Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα τουρίστες με όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον EMA!

Aνεβαίνει στο επίπεδο 3 επιδημιολογικού συναγερμού η Κως, λόγω μικρής αύξησης του ιικού φορτίου

Must Read

Το γεγονός ότι «το 98% όσων πέθαναν από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι», επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας πως στη χώρα μας υπάρχουν «περίπου 9.500 ενεργά κρούσματα». 

«Η διασπορά του ιού μειώνεται σταθερά», σχολίασε, τονίζοντας πως οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι 1.700, ενώ έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για ορισμένες περιοχές λόγω αύξησης κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νάξο, την Κω και την Κέρκυρα. «Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους», είπε επίσης και συμπλήρωσε πως, την τελευταία εβδομάδα, το 92% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 98% όσων έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, αφορά σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα δέχεται όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), για την είσοδο των τουριστών -και όχι μόνο- στη χώρα. Ειδικότερα, μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

«H επιτροπή έχει μελετήσει και δρομολογήσει μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου. Μέτρα όπως:

  • Καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.
  • Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας θα γίνεται με το απαραίτητο PLF και αρνητικό τεστ.
  • Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια. Θα χρησιμοποιεί αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

«Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό. Φέτος που η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», κατέληξε.

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπενθύμισε πως:

  • Από 14/06 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από 12/06 η έναρξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετατίθεται κατά μία ακόμη ώρα (δηλαδή από τη 01:30, αντί για 12:30), παραμένοντας έως τις 05.00 το πρωί.
  • Από 01/07 και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.
  • Από 12/06 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  • Από 12/06 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Από 12/06 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.
  • Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.
  • Από 01/07 το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
  • Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
  • Από 15/06 επαναλειτουργούν οι σχολές χορού και στις λαϊκές αγορές η απόσταση στους πάγκους θα είναι 1 μέτρο.

Επίσης, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως ανεβαίνει επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού η Κως (σ.σ. επίπεδο 3, πορτοκαλί), καθώς παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του ιικού φορτίου. Ο υφυπουργός συνέστησε προσοχή για το νησί, ενώ είπε πως καταγράφονται σημεία υπαναχώρησης του ιού σε όλη τη χώρα.

  • Δείτε την ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό, όπως μεταδόθηκε ζωντανά:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This