Μια δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ήρθε να ανάψει φωτιές στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο. Οι πιέσεις μάλιστα… χύντρυναν μια οι ΗΠΑ έστειλαν και νέο τελεσίγραφο.
«Μεταφέραμε την ισχυρή θέση μας ως προς το θέμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια στη Μεσόγειο που πρέπει να προειδοποιηθούν για να μη διευκολύνουν αυτό το τάνκερ», είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εταιρείες και ναυτικοί ότι τυχόν προσπάθειες παροχής βοήθειας σ’ αυτό το τάνκερ μπορεί να εκληφθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization), κάτι που έχει και πιθανώς ποινικές συνέπειες».
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι ποινές που απειλούν τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα, φυλάκιση και ανάκληση βίζας από μέλη πληρωμάτων.
Κια όλα αυτά για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya, και το οποίο αναμένεται να πλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας.
Το στίγμα του πλοίου
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων «Marine Traffic», το δεξαμενόπλοιο αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο. Μάλιστα, την Τρίτη το πρωί έπλεε στην Ισπανία, κάτω από την Αλμερία και την Καρταχένα και πλησίαζε τα νησιά της Ιμπιζα και της Μαγιόρκα.
Να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ, όπως είχαμε αποκαλύψει χωρίς ποτέ να διαψευσθούμε, πιέζουν την Ελλάδα, να εμπλακεί στρατιωτικά, στην πολυεθνική ομάδα επέμβασης που ετοιμάζουν στον Περσικό με στόχο τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας.
Οι πιέσεις των ΗΠΑ για αυτό δεν έχουν αποδώσει, εάν και δεν αποκλείεται πλέον μετά τις αντιδράσεις να μην προσεγγίσει το λιμάνι της Καλαμάτας το δεξαμενόπλοιο, προκαλώντας παράλληλα πρόβλημα στη χώρα μας στις σχέσεις της με το Ιράν, με ότι αυτό θα σημάνει στο ενεργειακό παιχνίδι.
Η δήλωση του Πομπέο, ο οποίος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που ήρθε με την ταυτόχρονη σχεδόν είδηση περί διέλευσης του πλοίου από τη χώρα μας προκαλεί ερωτηματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ήδη την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Κάτι τέτοιο βέβαια επισήμως δεν έχει γίνει ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτούς, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.
Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.
Ανακοίνωση για το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ εξέδωσε η Ελληνική Λύση:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, γίνεται επιχείρηση εμπλοκής της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σε υπόθεση που αφορά στο ιρανικό πλοίο Grace 1, πράξη που μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. Εμείς οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στις ΗΠΑ ότι δε μπορούν να λειτουργούν με δύο μέτρα και σταθμά! Την ώρα που αυτοί κυνηγούν ένα τάνκερ τέσσερα πλοία “πειρατικά” της Τουρκίας, λειτουργούν ως “τρομοκράτες” στην Ανατολική Μεσόγειο! Η “επιλεκτική ευαισθησία” των ΗΠΑ σε αυτά τα θέματα μας εξοργίζει αφάνταστα!