Τετάρτη 28/7/2021

AstraZeneca μόνο για τους άνω των 60 – Κανονικά η δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί

Από την Τετάρτη διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και για τους 18-24

Την εισήγηση της αποφυγής εμβολιασμού με AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην αποψινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας πως όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εν λόγω σκευάσματος, συνιστάται να προχωρήσουν κανονικά και με τη δεύτερη. 

Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων άνω των 60 ετών. Παραμένει δε η σύσταση για την πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης σε όσους έκαναν και την πρώτη δόση, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, με μόνη εξαίρεση όσους έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση Astrazeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία. Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση σε όσους έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στην δεύτερη δόση, είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1.000.000 δόσεις εμβολίων. Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Επίσης, η κα Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο σχετικό φλέγον ζήτημα, τόνισε πως κανένα εμβόλιο δεν έχει «ενοχοποιηθεί» για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία, καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για τον συνδυασμό εμβολίων στις δύο δόσεις, απάντησε πως «δεν ξέρουμε ακόμα το ανοσολογικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού δύο διαφορετικών εμβολίων. Ακόμα τίθεται ζήτημα χρόνου, καθώς είναι σημαντικό οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν γρήγορα, κάτι που δεν θα είναι εύκολο αν αλλάξει η προτίμηση της δεύτερης δόσης».

Διαθέσιμα και για τους 18-24 όλα τα εμβόλια

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει και η τελευταία ηλικιακή ομάδα για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, οπότε τα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών, θα μπορούν από μεθαύριο να κλείσουν το ραντεβού τους με τα εμβόλια της Pfizer της Moderna και της Johnson & Johnson.

Αναφορικά δε με τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε πως, από τη στιγμή που δεν πρόκειται για απαγόρευση, όσοι κάτω των 60 ετών θέλουν να κάνουν το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν. Όσον αφορά τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσησή τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους. Επίσης, όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν τη δεύτερη δόση. Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

Δικαιούνται κανονικά πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε πως θα μπορούν να βγάζουν κανονικά πιστοποιητικό όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τη μία δόση εμβολίου, ενώ τόνισε, επίσης, πως όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.

  • Παρακολουθήστε την ενημέρωση στο ακόλουθο link:

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ