Πώς δικαιολογούν οι επιστήμονες τη μεγάλη κωλοτούμπα της επιτροπής για το AstraZeneca

Αγωνία για 470.000 πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση

Must Read

Αναστάτωση και έντονη ανησυχία έχει κυριεύσει από το απόγευμα της Δευτέρας τους περίπου 470.000 πολίτες που ανέμεναν να κάνουν το επόμενο διάστημα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά η επιτροπή εμβολιασμού γνωστοποίησε αιφνιδιαστικά πως σταματά η χορήγηση του σκευάσματος στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της προέδρου της επιτροπής Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση, εξαιτίας του μεγάλου προβληματισμού σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου. «Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Βατόπουλος: «Εχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η επιτροπή εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφασή της. «Εως πριν από δύο μήνες, η πιθανότητα νόσησης ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους, η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς, η επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς έναν δυο μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNεξήγησε ο κ. Βατόπουλος και επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, μία προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Εχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid» επισήμανε.

Παναγιωτόπουλος: «Δεν συνιστάται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση»

Υπέρ της άποψης να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη, τάχθηκε και ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος: «Δεν συνιστάται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca… Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε, όμως, στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον Covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Ζαούτης: «Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες»

Στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα απέδωσε την αλλαγή πλεύσης με το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας, Θεοκλής Ζαούτης. «Στηρίζεται στα δεδομένα και την εξέλιξη. Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερο από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργεια, αλλά η νόσος Covid-19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση» τόνισε ο κ. Ζαούτης, σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση της επιτροπής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This