Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και τα self test για εμβολιασμένους – Πότε σταματάει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Αυξάνεται το όριο ατόμων στην εστίαση και στις δεξιώσεις

Must Read

Για την διευκόλυνση των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε χαλάρωση μέτρων, όπως άλλωστε έγινε και πριν από ενάμιση μήνα σχεδόν, όταν «άνοιξε» ο τουρισμός. Παρά το γεγονός ότι είδαμε πολλούς επιστήμονες να διαφωνούν για την άρση της υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η κυβέρνηση τελικά παρουσιάζει ως «επίτευγμα» την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα για χαλάρωση.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

  • Από τις 05:00 της Πέμπτης, καταργείται η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας τους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο το μέτρο παραμένει για τους κλειστούς χώρους.
  • Από Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.
  • Οι εργαζόμενοι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου και αφότου έχει περάσει το διάστημα των 15 ημερών, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self tests.
  • Αυξάνεται το όριο ατόμων στην εστίαση με 10 άτομα σε κάθε τραπέζι
  •  Οι δεξιώσεις για γάμους και βαπτίσεις θα έχουν όριο τα 300 άτομα
  •  Στις οργανωμένες παραλίες θα επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ επιφάνειας

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου , η επιτροπή των Ειδικών πρότεινε τη μη χρήση μάσκας για όλους, σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Επιπλέον σημείωσε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι πλέον στα 32 έτη και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100  κρούσματα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους, καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά. Όπως τόνισε οι οι νοσηλείες σε ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 17%, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40%. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να τον επισπεύσουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This