6/10/2022

Από την κόλαση του Αρτσάχ, στον παράδεισο της Χαλκιδικής! (video)

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο «Θεσσαλονικιός» Γκριγκοριάν μιλά για τη φρίκη που έζησε στον πρόσφατο πόλεμο μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων 

Έζησε την κόλαση του πολέμου στην πρώτη γραμμή του Αρτσάχ (Ναγκόρνο – Καραμπάχ) επί 44 ημέρες που διήρκεσε αυτή η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων. Είδε τους φίλους του να σκοτώνονται στο πεδίο της μάχης, πάνω στο άνθος της νιότης τους. Ζούσε κάθε μέρα περιμένοντας τη δική του σειρά! 

  • Του Κρικόρ Τσακιτζιάν (συνέντευξη στο pontosnews.gr)
    Φωτό: Φίλιππος Φασούλας

Τραυματίστηκε από οβίδα λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του πολέμου. Πρόκειται για ένα 25χρονο Αρμένιο, που ζει εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Τον βρήκε στη Χαλκιδική όπου εργάζεται αυτό τον καιρό ο δημοσιογράφος Ρωμανός Κοντογιαννίδης, ο οποίος συνομίλησε με τον Χένρικ Γκριγκοριάν κι εκείνος του αφηγήθηκε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλη τη φρίκη του πολέμου που έζησε.

Από τον Ιούλιο του 2019 ο Χένρικ έφυγε από τη Θεσσαλονίκη όπου ζούσε και βρέθηκε στην Αρμενία, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του. Δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τι θα τον περίμενε τους επόμενους μήνες. Όπως μας είπε, η εκπαίδευση που τους έκαναν ήταν καθαρά για προετοιμασία πολέμου. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2020, δυο ημέρες πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών με τους Αζέρους, τους μετέφεραν στα σύνορα. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου και συγκεκριμένα στα χαρακώματα της περιοχής Μαρτουνί. 

Στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 7.20 το πρωί, είδαν να πετάει πάνω από τα κεφάλια τους ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο του αζερικού στρατού. Πήραν εντολή να ανοίξουν πυρ και έπειτα από λίγο το έριξαν. Αυτό ήταν! Ξεκίνησε ο πόλεμος! Τα άρματα μάχης που ήταν απέναντι άρχισαν να βομβαρδίζουν τις αρμενικές δυνάμεις. Είχε ξεκινήσει η κόλαση, όπως μας είπε.

Η αδρεναλίνη του στα ύψη. Η εντολή που πήραν ήταν «καταστρέφετε ό,τι βλέπετε, χωρίς να περιμένετε εντολή από κανέναν».

Τον ρωτήσαμε τι σκεφτόταν εκείνες τις στιγμές. «Να καταφέρω να μείνω ζωντανός, όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο» ήταν η απάντηση. Οι ρουκέτες έσκαγαν δίπλα του και τις άκουγε μόλις κάποια δέκατα του δευτερολέπτου πριν σκάσουν στη γη. Δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης. Εκεί χρειαζόσουν μόνο τύχη.

Δεν είχε σκοτώσει άνθρωπο μέχρι που έφτασε η στιγμή να το κάνει στο μέτωπο. Ήταν μια σοκαριστική στιγμή, όπως μας είπε. Είδε αρχικά στα 10 με 11 χιλιόμετρα να πλησιάζει ένα άρμα μάχης, συνοδευόμενο από περίπου 100 στρατιώτες. Δεν μπορούσε να ξεχωρίσει από τόσο μακριά αν ήταν δικοί του ή αντίπαλοι. Τους άφησε να πλησιάσουν κάπου στα οκτώ χιλιόμετρα. Έμοιαζαν τα ρούχα τους με αρμενικές στολές. Όταν πλησίασαν ακόμη περισσότερο κοντά στα πέντε χιλιόμετρα και ήταν σε ακτίνα βολής, διαπίστωσε πως δεν είχαν πάνω στις στολές τους ζωγραφισμένους σταυρούς. Οι Αρμένιοι, για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους, σε όλη τη στολή τους είχαν ζωγραφίσει σταυρούς σε ευδιάκριτα σημεία. Τότε όπλισε και έριξε στο άρμα με το αντιαρματικό του. Ανατινάχτηκε το άρμα και μαζί διασκορπίστηκαν τα κορμιά περίπου 40 Αζέρων στρατιωτών. Πετάχτηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα μέλη τους, όπως μας είπε. Σοκαρίστηκε με την εικόνα, ενώ οι υπόλοιποι Αρμένιοι φαντάροι ζητωκραύγαζαν για την επιτυχία του φωνάζοντάς του «Μπράβο, Greek». Εκείνος σκεφτόταν πώς ήταν δυνατόν να σκότωσε άνθρωπο. Έλεγε στον εαυτό του «τι ήταν αυτό που έκανα». Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για εκείνον. Μετά, όπως μας είπε, τα πράγματα άλλαξαν. Έγινε μια εύκολη υπόθεση. Εξάλλου συνειδητοποίησε πως αν δεν σκοτώσει εκείνος θα τον σκοτώσει ο αντίπαλος.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Θρήνος στη Λαμία! Δεν πρόλαβε να χαρεί το μωράκι του ο 39χρονος εργάτης που καταπλακώθηκε στα μεταλλεία

Μας μίλησε για τους δικούς του ανθρώπους που έχασε στον πόλεμο, τους κολλητούς του και συμπολεμιστές του. Ο καλύτερός του φίλος ήταν ο Tigran Badalian. Τον φώναζαν «ο Τίγρης». Κατέστρεψε πάνω από 10 άρματα μάχης και πολλά φορτηγά. Σε μια επιχείρηση μια μέρα, στην περιοχή Τζεμπραΐλ όπου είχαν μεταφερθεί, άρχισε να καταφθάνει μια ύλη τριών αζερικών αρμάτων. Το μεσαίο άρμα ήταν ένα σύγχρονο Τ-90, το οποίο είχε σύστημα προστασίας που εξουδετέρωνε τις ρουκέτες που κατευθύνονταν πάνω του. Ο Τίγρης ήταν σε καλύτερη θέση από τον Χένριγκ και πήρε εντολή να τους ρίξει εκείνος. Οι δύο πρώτες βολές του εξουδετερώθηκαν από το Τ-90, το οποίο έδειχνε ανίκητο. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένα φορτηγό για να το ανεφοδιάσει με βλήματα, γιατί με τον ρυθμό που έριχνε κατά των αρμενικών θέσεων του τελείωναν τα πολεμοφόδια. Ο Τίγρης είπε τη σκέψη του στους συναδέλφους του να στοχεύσει και να περάσει το βλήμα του μέσα από την τέντα του φορτηγού και να αιφνιδιάσει το άρμα, μήπως και δεν καταφέρει να λειτουργήσει το σύστημα απόκρουσης. Όλοι γέλασαν με τη σκέψη του και τον πείραζαν φωνάζοντάς τον «Ράμπο».

«Ο Τίγρης» όπλισε, στόχευσε, έριξε και το βλήμα πράγματι πέρασε μέσα από την τέντα του φορτηγού, το οποίο κατέστρεψε και στη συνέχεια διέλυσε και το άρμα Τ-90. Αμέσως τα άλλα δύο άρματα εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης και οπισθοχώρησαν. Οι πανηγυρισμοί των Αρμένιων στρατιωτών ήταν έξαλλοι και «ο Τίγρης» έγινε η μορφή του χαρακώματος. Με τον Χένρικ ήταν αχώριστοι φίλοι, όμως τρεις μέρες πριν από τη λήξη του πολέμου σκοτώθηκε «ο Τίγρης». Τους χώρισε ο θάνατος. Φυλούσε σκοπιά σε ένα στρατόπεδο και του έριξαν με το ίδιο όπλο που χρησιμοποιούσε κι εκείνος για να διαλύει τα άρματα μάχης. Ένα αντιαρματικό Cornet. Δίπλα του ήταν ακόμη ένας φίλος τους, ο Δαυίδ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Με ψεύτικα στοιχεία και καταδίκη ο Τυνήσιος που προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία»

«Ο Τίγρης» σχεδόν διαμελίστηκε. Μόλις αντίκρισε το θέαμα ο Δαυίδ, σοκαρίστηκε, τόσο που του γύρισε η γλώσσα. Τους μετέφεραν και τους δύο στο νοσοκομείο. Ο Δαυίδ το βράδυ έφυγε και γύρισε στο μέτωπο. Τον είχε πιάσει αμόκ. Με το συγκεκριμένο αντιαρματικό, ύστερα από κάθε βολή που ρίχνεις, πρέπει να αλλάζεις θέση, γιατί προδίδεσαι από τη λάμψη που βγάζει το συγκεκριμένο όπλο και έτσι είσαι εύκολος στόχος. Αυτός είναι ο κανόνας. Ο Δαυίδ άρχισε να ρίχνει με μανία στα αζερικά άρματα. Δεν έλεγε να αλλάξει θέση με τίποτα. Όπλιζε και έριχνε ασταμάτητα. Διέλυσε εκείνη τη φορά πέντε άρματα μάχης και αρκετά φορτηγά. Έπαιρνε την εκδίκησή του για τον θάνατο του φίλου του.

Ο Χένρικ δεν είχε μάθε ως εκείνη τη στιγμή για τον θάνατο του «Τίγρη». Το πληροφορήθηκε όταν δύο μέρες πριν από τη λήξη του πολέμου έσκασε δίπλα του μια οβίδα και τραυματίστηκε. Από την έκρηξη τον απογείωσε το ωστικό κύμα και τον πέταξε μακριά λιπόθυμο, ενώ είχε πληγωθεί από τα θραύσματα της οβίδας. Τον επανέφεραν οι συνάδελφοί του. Του έριξαν νερό στο πρόσωπο για να συνέλθει από τη λιποθυμία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ένας γιατρός του μίλησε για τον θάνατο του «Τίγρη», γιατί νόμιζε πως το ήξερε. Εκεί έπαθε σοκ. Εχασε τον καλύτερό του φίλο. Μας είπε πως εκεί στο μέτωπο έχτισε τις καλύτερες φιλίες της ζωής του. Μοιράστηκε τον πόνο, την ελπίδα, το ψωμί, τα όνειρα και την αγάπη για την πατρίδα.

Για τον δικό του τραυματισμό, ούτε που το συζητάει. «Υπήρξαν πολύ χειρότερα από τα δικά μου. Παιδιά 18 και 19 χρονών που πολεμούσαν σαν λιοντάρια έχασαν τη ζωή τους. Αλλοι ακρωτηριάστηκαν και έμειναν ανάπηροι» μας είπε.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια
Ο Χένρικ Γκριγκοριάν μαζί με τον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη

«Ένα πράγμα με τρόμαξε, να μην πέσω αιχμάλωτος στα χέρια του εχθρού»

Όταν τον ρωτήσαμε αν φοβήθηκε τον θάνατο, μας είπε πως μόνο στην αρχή ένιωσε αυτόν τον φόβο. Μετά εξοικειώθηκε με την ιδέα και τον καρτερούσε κάθε μέρα. Είχε πάψει να τον τρομάζει. Ενα πράγμα τον τρόμαζε μόνο. Μην πέσει αιχμάλωτος στα χέρια των Αζέρων. Γι’ αυτό είχε φροντίσει μαζί με άλλους τρεις φίλους του. Είχαν ως εφεδρεία από μια χειροβομβίδα στην πάνω τσέπη της στολής τους, για να την απασφαλίσουν αν έφτανε μια τέτοια στιγμή όπου θα έπαιρναν μαζί τους στον θάνατο όσο περισσότερους εχθρούς μπορούσαν.

Τέλος η συζήτηση έκλεισε με τα συναισθήματα που του άφησε το αποτέλεσμα του πολέμου. Δεν ήταν άλλο από βαθιά θλίψη και μια μεγάλη δόση υπόνοιας, ότι κάποια προδοσία υπήρξε. Δεν πιστεύει ότι το Σούσι χάθηκε έτσι εύκολα. Υποστηρίζει ακόμη και σήμερα πως ήταν πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο να χαθεί αυτή η πόλη. Ακόμη και 100 άνδρες μόνο θα αρκούσαν για να το κρατήσουν, όπως μας είπε. Όσο για την υπεροχή, που λένε, των Αζέρων, μόνο στα drones υπερείχαν. Το 80% του πολέμου με αυτά τον έκαναν. Σε όλα τα άλλα ήταν χαμένοι. Χωρίς τα drones, πόλεμο δεν κέρδιζαν. Ελπίζει όμως πως πάλι τα μέρη αυτά κάποια στιγμή θα γυρίσουν σε αρμενικά χέρια. Πιστεύει πως οι Αρμένιοι δεν θα αφήσουν αυτήν την κατάσταση να διαιωνιστεί με αυτόν τον τρόπο. Θεωρεί ότι κάποια στιγμή η Αρμενία θα σταθεί στα πόδια της και θα τα διεκδικήσει, για να τα πάρει πίσω. 

Εν τω μεταξύ εύχεται να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο, γιατί ο πόλεμος, όπως λέει, είναι το χειρότερο πράγμα.

18χρονα στην πρώτη γραμμή

Ο Χένρικ εκπαιδεύτηκε στα αντιαρματικά όπλα. Ήταν χειριστής ενός σύγχρονου φορητού όπλου τύπου Cornet, που χρησιμοποιούσε ακτίνες λέιζερ για τη σκόπευση του στόχου.

Εκεί αντίκρισε για πρώτη φορά τις αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις από κοντά. Σε κοντινή απόσταση από το χαράκωμα όπου βρισκόταν είχαν παραταχθεί οκτώ εχθρικά άρματα μάχης. Οι συνάδελφοί του ήταν μικρότεροι από εκείνον. Στην πλειονότητά τους, 18 και 19 χρονών. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μίλησαν» τα κουμπούρια σε καφενείο της Κρήτης!

Βγήκαν τα όπλα σε καφενείο της Κρήτης, μετά από καυγά δυο θαμώνων, ενός 50χρονου...

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στα Κύθηρα – Αναφορές για νεκρούς

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στα Κύθηρα, κοντά στο λιμάνι του...

«Κλείνει ένας χρόνος χωρίς το χαμόγελο της»: Η ανάρτηση του συζύγου της Φώφης Γεννηματά

Το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου 2021, η 56χρονη Φώφη Γεννηματά άφηνε την τελευταία της...

To βίντεο με τον μηχανικό που σκοτώθηκε στα μεταλλεία προκαλεί ανατριχίλα – Παντρεύτηκε και...

Θρήνος έχει σκεπάσει την τοπική κοινωνία της Λαμίας μετά την είδηση ότι ο 39χρονος...

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά δίπλα στην πόλη του Ρεθύμνου

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επί ποδός, μετά την φωτιά που ξέσπασε στα όρια...

Τι αναφέρει η ανακοίνωση των τεσσάρων νέων για το ατύχημα στο Allou Fun Park

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δικηγόρος των τεσσάρων νέων που τραυματίστηκαν στο Allou Fun Park Βασίλης...

Σοκάρει το βίντεο με Τούρκους Λιμενικούς που χτυπούν μετανάστες και τους σπρώχνουν στο Αιγαίο 

Εικόνες που προκαλούν σοκ αποτυπώνονται σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με Τούρκους λιμενικούς...

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες στο κέντρο της πόλης. Με...

Θρήνος στη Λαμία! Δεν πρόλαβε να χαρεί το μωράκι του ο 39χρονος εργάτης που...

«Παγωμένη» είναι η τοπική κοινωνία της Λαμίας, μετά το τρομερό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε...

Φίδια έσπειραν τρόμο σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης

Φίδια εντοπίστηκαν δύο φορές μέσα στις τελευταίες εβδομάδες στο νηπιαγωγείο στο Βασιλούδι του δήμου...

Το «τελευταίο αντίο» στον Ζάχο Χατζηφωτίου

Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρέτησαν σήμερα τον τελευταίο μπον βιβέρ της Αθήνας, Ζάχο Χατζηφωτίου,...

Πένθος στην οικογένεια Μητσοτάκη

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε ο πατέρας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, της...

Νέα επίθεση Βασιλακόπουλου: «Χαζοί όσοι δεν εμβολιάστηκαν – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»

Με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους ανεμβολίαστους, «ξαναχτύπησε» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας σε...

Κατέρρευσε στοά στα Μεταλλεία Φωκίδας – Ένας νεκρός και 2 εγκλωβισμένοι

Ένας νεκρός και δύο εγκλωβισμένοι είναι το αποτέλεσμα της πτώσης του βράχου μέσα στην...

Δάκρυα στην κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα – Υποβασταζόμενος ο γιος του: «Ήσουν καταπληκτικός...

Τον σπουδαίο ερμηνευτή Σταμάτη Κόκοτα αποχαιρέτησαν σήμερα σε κλίμα πένθους και συγκίνησης, η οικογένεια,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί ζητούν 200.000.000 ευρώ αποζημιώσεις για τα Leopard!

Αποζημίωση εκτιμώμενου ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που αφορά...

Δάκρυα στην κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα – Υποβασταζόμενος ο γιος του: «Ήσουν καταπληκτικός πατέρας»

Τον σπουδαίο ερμηνευτή Σταμάτη Κόκοτα αποχαιρέτησαν σήμερα σε κλίμα...

«Βόμβες» Αποστολάκη – «Σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα είναι απλά θερμό επεισόδιο»

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο,...

Ακρόπολη: Γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας από τον Άρειο Πάγο!

Τραγική κατάληξη για 30χρονη τουρίστρια από την Ισπανία, η...

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

Έξαλλοι βουλευτές της ΝΔ με το βίντεο για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

Σούσουρο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε γαλάζιους βουλευτές και...

Έρχεται ο πόλεμος: Η Λιβύη θα εκχωρήσει την «ΑΟΖ» της στην Τουρκία

Η απραξία της Ελλάδας αποθράσυνε την Τουρκία και τώρα η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στο μέτωπο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ