Και επίσημα τέλος το πολύμηνο lockdown – Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων σε 10 περιοχές λόγω των πασχαλινών μετακινήσεων

«Σήμερα βλέπουμε το "αποτύπωμα" του Πάσχα», είπε Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στις εξάρσεις κρουσμάτων που παρατηρούνται κυρίως σε νησιά

Must Read

Την επίσημη λήξη του πολύμηνου lockdown «κήρυξε» σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε οποιονδήποτε εφησυχασμό».

Ειδικότερα, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η αργή, αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», υπενθυμίζοντας, όμως, πως υπάρχουν κανόνες που παραμένουν. Από σήμερα είπε, επίσης, πως επιτρέπονται, πλέον, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ αναφορικά με τη μετακίνηση στα νησιά, με πλοίο ή αεροπλάνο, με εξαίρεση Εύβοια, Σαλαμίνα και Λευκάδα, υπενθύμισε πως απαιτείται αρνητικό τεστ (PCR, self ή rapid τεστ) για όλους, ακόμη και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης. Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεί από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Επίσης, καταργείται το SMS για τη μετακίνηση και τα click away και click in shop για το λιανεμπόριο, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει, πλέον, από τις 00:30 έως τις 05:00, με την κυκλοφορία να επιτρέπεται μόνο για εργασία, ιατρικούς λόγους ή βόλτα κατοικιδίου.

Όσον αφορά στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, διευκρίνισε πως σήμερα άνοιξαν τα μουσεία (με 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο και ένα άτομο ανά 15 τ.μ.), ενώ τη Δευτέρα 17 Μαΐου ξανανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι παιδικοί σταθμοί και επανέρχονται οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό να έχουν πια την υποχρέωση ενός, μόνο, self test την εβδομάδα, πριν πάνε στα σχολεία (το self test θα διενεργείται εντός 24 ωρών, πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί).

Από τις 17, εξάλλου, ανοίγουν και τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο, στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα. Θα ακολουθήσουν δε ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις και τις άλλες δραστηριότητες.

Συναγερμός για 10 περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο

«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας», προειδοποίησε στην συνέχεια, λέγοντας ότι «το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν με συνέπεια τους κανόνες για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊούΣτις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα».

Το «αποτύπωμα» του Πάσχα

«Σήμερα βλέπουμε το “αποτύπωμα” του Πάσχα. Σημαντική, για παράδειγμα, είναι η επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία. Το μήνυμα είναι σαφές. Βλέπουμε εξάρσεις (κρουσμάτων) κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος και η Νάξος, με κοινό χαρακτηριστικό τη νόσηση νέων ανθρώπων, ηλικίας 20 με 36 ετών. Οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους καταγωγής τους», είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας κατά το τελευταίο διάστημα. «Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δεν σημαίνει και χαλάρωση στα μέτρα ατομικής προστασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται από όλους μας», τόνισε.

Επίσης, μίλησε για μείωση νοσηλευομένων και εισαγωγών, αλλά και για μείωση στους θανάτους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρησιμότητα των self tests, λέγοντας πως «μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια». Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση είναι όπως είπε, πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η χρήση τους διέγνωσε περισσότερους από 14.000 ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν. «Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test. Όλοι αυτοί θα συνέχιζαν να κινούνται και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα, κυρίως μέσα στο σπίτι», σημείωσε.

Αποχαρακτηρίζονται από Covid σε non Covid τα νοσοκομεία

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε πως αρκετά είναι τα νοσοκομεία που σταδιακά «αποχαρακτηρίζονται» και, πλέον, παύουν να εξυπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα συμβάντα σχετιζόμενα με Covid-19. Για παράδειγμα, την Παρασκευή 21 Μαΐου, το Νοσοκομείο «Θριάσιο» θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και σταματά η χρήση του ως νοσοκομείο κορωνοϊού, ενώ την Κυριακή 23 Μαΐου θα είναι η τελευταία εφημερία που θα κάνει το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και θα ξεκινήσει, επίσης, η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου «Σισμανογλείου».

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα από τα Νοσοκομεία «ΚΑΤ», «Γεννηματάς» και «Αττικό» θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για την Covid σε περιστατικά non Covid.

  • Δείτε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This