Προβληματισμό και αναστάτωση έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία έκανε την εμφάνισή της μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μολονότι το «άνοιγμα» του τουρισμού ήταν αναμενόμενο ότι θα επανέφερε στο προσκήνιο ιούς και μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει για τα καλά να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό.
Η επιθετικότητα της νέας παραλλαγής του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία κάνει την επιστημονική κοινότητα να εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη.
Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα.
- 15 αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης
- ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- ένα δείγμα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- ένα δείγμα από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος)
Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς εντοπίστηκαν 18 νέα, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή ήταν 11. Συνολικά, στη χώρα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Ανεμβολίαστα τα κρούσματα στην Κρήτη
Οι αρμόδιοι εξέτασαν την συνολική επιδημιολογική εικόνα του νησιού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώθηκε πως και τα 15 κρούσματα που φέρουν το στέλεχος Δ δεν είχαν εμβολιαστεί.
«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες.
«Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα και ο δείκτης μεταδοτικότητάς της, συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο, ενώ το ECDC προειδοποιεί ότι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως.
Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα
Τζανάκης:« Μέχρι τέλη Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα»
Όπως ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό να υπάρχει ήδη σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα.
«Είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος. Δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό» αναφέρει με νόημα ο καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Δεν διστάζει να επισημάνει ότι «το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε».
«Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό» σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).
Διαβάστε ακόμα:
Ξεκίνησε κι επισήμως το… σπρώξιμο για ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού