Παρασκευή 18/6/2021

Ο μαθητής λυκείου που «διαβάζει» τον καιρό και τον συμβουλεύονται οι παραγωγοί για τις καλλιέργειες

«Το να προβλέπεις τον καιρό μπορεί να σώσει από ζωές μέχρι και περιουσίες»

Εναν απόλυτα έγκυρο μετεωρολόγο έχουν βρει οι άνθρωποι που δουλεύουν στον πρωτογενή τομέα, στο πρόσωπο ενός… 18χρονου! Πρόκειται για τον μαθητή της Γ’ Λυκείου Άγγελο Μουμτζή από τα Γιαννιτσά, ο οποίος δεν πέφτει ποτέ έξω στις προγνώσεις αναφορικά με τον καιρό της χώρας.

Μπορεί να μην έχει στο βιογραφικό του σπουδές Μετεωρολογίας -όχι ακόμη, τουλάχιστον-, αλλά ο 18χρονος αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το δικό του δελτίο καιρού, και μάλιστα με τόσο μεγάλη ακρίβεια στις προγνώσεις του, ώστε αποτελεί τον «φύλακα άγγελο» των παραγωγών της χώρας, οι οποίοι τον προέτρεψαν να έρθει σε επικοινωνία με τους… επαγγελματίες συναδέλφους του του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΠΕ) του ΕΛΓΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.«Εχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους» λένε οι παραγωγοί.

Το «μικρόβιο» της μετεωρολογίας υπήρχε πάντα μέσα του και, από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ο αέρας και η καταιγίδα ήταν τα δύο φυσικά στοιχεία που τον μάγευαν. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο 18χρονος Άγγελος θυμάται τον εαυτό του πριν από δέκα χρόνια να τρέμει στο μπαλκόνι του από τον φόβο για τις αστραπές και τις βροντές που ξεσπούσαν.

«Σαν μαγνήτης»

«Την ίδια ώρα, όμως, αδυνατούσα να μπω μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού μου. Μπορεί να έτρεμα από τον φόβο μου, αλλά ταυτόχρονα τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονταν εκεί, μπροστά μου, ήταν σαν να με προσέλκυαν σαν μαγνήτης κοντά τους» περιγράφει. Ο εκκολαπτόμενος μετεωρολόγος δεν διστάζει να μείνει ξάγρυπνος όλη τη νύχτα, όταν χρειάζεται, ώστε να συλλέξει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και να αναλύσει τα επαρκή στοιχεία που θα του εξασφαλίσουν το σωστό αποτέλεσμα.

«Η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, που ενέχει τεράστια ευθύνη» εξηγεί ο Άγγελος Μουμτζής και προσθέτει: «Το να προβλέπεις τον καιρό μπορεί να σώσει από ζωές μέχρι και περιουσίες, αλλά, όταν σε εμπιστεύονται οι άνθρωποι, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους! Γι’ αυτό θα μείνω ξάγρυπνος και όλο το 24ωρο αν χρειαστεί!»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ