Μόνη διέξοδος η σταφιδοποίηση για τους οργισμένους αμπελουργούς στην Κρήτη που έχουν φτάσει πουλούν την παραγωγή τους σε τιμές κόστους, γύρω στα 60 λεπτά, ενώ το σταφύλι ξεπερνά τα 2 ευρώ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Ήταν η τελευταία χρονιά που μπήκα στη διαδικασία παραγωγής σταφυλιών για επιτραπέζια χρήση. Δεν ξαναπαράγω επιτραπέζιο σταφύλι. Δεν είναι δυνατόν να παράγουμε με τόσο μεγάλο κόστος και να παίρνουν «τσάμπα» τα σταφύλια μας οι έμποροι. Δε με απασχολεί τι λένε οι εξαγωγείς. Εγώ ξέρω ότι πούλησα τα σταφύλια μου σε τιμές κόστους και την ίδια ώρα το κράτος απαλλάσσει τους εξαγωγείς από τον ΦΠΑ. Είναι δίκαιο αυτό;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αμπελουργός, Μάνθος Πρινιωτάκης στη «Νέα Κρήτη».
Μεταξύ άλλων ανέφερε «Αν υπολογίσουμε φέτος το κόστος παραγωγής με τα ψεκάσματα που χρειάστηκε να κάνω λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειλικρινά σε μένα, σίγουρα αυτό, δεν έχει πέσει κάτω από 90 λεπτά το κιλό.
Όταν λοιπόν εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε στα 60 λεπτά το κιλό ή και πιο κάτω, τότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά είναι τεράστια. Καλύτερα να σταματήσω να παράγω επιτραπέζιο και να τα πηγαίνω πλέον στα οινοποιεία όλα μου τα σταφύλια», λέει χαρακτηριστικά ο αμπελουργός, εκφράζοντας μεγάλη αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης αναφέρει πως ούτε οι εξαγωγείς φταίνε για την κατάσταση της εξωτερικής αγοράς, ενώ δικαιολογεί την οργή των αμπελουργών.
Προβληματική καθίσταται και η κατάσταση και στα οινοστάφυλα λόγω μεγάλων αποθεμάτων στο κρασί σε πανελλαδικό επίπεδο. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εγκαταστάσεων των οινοποιείων της οργάνωσης, για την παραλαβή των σταφυλιών.
Στους 1.000 τόνους σταφίδας εκτιμά ότι αναμένεται η φετινή παραγωγή ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ενώ μάλιστα ανέφερε «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για πολιτικούς λόγους τις Ομάδες Παραγωγών. Δημιουργήθηκαν σε λάθος βάση, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο. Οι περισσότερες έκλεισαν. Λίγες τα κατάφεραν. Οι Ομάδες Παραγωγών δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς. Χρειάζονται μετοχικό κεφάλαιο για να καταφέρουν να επιβιώσουν».
Πηγή: neakriti