Κύθηρα: Ξενάγηση στο νησί της Αφροδίτης και του έρωτα

Must Read

Καταμεσής της θάλασσας, εκεί που συναντώνται τρία πελάγη, το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό υπάρχει ένας μικρός αλλά τόσο μαγικό τόπος που ρίχνει τη σκιά του στο απέραντο γαλάζιο.

  • Από την
    Έλενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Τα Κύθηρα με την άγρια ομορφιά τους από τα αρχαία χρόνια γοήτευε θεούς και θνητούς, φτωχούς και αφεντάδες. Γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης, σύμφωνα με τον Ησίοδο, πηγή έμπνευσης του ζωγράφου Ζαν Αντουάν Βατό και του ποιητή Σαρλ Μποντλέρ αλλά και του δικού μας σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, τα Κύθηρα στέκουν αγέρωχα και καλούν τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τα πολλά μαγικά μυστικά τους.

Από τα Κύθηρα πέρασαν οι ισχυροί κάθε εποχής, καθώς η εξαιρετική γεωγραφική τους θέση, πάνω ακριβώς στα θαλάσσια σταυροδρόμια και τους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα για όποιον ήταν κυρίαρχος του νησιού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών τα Κύθηρα κατοικούνται από τη Νεολιθική Εποχή. Στα αρχαία χρόνια το νησί ονομαζόταν Πορφυρούσα, καθώς εκεί γινόταν η αλιεία της πορφύρας, του κοχυλιού που χρησιμοποιούνταν για τη βαφή των υφασμάτων σε βαθύ κόκκινο χρώμα. Μερικούς αιώνες αργότερα, στον Μεσαίωνα οι Ενετοί του έδωσαν την ονομασία Τσιρίγο, διαλαλώντας ότι «όλος ο κόσμος φτιάχνει έναν κόσμο, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος»!

Και πράγματι! Τα Κύθηρα μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο βιβλίο φαντασίας! Συνδυάζουν μοναδικά τις ήρεμες κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα με τις καταπράσινες βουνοπλαγιές αλλά και τα βραχώδη όρη, τις πηγές με τα κρυστάλλινα νερά και τους καταρράκτες με τα καλά κρυμμένα σπήλαια, τα πανέμορφα γραφικά χωριά με τους μικρούς ειδυλλιακούς ορμίσκους και τις εξωτικές παραλίες. Δεν είναι περίεργο εξάλλου ότι ο Βρετανός συγγραφέας δεκάδων ταξιδιωτικών οδηγών Άντριου Μπόστοκ, μετά από 30 χρόνια αναζητήσεων, αναφέρει στον Guardian ότι «επιτέλους βρήκε τον ειδυλλιακό τόπο που πάντα ονειρευόταν»!

Φτάνοντας στο Διακόφτι, που είναι το σύγχρονο λιμάνι των Κυθήρων, ένας άνετος ασφαλτοστρωμένος δρόμος διατρέχει το νησί και οδηγεί στο νότιο τμήμα του, όπου βρίσκεται η Χώρα – με τη συγκλονιστική της θέα – και το θαλασσινό της επίνειο, το Καψάλι με τους δίδυμους κόλπους και την έντονη νυχτερινή ζωή. Η Χώρα Κυθήρων με το Κάστρο της και τα στενά σοκάκια της με τα αρχοντικά μοιάζει παραμυθένια! Τα σπίτια, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, και οι δρόμοι ανάμεσά τους στενοί με καμάρες, ακολουθούν τη λιτή νησιωτική αρχιτεκτονική, με έντονο το ενετικό στοιχείο.

Στα ανατολικά των Κυθήρων βρίσκεται ο Αβλέμονας, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι με γραφικούς κολπίσκους και ρομαντική ατμόσφαιρα, που θεωρείται από πολλούς το ωραιότερο χωριό του νησιού! Για την ιστορία να αναφέρουμε πως λίγο έξω από την ακτή του Αβλέμονα, τον Σεπτέμβριο του 1802 ναυάγησε το πλοίο «Μέντωρ», στο οποίο ο λόρδος Ελγιν είχε φορτώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Κοντά στον Αβλέμονα βρίσκεται η μεγάλη αμμουδερή παραλία της Παλαιόπολης. Από εκεί, κάποιες πρόχειρες ταμπέλες οδηγούν στο σημείο που ξεκινούν τα απότομα σκαλοπάτια για την χιλιοφωτογραφημένη ακτή Καλάδι, με τα γαλαζοπράσινα νερά, τους τρεις όρμους και τα βράχια-γλυπτά που γοητεύουν.

Τα Κύθηρα όμως προσφέρουν και άλλες μοναδικές παραλίες, όπως ο Χαλκός, η Φυρή Άμμος στον Κάλαμο, το Μελιδόνι, το Καλάμι, η Αγία Πελαγία αλλά και οι παραλίες στο Καψάλι και στο Διακόφτι.

Η ενδοχώρα των Κυθήρων είναι εξίσου γοητευτική, με υπέροχες διαδρομές μέσα από καταπράσινα τοπία αλλά και άγρια, άγονα σημεία και πανέμορφα χωριά που ξεχωρίζουν με το έντονο τοπικό τους χρώμα αλλά και τα ενετικά τους χαρακτηριστικά! Από τη λίστα με τα χωριά που πρέπει κανείς να επισκεφθεί δεν μπορεί να λείπει ο Μυλοπόταμος με τη γραφική του πλατεία, τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και την πανέμορφη γύρω φύση με τους καταρράκτες, τα καταπράσινα Μητάτα με τη μοναδική θέα στο φαράγγι του Τσάκωνα, ο Ποταμός – το κεφαλοχώρι του νησιού – με τη ζωντανή λαϊκή αγορά και ο Καραβάς με τις πηγές του Αμήρ Αλή.

Τα Κύθηρα όμως προσφέρονται και για εναλλακτικό τουρισμό. Είναι ένας παράδεισος για όσους αγαπούν την εξερεύνηση των σπηλαίων, την πεζοπορία αλλά και την αναρρίχηση!

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

  • Αεροπορικώς καθώς τα Κύθηρα διαθέτουν αεροδρόμιο
  • Με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, του Γυθείου και της Νεάπολης. Υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και με το Καστέλι Κισσάμου (Χανιά) καθώς και με τα Αντικύθηρα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Το Κάστρο της Χώρας
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Την καστροπολιτεία του Αγίου Δημητρίου στην Παλαιοχώρα
  • Το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας
  • Ο καταρράκτης της Νεράιδας με τους παλιούς νερόμυλους
  • Το βενετσιάνικο κάστρο στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου

(!)

Με καραβάκι από το Καψάλι στην βραχονησίδα Χύτρα για μπάνιο στην σπηλιά που είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Ελλάδας. Τα Κύθηρα φημίζονται για τα παξιμάδια τους φτιαγμένα με λάδι, το μέλι αλλά και την φατουράδα, ένα λικέρ με κανελογαρίφαλα και φρούτα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This