Κατά του εργασιακού νομοσχεδίου και κατά της μετατροπής του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή η ΓΣΕΕ

Το Υπουργείο «απεκδύεται της πολιτικής ευθύνης ελέγχου των εργοδοτικών παραβάσεων ως Πόντιος Πιλάτος», λέει η ΓΣΕΕ

Must Read

«Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου» ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο «προωθεί με “φερετζέ” τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας – που σχετίζεται με τις τακτικές ανάγκες, (λόγω φύσης της παραγωγικής διαδικασίας) ή τις έκτακτες, (λόγω ξαφνικού ή απρόβλεπτου γεγονότος) των επιχειρήσεων – την ατομική διευθέτηση, η οποία, όμως, ουδόλως σχετίζεται με αυτήν τη διαδικασία. Η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης είναι ισότιμοι διαπραγματευτικά με τον εργοδότη είναι ανιστόρητη και άκρως συντηρητική.

Ιδιαίτερα στο διαμορφωμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, τέτοιες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν κόλαφο για το κόσμο της εργασίας, όταν μάλιστα το υπουργείο Εργασίας μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει. Απεκδύεται, δηλαδή της πολιτικής ευθύνης ελέγχου των εργοδοτικών παραβάσεων ως “πόντιος πιλάτος”» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι το ΣΕΠΕ, «αντί να είναι η ισχυρότερη επιτελική δομή του υπουργείου, με πρόχειρες νομικές κατασκευές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την εκπροσώπηση εργαζομένων και εργοδοτών, οδηγείται σε “αχαρτογράφητα” νερά σε μια περίοδο, μετά την πανδημία, κρίσιμη για την αγορά εργασίας. Αν η “ατομική σύμβαση” θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους» υπογραμμίζει.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει επίσης ότι, «έχοντας πλήρη γνώση της επικρατούσας κατάστασης, του είδους και της έκτασης των εργασιακών προβλημάτων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες και τα αιτήματα των οργανώσεων-μελών, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δημοκρατικής και αγωνιστικής δράσης, ώστε:

  • Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του Ν/Σ, που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση.
  • Να υιοθετηθούν στις διατάξεις του Ν/Σ όχι απλά τα κεφάλαια, αλλά και οι ουσιώδεις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί και προτείνει η ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, για την Υγεία και Ασφάλεια, κ.ά.».

«Με την έναρξη της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, η ΓΣΕΕ θα παρουσιάσει, με τη συνδρομή των νομικών και του Ινστιτούτου Εργασίας, τη λεπτομερή απάντηση στις προωθούμενες διατάξεις. Η πληρότητα αξιολόγησης και η επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων των συνδικάτων θα αποτελούν ισχυρή βάση διαπραγμάτευσης, αλλά και για την αγωνιστική δράση, που θα προσδιορίσουν τα όργανα διοίκησης» προσθέτει η ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρωδία θητείας σε παρωδία χώρας

Αρχικά υπολογίζαμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα μας έκανε την τιμή να υπερασπιστεί επί 20ήμερον την εδαφική ακεραιότητα της...

More Articles Like This