Κυριακή 9/5/2021

Βασιλακόπουλος: «Το self test έχει 40%-50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό»

Αμφιβολίες για την αξιοπιστία των self test εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ξεκαθαρίζει πώς ένα αρνητικό self test δεν εξασφαλίζει σε τίποτα αυτόν που το έκανε, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα στο ακέραιο.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε πώς το πιο αξιόπιστο test για τον κορωνοϊό είναι το μοριακό, το PCR, λέγοντας πώς το self test «έχει πιθανότητα 40% με 50% να βγει ψευδώς αρνητικό» και άρα «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

«Το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια»

«Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος υπογραμμίζοντας πώς αντιθέτως «ένα θετικό self test έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι πράγματι θετικό».

Ο καθηγητής πνευμονολογίας υπογράμμισε πως «το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια. Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα. Αυτό ισχύει και με τα rapid test. Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνoϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα».

«Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ