Κυριακή 13/6/2021

Αρκουμανέας: «Ξεκινά τον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18 και άνω»

Τι είπε για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Επιτυχημένη χαρακτήρισε την διαχείριση της πανδημίας αλλά και την προετοιμασία ενόψει του ανοίγματος του Τουρισμού, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Δεν πρέπει όμως να χαλαρώσουμε»

«Είναι λάθος να συγκρίνουμε θανάτους και νούμερα με άλλες χώρες, καθώς υπάρχουν διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιόδους. Η Αγγλία που δεν είχε χθες θανάτους, υπήρχαν μέρες που είχε πάρα πολύ υψηλά νούμερα. Ανά εκατομμύριο η χώρα μας στους θανάτους είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη», είπε ο κ. Αρκουμανέας.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τόνισε πως «το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η βελτίωση. Δεν πρέπει όμως να χαλαρώσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όχι φοβισμένοι».

Για τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως χθες, συμπεριλήφθηκαν στα κρούσματα πάνω από 700 θετικά επιβεβαιωμένα δείγματα από σχολεία, ενώ διευκρίνισε ότι όσα επιβεβαιώνονται και συγκαταλέγονται στα κρούσματα είναι από δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή ή σε εργαστήρια, όχι από το self test.

Προνόμια και εμβολιασμός άνω των 18

Σε ό,τι αφορά στο σενάριο των προνομίων των εμβολιασμένων ανέφερε ότι «έχει γίνει επιστημονικά η κουβέντα και εδώ και σε όλο τον κόσμο». Για τον εμβολιασμό των άνω των 18 τόνισε πως μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ επιβεβαίωσε τον εμβολιασμό των μαθητών πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Επανέλαβε, επίσης πως από το τέλος Μαΐου θ’ ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-44.

Απόφαση ΣτΕ για αποζημίωση

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση βλάβης στην υγεία από εμβολιασμό, τόνισε: «Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις. Υπάρχει ειδική επιτροπή που κοιτάει όλα αυτά τα γεγονότα. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος πεθάνει λίγες ώρες μετά το εμβόλιο φταίει αυτό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ