Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Οι Τούρκοι κράτησαν όμηρο τη Μυροφόρα Ευσταθιάδου – Έζησε τον τρόμο μαζί με το παιδί της (video)

Δυο μέρες στα κρατητήρια σαν κοινοί εγκληματίες έμειναν η ερευνήτρια Ιστορίας και Εθνολογίας και το παιδί της

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε η πρόεδρος του συλλόγου «Φάρος Ποντίων» που θέλησε να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να προμηθευτεί βιβλία Τούρκων συγγραφέων αλλά και για να βρεθεί ξανά στον τόπο της.

Η Δρ. Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου έφτασε μαζί με τον 15χρονο γιό της Ιάσωνα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Παρασκευή. Η ίδια σε μια συγκλονιστική ανάρτηση περιγράφει τη λαχτάρα και τον καημό της να βρεθεί και να αναπνεύσει τον αέρα της πατρίδας της, της Τραπεζούντας: «Από μικρό παιδί, δίπλα στον πατέρα μου, που πήγαινε με τη λύρα στο χέρι, έμαθα να αγαπώ και να σέβομαι εκείνο τον τόπο, να αναπνέω από την Τραπεζούντα. Αργότερα, προσπάθησα σε επίπεδο μεταπτυχιακού, διδακτορικού και μεταδιδακτορικού να αναδείξω τη λαογραφία εκείνου του τόπου. Τα μάτια μου έλαμπαν όταν μιλούσα για την Τραπεζούντα. Ενθάρρυνα πολύ κόσμο να επισκεφθεί τα μέρη των προγόνων του» αναφέρει η κα. Ευσταθιάδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Pontosnews.gr

Την οδήγησαν στα κρατητήρια μαζί με το παιδί της

Ωστόσο μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο, Τούρκοι αστυνομικοί της ανακοίνωσαν ότι για την ίδια υπάρχει πλέον απαγόρευση εισόδου στη χώρα και την οδήγησαν στα κρατητήρια μαζί με τον γιο της. Το τουρκικό κράτος ανάγκασε τη Δρ. Λαογραφίας και τον ανήλικο γιο της να μείνουν στα κρατητήρια σαν κοινοί εγκληματίες. Η κα. Ευσταθιάδου περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, τη στιγμή μάλιστα που οι Τούρκοι αστυνομικοί της κατέσχεσαν το τηλέφωνό της και τα προσωπικά της αντικείμενα, την υπέβαλλαν σε ατελείωτες και σκληρές ανακρίσεις και την ειρωνεύονταν με θράσος: «Την περασμένη Παρασκευή, που μετέβην αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη με το γιο μου για να προμηθευτώ βιβλία Τούρκων συγγραφέων, με την άφιξή μου έμαθα ότι έχω πλέον απαγόρευση εισόδου στη χώρα (τελευταία φορά πήγα στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020, άρα, απόφαση εν μέσω πανδημίας!) και ήμασταν δυο μέρες υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen. Δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφήσεις, ανακρίσεις ειρωνικές δίχως τέλος. Κατάσχεση προσωπικών ειδών και τηλεφώνου. Σε κρατητήρια χωρίς παράθυρα, χωρίς «προαυλισμό», μέσα σε τριπλές κλειδωμένες πόρτες ασφαλείας. Ο κάθε κρατούμενος είχε δικαίωμα να παραγγείλει τσιγάρα από τους υπαλλήλους κι εμείς δεν μπορούσαμε επί πληρωμή να πάρουμε ένα γάλα, ένα κουλούρι» αναφέρει και προσθέτει ότι οι Τούρκικές αρχές προσπάθησαν να απομακρύνουν από κοντά της το ανήλικο παιδί της:

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Πισπιρίγκου: Στα άκρα η κόντρα των δικηγόρων!

«Αντέδρασα σθεναρά όταν ήθελαν να πάρουν από δίπλα μου το παιδί και να το βάλουν σε κρατητήρια ανδρών. Τα κατάφερα, παρέμεινε μαζί μου. Ευτυχώς το παλικάρι μου είναι δυνατό και αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα την κατάσταση, καταγράφοντας και τη ”λαογραφία των φυλακών”. Τις προσεχείς μέρες θα κάνω ένσταση στην Τουρκική Πρεσβεία, ζητώντας παράλληλα να μάθω τον λόγο. Δεν επιθυμώ, όμως, η περίπτωσή μου να γίνει αιτία να χαλάσει η γέφυρα που τόσα χρόνια χτίζουμε με φίλους μας εκεί, ούτε στην παρούσα ανάρτηση να υπάρχουν ανάρμοστα σχόλια. Διαχωρίζω εντελώς τις πρακτικές ορισμένων ανθρώπων, από τον λαό. […] Το ότι μια χώρα θεωρεί μια γυναίκα, ερευνήτρια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μόνο ένα ελαφρά ειρωνικό μειδίαμα μού προκαλεί, ενθυμούμενη την ποντιακή παράδοση: ”Γυναίκικον ο πόλεμον, γυναίκικον τ΄ασκέρι;;’‘» αναφέρει η κα Ευσταθιάδου και προσθέτει ότι στα παιδιά της θα μιλά με αγάπη για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους της, ενώ τα μάτια της λάμπουν ακόμα όταν μιλάει για την Τραπεζούντα.

Η ΠΟΕ ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης – Μεθοδευμένη απαγόρευση για τους Έλληνες που θέλουν να επισκεφτούν τις πατρογονικές τους εστίες

Σήμερα, με σκληρή ανακοίνωσή της, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας καταδικάζει το νέο κρούσμα τουρκικής αυθαιρεσίας σε μια Ελληνίδα που θέλησε να επισκεφτεί τα εδάφη της πατρίδας της. Η ΠΟΕ ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης και κάνει λόγο για προκλητικότητα και κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών δεδομένων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για μεθοδευμένη σταδιακή απαγόρευση όλων όσων θέλουν να επισκεφτούν τις πατρογονικές τους εστίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ:

«Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τη νέα αναίτια και προκλητική στάση του τουρκικού κράτους απέναντι σε Ελληνίδα υπήκοο και τον ανήλικο γιο της. Πρόκειται για την συμπατριώτισσα μας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου «Φάρος Ποντίων» και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και τον 15χρονο γιο της.

Την Παρασκευή 28/5 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου Sabiha Gökçen. Στην έντονη απαίτηση της κας Ευσταθιάδου να της γνωστοποιήσουν τους λόγους σύλληψης και κράτησης της, οι υπεύθυνοι επικαλέσθηκαν άνωθεν εντολές. Οι συνθήκες της παράνομης κράτησης μητέρας και γιου, πολύ απείχαν από τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούν οι ίδιοι οι Τούρκοι σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τελικά, το βράδυ της Κυριακής 30/5, τους επετράπη η αναχώρηση και επιστροφή στην Ελλάδα, αφού τελικά την ενημέρωσαν ότι έχει εκδοθεί στο όνομα της απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Σημειώνουμε, ότι πριν από ενάμιση χρόνο υπήρξε απέλαση από το Τουρκικό κράτος και για τον σύζυγο της, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας Κώστα Αλεξανδρίδη.

Το νέο αυτό κρούσμα τουρκικής αυθαιρεσίας, προκλητικότητας και κατάφωρης παραβίασης των ευρωπαϊκών δεδομένων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά σωρεία άλλων παρόμοιων περιστατικών.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και την μεθόδευση σταδιακής απαγόρευσης όλων όσων επιθυμούν να επισκεφθούν για προσωπικούς και συναισθηματικούς λόγους τις πατρογονικές τους εστίες. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, καθώς το θέμα αφορά ακόμη περισσότερους Έλληνες πολίτες.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Η ιστορία αιώνων της Μακεδονίας μας δεν αμφισβητείται και δεν παραχαράσσεται!»

Δεν αποτελεί στάση πολιτικής δικαιοσύνης και συνεπούς χειρισμού τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων, όταν από τη μία να αφήνεις ασύδοτο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, που πραγματοποιεί ανεπίσημη προσωπική επίσκεψη, να περιοδεύει ανενόχλητος τη Θράκη κάνοντας προπαγάνδα με ψεύδη και κηρύγματα μίσους και από την άλλη να σιωπάς στην καταπάτηση θεμελιωδών ευρωπαϊκών κεκτημένων και δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών.

Αναμένουμε το υπουργείο Εξωτερικών, να επιληφθεί του θέματος και να δοθούν οι αρμόζουσες απαντήσεις, ώστε να λυθεί το θέμα της επιλεκτικής απαγόρευσης εισόδου στην γειτονική χώρα.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης
Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γάζωσαν» με καλάσνικοφ περιπολικό στην Άρτα

Παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα το βράδυ της Τρίτης, όταν με καλάσνικοφ άνοιξαν πυρ κατά...

Εύβοια: Κατέρρευσαν σκάλες σε σπίτια, μετά τα βραδινά Ρίχτερ

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κοινότητα Ζαράκων στη Νότια Εύβοια, με τους κατοίκους να...

Στη γιαγιά και τη θεία τους επέστρεψαν η 12χρονη-θύμα βιασμού και τα αδέλφια της

Στη φροντίδα της γιαγιάς και της θείας τους επέστρεψαν η 12χρονη, θύμα βιασμού και...

Τέλος στην αγωνία για 20χρονο ορειβάτη που χάθηκε στον Παρνασσό

20 πυροσβέστες από τις Υπηρεσίες της Βοιωτίας και την 7η ΕΜΑΚ επιχειρούν στις πλαγιές...

Ο «χορός» των Ρίχτερ στην Εύβοια – Τσελέντης: «Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα...

Πέντε μετασεισμοί μέσα σε 40 λεπτά καταγράφηκαν μετά τα 5 Ρίχτερ - «Ψυχραιμία», συνιστά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Μετά τον σεισμό κλειστά τα σχολεία στην Κάρυστο την Τετάρτη

Σεισμική δόνηση ιδιαίτερα αισθητή στην Εύβοια, αλλά και στην Αθήνα, σημειώθηκε στις 22:07 το...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 3, 15, 29,...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το...

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

«Η ιστορία αιώνων της Μακεδονίας μας δεν αμφισβητείται και δεν παραχαράσσεται!»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πατριωτικής Δύναμης Αλλαγής – ΠΑΤΡΙΔΑ, Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, με αφορμή τη...

Μύδροι Γεροτζιάφα κατά του νομοσχεδίου Γκάγκα: «Μόνο η πτώση αυτής της κυβέρνησης…»

Πισωγύρισμα για την ιατρική στη χώρα μας θεωρεί το «νομοσχέδιο-έκτρωμα», όπως αποκαλούν οι πολέμιοί...

«Καλό παράδεισο μικρέ μου φίλε»… Κλαίνε τα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας για την απώλεια του 22χρονου...

Μια ακόμα θυσία είχαμε στην άσφαλτο σήμερα το απόγευμα, μια θυσία ενός νέου παιδιού,...

Έτσι θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στις δουλειές τους

Μετά και την απόφαση «χαστούκι» του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την 1η Ιανουαρίου οι...

Ούτε ευρώ δεν σήκωνε από τη μισθοδοσία του ο πατέρας Αντώνιος – Η ύποπτη...

Στο «στόχαστρο» των Αρχών το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας

«Βόμβες» Ξένης Δημητρίου για Ράικου: Εξυπηρέτησε το πολιτικό αφήγημα περί «σκευωρίας Novartis»

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και εξαπέλυσε...

Κακοκαιρία Άριελ: Αναλυτικές συστάσεις προς τους πολίτες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η κακοκαιρία Άριελ καταφθάνει στη χώρα μας, φέρνοντας μαζί της σφοδρές καταιγίδες, εκκωφαντικούς κεραυνούς...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

NEWSROOM