Σάββατο 31/7/2021

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: «Πράσινο φως» στη δημοσιοποίηση στοιχείων πολιτών υπό προϋποθέσεις

Η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής δημιουργεί νέα δεδομένα στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος

Οι τέσσερις λόγοι που επιτρέπεται η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων «Πράσινο φως» στη δημοσιοποίηση στοιχείων πολιτών στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, δίνει απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις περιπτώσεις που προκύπτουν ιδιαίτεροι λόγοι ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής δημιουργεί νέα δεδομένα στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος όπου τα τελευταία χρόνια ελλοχεύει ο κίνδυνος παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

«Στον βαθμό που είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται» αναφέρει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Και συμπληρώνει: «Τα κράτη μέλη διά νόμου συμβιβάζουν το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει του παρόντος κανονισμού με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς πανεπιστημιακής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης.

Για την επεξεργασία που διενεργείται για δημοσιογραφικούς σκοπούς ή για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, τα κράτη μέλη προβλέπουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις».

Οι 4 προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση δεδομένων

Η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει τέσσερις προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση δεδομένων πολιτών. Συγκεκριμένα:

«Στον βαθμό που είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται όταν:

α) το υποκείμενο των δεδομένων έχει παράσχει τη ρητή συγκατάθεσή του

β) αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν προδήλως δημοσιοποιηθεί από το ίδιο το υποκείμενο

γ) υπερέχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της πληροφόρησης έναντι του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υποκειμένου, ιδίως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή όταν αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δημοσίων προσώπων

δ) όταν περιορίζεται στο αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος ενημέρωσης, ιδίως όταν αφορά ειδικών κατηγοριών δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και ποινικές διώξεις, καταδίκες και τα σχετικά με αυτές μέτρα ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα του υποκειμένου στην ιδιωτική και οικογενειακή του ζωή»

Αφορμή για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποτέλεσε υπόθεση πολίτη που προσέφυγε σε βάρος ιστοσελίδας. Αρχικά είχε δηλώσει τα στοιχεία της καταγγέλλοντας περιστατικό κακοποίησης ζώου.

Στη συνέχεια ζήτησε να διαγραφεί το ονοματεπώνυμο της. Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διέγραψαν το επώνυμο αλλά κράτησαν το μικρό όνομα και το αρχικό του επωνύμου, καθώς η καταγγέλλουσα δεν είχε απαγορεύσει ρητώς την κοινοποίηση των προσωπικών της στοιχείων στην αρχική ηλεκτρονική επικοινωνία που είχε μαζί της.

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έρχεται να δικαιώσει τη δημοσιογράφο και εν γένει την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ