Περίεργο δημοσίευμα του Independent: «Ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε Σύρο πρόσφυγα προερχόμενο από την Τουρκία, σε 52 χρόνια φυλακή»

Το θέμα παρουσιάζεται και με δηλώσεις εκπροσώπου γερμανικής ΜΚΟ

Must Read

Ένα ρεπορτάζ της Καναδο-βρετανίδας δημοσιογράφου Chantal Da Silva για τη βρετανική εφημερίδα Independent, αναφέρει ότι ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε πρόσφυγα από τη Συρία σε 52 χρόνια φυλάκιση, για «παράνομη διέλευση στην Ελλάδα με την οικογένειά του», εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία πέρυσι.

Με τα αρχικά KS, ο πρόσφυγας καταδικάστηκε σε βαριά ποινή από δικαστήριο της Μυτιλήνης την περασμένη Παρασκευή, όπως λέει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του που εντελώς τυχαία ανήκουν σε ΜΚΟ και μάλιστα γερμανικής προέλευσης, ο KS είχε περάσει από την Τουρκία στη Χίο με πλοίο με την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων τριών μικρών παιδιών και δεκάδων άλλων στις αρχές Μαρτίου 2020. Η οικογένεια, όπως αναφέρει η Da Silva, είχε αρχικά αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία αφού εγκατέλειψε τη Συρία. Ωστόσο, ο KS ισχυρίζεται ότι είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη και γι’ αυτό φυλακίστηκε για μικρό διάστημα.

Μετά την απελευθέρωσή του, αυτός και η οικογένειά του προσπάθησαν να ξεφύγουν στην Ελλάδα, φτάνοντας στη Χίο, το πλησιέστερο νησί, για να στερηθεί το δικαίωμα ασύλου, «λόγω μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής που καθιερώθηκε στις αρχές του μήνα», γράφει ο Independent.

Και συνεχίζει με αναφορές στο περσινό άνοιγμα των τουρκικών συνόρων από τον Ταγίπ Ερντογάν: «Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, λίγο πριν η οικογένεια φτάσει στις ακτές της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μπλοκάρει προσωρινά νέες αιτήσεις ασύλου για τουλάχιστον ένα μήνα αφότου η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες για τους μετανάστες να ταξιδέψουν στην ΕΕ. Εκείνη την εποχή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν ήταν πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τον αριθμό των ανθρώπων που έφευγαν από τον πόλεμο της Συρίας. Απαιτώντας από τις χώρες της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν την πίεση στην Τουρκία, ο Ερντογάν επέτρεψε στους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες να περάσουν στα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, προκαλώντας έναν χαμό αφίξεων στα ελληνικά σύνορα. Σε απάντηση, η Ελλάδα εξέδωσε μια ισχυρή προειδοποίηση ότι θα προστατεύσει τα σύνορά της, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη να λέει στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο ότι αν επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα θα γυρίσουν πίσω. Εν μέσω χάους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο KS ήταν ένας από τους πολλούς που επλήγη με κατηγορίες παράνομης εισόδου».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει μεν, η βρετανική ιστοσελίδα αλλά όχι και με τόση… θέρμη, «κατηγορήθηκε επίσης ότι διευκόλυνε την παράνομη είσοδο και προκάλεσε ναυάγιο, αφού οι ελληνικές αρχές τον κατηγόρησαν ότι ήταν στο τιμόνι του σκάφους που έφερε την οικογένειά του και 40 άλλους στις ελληνικές ακτές. Συνολικά και οι τρεις κατηγορίες θα μπορούσαν να είχαν ως ποινή φυλάκισης 93 ετών. Αλλά ενώ ο KS καταδικάστηκε μόνο για τις δύο πρώτες, οι υποστηρικτές του λένε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι ήταν αυτός που οδήγησε το πλοίο στη Χίο, ενώ η οικογένειά του υποστήριξε ότι ήταν μόνο επιβάτης».

Η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η πρόκληση ναυαγίου δεν είναι και τόσο μικρές κατηγορίες (γενικά μιλώντας), όσο κι αν θέλουν να τις υποβαθμίσουν οι Βρετανοί, γράφοντας ένα σωρό φλυαρίες με τη συνδρομή γερμανικής ΜΚΟ:

«Εκείνοι που υποστηρίζουν τον Σύριο πρόσφυγα και την οικογένειά του λένε ότι η ποινή των 52 ετών στον KS, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας για την αποτροπή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από το να έρθουν στη χώρα. ‘Θέλουν να δείξουν στους ανθρώπους ότι πρέπει να μείνουν μακριά από την Ελλάδα και να ποινικοποιήσουν τους ανθρώπους που διαφεύγουν», δήλωσε στον Independent ο Johannes Körner, εκπρόσωπος της γερμανικής ΜΚΟ You Can’t Evict Solidarity.

Ως αποτέλεσμα, είπε, ο Körner , ο KS «θα κάθεται στη φυλακή για τίποτα … επειδή απλώς έφυγε από την Τουρκία και έφυγε από τη Συρία. Είναι τρελό. Είναι τρελό που του δόθηκε τόσο μεγάλη ποινή».

Ο Γερμανός σχολίασε ακόμα ότι «είναι πιθανό ο KS να δει την ποινή του να μειώνεται μετά από 10 ή 20 χρόνια στη φυλακή. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα, χώρια από τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, που ζουν σήμερα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Ελλάδα».

Το κείμενο κυκλοφόρησε ευρέως στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία εννοείται ότι το… διάνθισαν με περισσότερες αναφορές για την «κακή Ελλάδα» και περισσότερες «μαρτυρίες» μελών ΜΚΟ, κυρίως γερμανικών.

Το προπαγανδιστικό «καύσιμο» είναι πολλών οκτανίων και δίνει ώθηση σε τέτοια δημοσιεύματα, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για άμεσες απαντήσεις έτσι ώστε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This