Ο Covid-19 χτύπησε και το έργο της Εκκλησίας

Τεράστια τα οικονομικά προβλήματα στις ενορίες, «ανάσα» η έκτακτη κυβερνητική επιχορήγηση

Must Read

Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε όλες τις ενορίες. Λίγοι πιστοί, ελάχιστα και τα έσοδα εδώ και ενάμιση χρόνο.

Αναμενόμενο είναι οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων να έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Οι πιστοί δεν μπορούσαν να βρεθούν στους ναούς και τα παγκάρια έχουν αδειάσει. Αποτέλεσμα; Λιγότερο φιλανθρωπικό έργο τώρα που ο κόσμος έχει περισσότερες ανάγκες. Ο απλός παπάς βρέθηκε σε απόγνωση.

Πολλοί μητροπολίτες δείχνουν κατανόηση και απαλλάσσουν τους ιερείς τους από την υποχρέωση των τριμηνιών. Άλλοι αρχιερείς δεν δείχνουν να συμμερίζονται το πρόβλημα και ζητούν επιτακτικά να εισφέρουν οι ναοί στα ταμεία των Μητροπόλεων.

Μια ανάσα δόθηκε από την κυβέρνηση με την έκτακτη επιχορήγηση που θα διανεμηθεί στις μητροπόλεις αναλογικά, για να καλυφθούν οι μισθοί του προσωπικού των ναών και ένα μέρος της απώλειας. Μπροστά στα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί, οι δυσκολίες είναι μεγάλες και μπροστά τους έχουν τα πιο δύσκολα. Η προσωρινή αύξηση 30%-40% στα έσοδα αυτό το Πάσχα ήταν μια βοήθεια που οι ιερείς ελπίζουν ότι θα συνεχιστεί.

H χρεοκοπία «χτυπάει» την πόρτα του Ιδρύματος της Τήνου

Ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία είναι και το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Η απουσία του κόσμου για σχεδόν 18 μήνες έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο άλλοτε υγιές οικονομικά ίδρυμα, που έκανε τεράστιο φιλανθρωπικό έργο.

Το ίδρυμα από τη μια έχει μειωμένα έσοδα και από την άλλη έχει να καλύψει υπέρογκες υποχρεώσεις: να καλυφθούν το προσωπικό και τα λειτουργικά έξοδα, να γίνει το φιλανθρωπικό έργο και να στηριχτεί η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, να καλύψει και τις υποχρεώσεις προς την Α.Δ. των προηγούμενων ετών, όπου υπάρχει ένα άνοιγμα. Υποχρεώσεις που πρέπει να καλύπτονται με βάση το καταστατικό του ιδρύματος.

Κι αν η οικονομική στήριξη της Αποστολικής Διακονίας (που στηρίζει την ορθόδοξη ιεραποστολή) έχει μια λογική, όπως και η στήριξη κοινωνικών και φιλανθρωπικών έργων που ευεργετούν τον τηνιακό και γενικότερα τον ελληνικό λαό, διερωτώμαι τι νόημα έχει σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού να πηγαίνει στον Δήμο Τήνου. Δίνει, με λίγα λόγια, ο πιστός τον οβολό του στην Παναγία και μπαίνει δημοτικό «χαράτσι» 10% για να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μήπως θα έπρεπε όλα αυτά να επανεξεταστούν από την Πολιτεία; Γιατί, για όσους δεν γνωρίζουν, το Ίδρυμα της Τήνου διοικείται επί της ουσίας από την Πολιτεία και όχι από την Εκκλησία. Άλλωστε, αυτοί που φέρνουν τον κόσμο και δίνουν κουράγιο στους πιστούς είναι η Παναγία και τα θαύματά της, όχι κάθε δήμαρχος…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This