Τρίτη 27/7/2021

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Το κεφάλαιο «ναυτιλία», η αντιπαράθεση με τον αδερφό του και η σκληρή δικαστική διαμάχη με τα παιδιά του

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος «έφυγε» στα 77 του, έπειτα από μακρά και επώδυνη περίοδο ασθενείας

Με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, που έφυγε χθες από τη ζωή στα 77 του χρόνια, έπειτα από μακρά και επώδυνη περίοδο ασθενείας, κλείνει μια σημαντική εποχή της ελληνικής βιομηχανίας.

Το όνομα του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου συνδέθηκε με την ακμή, αλλά και με το κύκνειο άσμα της Χαλυβουργικής, της ξακουστής αυτής ελληνικής βιομηχανίας με παγκόσμια ακτινοβολία, αλλά και με τη σφοδρή δικαστική διαμάχη των παιδιών του εκλιπόντος Γεωργίου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, για τα θέματα της διαχείρισης της οικογενειακής περιουσίας. Είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση του Κωνσταντίνου με τον αδελφό του Θεόδωρο Αγγελόπουλο, έπειτα από τον γάμο του με τη Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου. Η αντιπαράθεση κατέληξε σε διαχωρισμό συμφερόντων και περιουσίας.

1016306
Με τον Μίκη Θεοδωράκη

Τελικά, όμως, η «μοίρα» των μεγάλων οικογενειών και περιουσιών ενέπλεξε και την οικογένεια του Κωνσταντίνου σε μια ιστορία νομικών αντιδικιών, η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και στοίχισε πολύ στην «αυτοκρατορία» των Αγγελοπουλαίων, των οποίων η ρίζα κρατά από το Βλαχοράφτη Αρκαδίας και πρόγονός τους υπήρξε ο μαρτυρικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ (κατά κόσμον Γεώργιος Αγγελόπουλος). Τον Πατριάρχη, που ξεκίνησε από τη Δημητσάνα και κατέληξε να μαρτυρήσει απαγχονισμένος το 1821 στην πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πόλη, θεωρούσε τον πλέον σημαντικό πρόγονό του ο Κωνσταντίνος.

«Από εκεί κρατούν οι ιδιαίτεροι δεσμοί της οικογένειάς μας με το Πατριαρχείο. Ο πατέρας μου έχει ανακαινίσει το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου στη Δημητσάνα. Λόγω της βαθιάς του πίστης στην Ελλάδα και στη θρησκεία, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης αυτής ιστορίας της οικογενείας μας, ο πατέρας μου ανέλαβε επί πατριαρχίας του Δημητρίου το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη» δήλωσε στην τελευταία συνέντευξή του στον Ηλία Μπέλλο ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

769178
Με τον μακαριστό Χριστόδουλο

H τελετή εγκαινίων

Σε εκείνη την -τελευταία- συνέντευξη, είχε ακόμη πει τα εξής: «Ο θείος μου Αγγελος Αγγελόπουλος, ο ακαδημαϊκός, συμμετείχε μαζί με τον Σβώλο και με τον γιατρό Κόκκαλη ως υπουργός επί των Οικονομικών στην Κυβέρνηση του Βουνού και στη Μεταπολίτευση χρημάτισε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκινήθηκα πολύ όταν πρόσφατα με κάλεσε ο κ. Κουτσούμπας στον Περισσό και μου επέδειξε τους φακέλους του θείου μου με διάφορα έγγραφα από εκείνη την εποχή… Ημουν επτά ετών όταν ξεκίνησαν τα σκαψίματα για το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου έλειπε στο εξωτερικό και είχα πάει στην Ελευσίνα με τον θείο μου, τον Δημήτρη. Επίσης, θυμάμαι το 1961 την τελετή που ο πρόεδρος της κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μεγάλος, έβαλε τον θεμέλιο λίθο στην πρώτη υψικάμινο στη Χαλυβουργική. Θυμάμαι, επίσης, την τελετή εγκαινίων, όταν ο βασιλιάς Παύλος άναψε για πρώτη φορά τη φλόγα στην υψικάμινο, που ήταν η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα» τόνιζε, ενώ για το κεφάλαιο «ναυτιλία» είχε πει:

«Η οικογένειά μας είχε επενδύσει στη ναυτιλία πολλά χρόνια προτού ξεκινήσω τη δική μου ναυτιλιακή εταιρία. Η δική μου προσωπική ενασχόληση με τη ναυτιλία ξεκίνησε με την ίδρυση της Arcadia με πέντε πλοία το 1998, που έφτασε να διαχειρίζεται πάνω από τριάντα πλοία. Ο λόγος που η ναυτιλία ήκμασε και ακμάζει είναι ότι δραστηριοποιείται έξω από την Ελλάδα. Στον χώρο της ναυτιλίας μπορείς ελεύθερα να υλοποιείς όλα όσα σκέφτεσαι με το μυαλό σου, χωρίς εμπόδια από το κράτος! Τα χρόνια 1998 και 1999 ήταν πολύ δύσκολα χρόνια για τη ναυτιλία, αλλά εγώ είχα διακρίνει ότι ο μόνος χώρος που μπορούσε ένας επιχειρηματίας να ασκήσει ελεύθερα και χωρίς κρατικούς περιορισμούς τη δραστηριότητά του ήταν η ναυτιλία. Γι’ αυτό τον λόγο τα δύο πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Arcadia δαπάνησα περίπου 90.000.000 δολάρια για να ναυπηγήσω πολλά πλοία. Το μυστικό για την επιχειρηματική μου επιτυχία στη ναυτιλία είναι ότι πίστευα στην επιχειρηματική ελευθερία που δίνει και τόλμησα να επενδύσω πάρα πολύ μεγάλα ποσά. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι παρατεταμένη, και αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ναυτιλία».

f7 ΓΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ copy
Ο εφοπλιστής με τη δεύτερη σύζυγό του Γέλη

Σπάνιας μορφής αρθρίτιδα

Ο ισχυρός επιχειρηματίας έπασχε από νεαρή ηλικία από μια σπάνιας μορφής αρθρίτιδα, η οποία δυσκόλευε την κινητικότητά του. «Από την πρώτη στιγμή δεν το έβαλα κάτω. Πέρασα μια ολόκληρη ζωή παλεύοντας για να βγω από την ασθένεια. Επισκέφθηκα τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Δοκίμασα φάρμακα που την εποχή εκείνη ήταν απαγορευμένα, γιατί δεν είχαν ακόμη δοκιμαστεί. Ταξίδεψα κρυφά από όλους, μόνος μου, με έναν σκαραβαίο στην Ελβετία και έκανα εγχείρηση για να μου βάλουν βίδες τιτανίου, την εποχή που ήταν ακόμη απαγορευμένες στην Αμερική. Γενικά, ήμουν άφοβος απέναντι στην ασθένεια και αυτό με αντάμειψε. Οι εγχειρήσεις αυτές και τα φάρμακα με ανακούφισαν σημαντικά και διευκόλυναν τη ζωή μου» είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξη…

Βεβαίως, ο σκληρός πόλεμος ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και τα παιδιά του (τα οποία απέδιδαν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους Γέλη) έγινε πολύ γρήγορα «σίριαλ». Δεν είναι, βέβαια, πρωτότυπο, αλλά πάντα μια ενδοοικογενειακή ίντριγκα με πολύ χρήμα αποτελεί «τροφή» για τους αναγνώστες, που αναρωτιόνταν πώς μπορεί η ΔΕΗ να κατεβάζει τους διακόπτες και να κλείνει η Χαλυβουργική, όταν οι ιδιοκτήτες της άφηναν τα τεράστια δάνειά της να «κοκκινίζουν» και να ζητούν την περικοπή τους, ενώ οι ίδιοι διατηρούσαν άλλες υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και παράλληλα έχαιραν ιδιαίτερης προβολής και αναγνώρισης… Ηταν ένα ανάγνωσμα πολύ «διαβαστερό». Τα πλούσια παιδιά να στρέφονται εναντίον του πατέρα τους, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο» και ζητώντας δικαστική συμπαράσταση, ενώ εκείνος ζητούσε πίσω τα ευεργετήματα που τους είχε παραχωρήσει και στη μέση η δεύτερη σύζυγος, την οποία τα παιδιά (από τον πρώτο γάμο) ουδέποτε αποδέχθηκαν ως «ισότιμο εταίρο»…

5311516 1
Από την επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2012 με τα παιδιά του Παναγιώτη (αριστερά) και Γιώργο

Η οικογένεια Αγγελοπούλου διατηρεί τη ναυτιλιακή Arcadia με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων (τύπου aframax και suezmax) παγκοσμίως. Η εταιρία έχει αυξήσει τον στόλο της μόνο με νεότευκτα πλοία, που ναυπηγήθηκαν στην Κορέα. Εχει 20 πλοία, εκ των οποίων τα 17 είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο και οι Ελληνες ναυτικοί έχουν σε αυτά τον πρώτο λόγο!

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος διοικούν και χρηματοδοτούν την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, ενώ ο Γιώργος εξελέγη πρόσφατα αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Οσο κι αν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος θεωρείτο ένας από τους πλέον ευυπόληπτους επιχειρηματίες, η κατάσταση της υγείας του είχε οδηγήσει τους περισσότερους νομικούς κύκλους να εκτιμούν ότι τα παιδιά του έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν την υπόθεση για τα περιουσιακά. Οι ίδιο κύκλοι έλεγαν χθες ότι «η νέα φάση μόλις τώρα αρχίζει, θα είναι αμφίρροπη και θα κρατήσει πολύ!»

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ