Τρία χρόνια αντάρτες στα βουνά του Πόντου: «Κατεβαίναμε σε τούρκικα χωριά, κλέφταμε και τρώγαμε»

Μαρτυρία Σάββα και Παρθένας Παπαδοπούλου (Βαθύλακκος Κοζάνης)

Must Read

Τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου του 1920 ήτανε, που βγήκαμε στα βουνά. Αυτό τον καιρό πήγε ο Τοπάλ Οσμάν –παλικάρι του Κεμάλ– στο Έρμπαα μέσα κι έκανε κακό μεγάλο, καταστροφή κι εξολοθρεμό των χριστιανών. Σκυλί ήτανε.

Έδωσε διαταγή και μαζέψανε όλους τους άντρες από 15 μέχρι 70 χρονώ και τους κλείσανε άλλους στην αρμένικη εκκλησιά, άλλους στις φυλακές κι άλλους στο υπόγειο ενός μεγάλου ρωμέικου σπιτιού του Αναστάς εφέντη, με τ’ όνομα για τα πλούτη του. Εκεί είχανε κλείσει και τους περισσότερους.

Τη νύχτα, λοιπόν, έβαζε ο Τοπάλ τα παλικάρια του και χτυπούσανε με κάτι μεγάλα ρόπαλα τους φυλακωμένους και τους βγάζανε την ψυχή και παίρνανε τα κορμιά τους και τα πετούσανε έξω στα δάση.

Δέκα μέρες κράτησε το κακό και χαθήκανε όλοι οι άντρες. Πρώτα αρχίνισε από το υπόγειο του Αναστάς εφέντη και ύστερα άδειασε αυτό με το σκοτωμό των αντρών και ύστερα κουβαλήσανε και τους άλλους από την αρμένικη εκκλησιά κι απ’ τη φυλακή και τους πήρε κι αυτούς η μαύρη νύχτα.

Τότες βγήκαμε κι εμείς στο βουνό και μείναμε τρεις χρόνους σχεδόν έξω, μέχρι το καλοκαίρι του 1923.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This