Δευτέρα 21/6/2021

Τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας θα παραγράφονται κατόπιν έλευσης πενταετίας!

Η σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Προθεσμία πέντε ετών έχουν οι φορολογικές Αρχές προκειμένου να εισπράξουν τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ σχετικά με τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για βεβαίωση τελών κυκλοφορίας.

Η εγκύκλιος εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Β’). Για τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας (στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους), καθώς και των οφειλόμενων προστίμων ισχύει πενταετής προθεσμία παραγραφής, υπολογιζόμενη από τη λήξη του έτους που αυτά οφείλονται.

Για παράδειγμα, τέλη κυκλοφορίας του έτους 2016 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα μπορούν να βεβαιωθούν έως τις 31/12/2021, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2015 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα η προθεσμία για βεβαίωση έχει παραγραφεί, καθώς η φορολογική διοίκηση μπορούσε να τα βεβαιώσει έως τις 31/12/2020.

Περαιτέρω, για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας και τυχόν οφειλόμενων προστίμων του έτους της παραγραφής επισημαίνεται ότι πρέπει ο φορολογούμενος να λαμβάνει γνώση αυτής άμεσα και προτού παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους. Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή, ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να γίνεται εγκαίρως και το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης, ώστε να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία.

Τέλος, κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται τέλη κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ