Όπως προκύπτει από έρευνα της MRB για το Ίδρυμα KAS, αν και οι Έλληνες αισθάνονται πως η Ένωση κινείται στην λάθος κατεύθυνση (60%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ΕΕ περισσότερο από όσο έχει ζημιωθεί και σε ποσοστό 77% σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Το 46% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «το κόμμα και τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ενώ το 40,9% απαντά ότι θα ψηφίσει με «καθαρά εθνικά κριτήρια».
Οι παραδοσιακοί θεσμοί διατηρούνται
Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή της στάσης των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη, από το 2010 μέχρι και σήμερα και, στην ερώτηση σχετικά με τον ποιο θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο για την «καλή εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα», στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται η οικογένεια (81%), οι ένοπλες δυνάμεις (78,5%), οι Έλληνες πολίτες (64,8%) και η Εκκλησία με το ίδιο ποσοστό.
Επιπλέον, λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση (46,6%), τους δήμους (44,4%), τις περιφέρειες (42,1%) και γενικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση (41,2%). Ακόμα χαμηλότερα βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση (28,8%), τα social media (27%), και το ευρωκοινοβούλιο (25%). Παρ’ όλα αυτά, τον Δεκέμβριο του 2016 η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν μόλις στο 17,3% και έκτοτε έχει ανέβει κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες.