1/10/2022

Οι ελληνικές θάλασσες στην… τρίχα! Η έξυπνη ιδέα κομμωτή για την προστασία των ακτών από πετρελαιοκηλίδες

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Φίλτρα από «μαλλιά» για την πρόληψη, την προστασία και τον καθαρισμό από πετρελαιοκηλίδες και παράγωγα πετρελαίου

Μπορούν οι τρίχες των μαλλιών μας αλλά και αυτές των ζώων να προστατέψουν το περιβάλλον; Ο κομμωτής Δημήτριος Γκίρτζαλης απαντά «ναι» σε αυτή την ερώτηση.
Ο ίδιος και η φίλη του Χρύσα Κρικώνη είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία θα κατασκεύαζε φίλτρα από τρίχες που θα συνέβαλλαν στην πρόληψη, στην προστασία και στον καθαρισμό των ελληνικών θαλασσών από τις πετρελαιοκηλίδες και τα παράγωγα πετρελαίου. Μάλιστα, το όνομα «Ρεστία» που δόθηκε στην Κοιν.Σ.Επ. έχει άμεση σχέση με τη θάλασσα, καθώς σημαίνει «το κύμα που δεν οφείλεται σε καιρικό φαινόμενο αλλά σε άνεμο που έπνευσε σε προηγούμενο χρόνο ή σε άλλη περιοχή».

  • Από τη Γιώτα Φλώρου

Η ιδέα για τη «Ρεστία» ήρθε το 2017, όταν βυθίστηκε στον Σαρωνικό το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ο Δημήτριος, ως ευαισθητοποιημένος πολίτης, θορυβήθηκε έντονα από τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε το πλοίο, όταν διέρρευσαν αρκετοί τόνοι από το πετρέλαιο που μετέφερε.

Ο Δημήτριος Γκίρτζαλης και η Χρύσα Κρικώνη

Τότε αναρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να βάλει το δικό του λιθαράκι, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες περιβαλλοντικές καταστροφές. Δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ μακριά, καθώς την απάντηση τη βρήκε στο κομμωτήριο που διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια και στις … τρίχες των πελατών του. «Συνειδητοποίησα ότι τα μαλλιά τραβάνε φυσικά τη λιπαρότητα. Καθημερινά πετάμε στα σκουπίδια μεγάλες ποσότητες από τρίχες. Θέλαμε να δοκιμάσουμε αν θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα δυνατό φίλτρο προς όφελος μας» αναφέρει στην «Espresso».

Η διαδικασία κατασκευής του φίλτρου

Ο Δημήτριος και η Χρύσα ήρθαν σε επαφή τον αμερικανικό οργανισμό Matter of Trust, τον μοναδικό στον κόσμο που κάνει αυτό που ήθελαν να υλοποιήσουν οι ίδιοι: συλλέγει αποκόμματα τριχών και μέσω της μεθόδου της ανακύκλωσης δημιουργεί φυσικά προϊόντα που απορροφούν πετρέλαιο και αντικαθιστούν τα ήδη υπάρχοντα συνθετικά που είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και δημοτική δαπάνη η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου

Οι έρευνες

Η συγκεκριμένη εταιρία, όπως λέει ο Δημήτριος, είχε κατασκευάσει φίλτρα που χρησιμοποιήθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος το 2010 είχε «σημαδευτεί» από μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Επίσης, ήρθαν σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αυστραλίας. «Αρχισε ένα αλισβερίσι γνώσεων και αυτό που καταφέραμε είναι να αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι η ανθρώπινη τρίχα καθώς και η τρίχα του ζώου είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος “συλλέκτης” λιπαρών ουσιών που υπάρχει» αναφέρει ο 35χρονος κομμωτής.

Το πρωτότυπο φίλτρο από ανθρώπινες τρίχες

Ο Δημήτριος είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κλάδου του στην προσπάθεια που έχει αρχίσει. «Η συμμετοχή των κομμωτών αλλά και των pet groomers είναι τεράστια. Μας στέλνουν την πρώτη ύλη ακόμα και με δικά τους έξοδα». Οταν οι τρίχες συγκεντρωθούν, περνούν, όπως αναφέρει, «μια διαδικασία ωρίμανσης τριών μηνών ώστε να φύγουν όλοι οι μικροοργανισμοί. Στη συνέχεια περνούν από ένα μηχάνημα που ονομάζεται πιληματοποιητής. Με αυτό το μηχάνημα φτιάχνονταν παλιά οι τσόχινες κάπες για τον στρατό. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα φίλτρο που είναι σαν ένα πατάκι με διαστάσεις 60×30, πάχος 2 δάχτυλα και βάρος 250-280 γραμμάρια».

Τα φίλτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παραλιακούς δήμους, ακτές, παραλίες, ξενοδοχειακές μονάδες, ναυπηγεία, διυλιστήρια, συνεργεία, στρατιωτικές / αεροπορικές / ναυτικές βάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν μελλοντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή το δοκιμάζουν πιλοτικά πολλές εταιρίες. Εμείς το στέλνουμε αφιλοκερδώς αν υπάρχει κάποιο ατύχημα» λέει ο 35χρονος. Το μοναδικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η «Ρεστία» είναι η χρηματοδότηση. «Για τη βιωσιμότητα χρειάζεται χρηματοδότηση σε μεγάλη κλίμακα. Μέχρι στιγμής είναι αυτοχρηματοδοτούμενο γιατί έχουμε την παλαβομάρα να το κρατάμε ζωντανό. Αν και είναι επιχείρηση με κοινωνικό αντίκτυπο, έχει αρκετά έξοδα λειτουργίας».

Όταν το γηρασμένο δεξαμενόπλοιο «μαύρισε» τις παραλίες της Αττικής

«Μαύρισαν» όλα από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Ηλεκτροσόκ» στους οίκους ανοχής!

Ηταν τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου του 2017 όταν το «γηρασμένο» δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», που μετρούσε στις θάλασσες περισσότερα από 40 χρόνια, βυθίστηκε ενώ ήταν αγκυροβολημένο στη βραχονησίδα Αταλάντη που βρίσκεται μεταξύ Σεληνίων και Ψυττάλειας.

Η οικολογική καταστροφή που ακολούθησε ήταν η πιο μεγάλη στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ολόκληρος ο Σαρωνικός, από τη Σαλαμίνα μέχρι την Πειραϊκή, «μαύρισε» από τους περίπου 2 τόνους πετρελαίου που διέρρευσαν από το πλοίο. Το Λιμενικό, το υπουργείο Ναυτιλίας και η πλοιοκτήτρια εταιρία Fos Petroleum του Θεόδωρου Κουντούρη στην οποία ανήκε το πλοίο έδειξαν εγκληματική αδιαφορία, καθώς δεν έκαναν τίποτα για να περιορίσουν το εύρος της θαλάσσιας ρύπανσης. Η προληπτική απορρύπανση, η οποία ανατέθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρία σε δύο ιδιωτικές εταιρίες, άργησε να γίνει και δεν κατάφερε να περιορίσει την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε.

Για αρκετό καιρό, εκτός από τις τρομακτικές εικόνες της «μαύρης» θάλασσας, οι κάτοικοι αρκετών παραλιακών περιοχών της Αττικής είχαν να αντιμετωπίσουν και την άσχημη μυρωδιά των καυσίμων που για καιρό τούς «τρυπούσε» τη μύτη. Και βέβαια σε αυτές τις μολυσμένες θάλασσες δεν μπορούσε να κάνει κανένας τα τελευταία μπάνια του καλοκαιριού για πολλούς λόγους. Αν και υπήρξαν και κάποιοι που το τόλμησαν…

Από την αρχή ο πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης δήλωνε πως το πλοίο δεν είχε κανένα πρόβλημα και είχε επιθεωρηθεί περίπου ενάμιση μήνα πριν βυθιστεί. Μάλιστα, είπε πως για την πετρελαιοκηλίδα έφταιγε ένα άλλο πλοίο, το «Blue Star Patmοs», το οποίο στα τέλη Αυγούστου του 2017 είχε προσαράξει ανοιχτά της Ιου γιατί είχε παρατηρηθεί εισροή υδάτων!

Το 2019, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια υποθέσεων και ερευνών, το πόρισμα του Γ΄ Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων διαπίστωσε πως η ρύπανση προκλήθηκε από τα δύο μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στο πλοίο με εντολή του πλοιοκτήτη και γενικού διευθυντή της πλοιοκτήτριας εταιρίας Σταύρου Βασιλείου για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν είχαν να κάνουν με την καθυστερημένη απορρύπανση του πλοίου. Επίσης, πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε πως η βύθιση οφειλόταν σε δολιοφθορά και όχι σε ατύχημα λόγω φθοράς.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Θεσσαλονίκη: 30 οβίδες του Β'ΠΠ έχουν εντοπιστεί σε εργοτάξιο! Έντονη η ανησυχία των περιοίκων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπαραγμός για τον 25χρονο Σωτήρη: Λίγο πριν γίνει πατέρας σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κω

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το αστραφτερό χαμόγελο του 25χρονου Σωτήρη έσβησε για...

Ξυλοδαρμός αστυνομικού στην Κρήτη: Καρέ-καρέ η άγρια επίθεση

Ένα βίντεο ντοκουμέντο μετέδωσε ο Alpha από την άγρια επίθεση που δέχθηκε ένας 37χρονος...

Τρόμος στη Λαμία: Τρεις επιθέσεις σκύλων μέσα σε τέσσερις ημέρες

Μέσα σε τέσσερις ημέρες έχουν τραυματιστεί δύο γυναίκες και ένα πεντάχρονο παιδί από επιθέσεις...

Βουλγάρα έβγαζε για ζητιανιά ανήλικο παιδί με την… έγγραφη άδεια της μάνας του παιδιού!

Μια 54χρονη Βουλγάρα βρίσκεται στα χέρια των αστυνομικών αρχών Θεσσαλονίκης, καθώς έβγαζε συστηματικά ένα...

Στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και δημοτική δαπάνη η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο πασίγνωστος κοσμικογράφος, συγγραφέας και… αθεράπευτος...

Ο γιος της 48χρονης Ευρυδίκης την είχε σώσει από απόπειρα αυτοκτονίας

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση εξαφάνισης της 48χρονης Ευρυδίκης στην Ευρυτανία, τα ίχνη...

Θεσσαλονίκη: 86χρονος έπεσε στο κενό από τον 4ο όροφο – Υπόνοιες για αυτοκτονία

Στην πίσω αυλή πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε η σορός ενός 86χρονου άνδρα,...

«Δεν θα πάω στην κηδεία του γιου μου» λέει ο πατέρας του κτηνοτρόφου που...

Δεν θα παραστεί στην κηδεία του 56χρονου αυτόχειρα γιου του, ο πατέρας του κτηνοτρόφου...

Τίναξε την μπάνκα με κέρδη 100.000 ευρώ παίκτης του ΣΚΡΑΤΣ στα Χανιά

Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού καταστήματος ΟΠΑΠΑκόμα έναν τυχερό ανέδειξε το ΣΚΡΑΤΣ «ΤΙΝΑΞΕ...

Πέθανε ο 16χρονος Μιχάλης που παρασύρθηκε από όχημα της αστυνομίας – Δωρίζουν τα όργανά...

Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του 16χρονου μαθητή που παρασύρθηκε από όχημα της...

Θεσσαλονίκη: 30 οβίδες του Β’ΠΠ έχουν εντοπιστεί σε εργοτάξιο! Έντονη η ανησυχία των περιοίκων

Στις οκτώ οβίδες που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες στο εργοτάξιο το οποίο βρίσκεται...

Επιχειρούν σαμποτάζ στην «Αγία Σοφία»! Γνωρίζουν κάτι στο Μαξίμου και τη ΔΕΗ;

Μπορεί οι οπαδοί της ΑΕΚ να περίμεναν 19 ολόκληρα χρόνια για να ανεγερθεί το...

Τραγωδία στην Αττική οδό – Σκοτώθηκε 32χρονος αστυνομικός

Με το αίμα ενός νεαρού αστυνομικού βάφτηκε η άσφαλτος της Αττικής Οδού το πρωί...

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο πασίγνωστος κοσμικογράφος, συγγραφέας και... αθεράπευτος...

Καβάλα: Σκότωσε το μωράκι και τη μητέρα επειδή εκείνη θα επέστρεφε στη Γερμανία –...

Ανατριχίλα με τα τελευταία λόγια του δράστη - Πρώτα σκότωσε το παιδί και μετά τη μητέρα - Έδωσε τέλος στη ζωή του

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καβάλα: Σκότωσε το μωράκι και τη μητέρα επειδή εκείνη θα επέστρεφε στη Γερμανία – «Έλα να δεις τι θα κάνω»

Ανατριχίλα με τα τελευταία λόγια του δράστη - Πρώτα σκότωσε το παιδί και μετά τη μητέρα - Έδωσε τέλος στη ζωή του

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

«Θα σας φάω» – Γυναίκα μπούκαρε σε σχολείο και απειλούσε να σφάξει μαθητές

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής σε σχολείου του...

Aνατριχίλα με τις τελευταίες στιγμές του παιδιού – Είχε ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία η 31χρονη Άννα

«Γροθιά στο στομάχι» το βίντεο με το μωρό να γελάει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία

Κάν’ το όπως η Δανία!

Ώστε λοιπόν δύο αλλοδαποί κακοποιοί, που έχουν με τα...

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο...

«Ηλεκτροσόκ» στους οίκους ανοχής!

Οσοι τρέχουν… ξαναμμένοι στους οίκους ανοχής για να ικανοποιήσουν...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ