«Μπλόκο» του ΣτΕ στο Υπουργείο Πολιτισμού για τα ύψη των κτιρίων στο Κουκάκι!

Απορρίφθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος γιατί εμποδίζεται η θέαση του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης

Must Read

Στο κενό έπεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα ύψη στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι στο… βωμό της «ανάπτυξης», καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν… θυσίασε την θέα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης για τους κατοίκους.

Στο ΣτΕ είχε κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθόριζε τα ύψη και ειδικούς όρους δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με το προωθούμενο ΠΔ, θα αυξάνονταν το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στα 21 μέτρα:

  • Στη Ζώνη 1(α), που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Λεωφ. Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης, Πετμεζά, Λεωφ. Συγγρού, Καλλιρρόης
  • Στη Ζώνη 1(β) που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών.

Στο ίδιο ΠΔ προβλεπόταν μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 24 μέτρα στη Ζώνη 2, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Λ. Συγγρού, Πετμεζά, Καλλιρρόης, περιλαμβανομένων των οικοδομών που έχουν πρόσοψη επί της Λ. Συγγρού σε τμήμα από την οδό Καλλιρρόης έως την οδό Πετμεζά και σε επαφή με τη Ζώνη 1(α). Επιπλέον, επιτρέπει την προσαύξηση του ύψους του κτιρίου κατά ένα μέτρο για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος.

Αντίθετα, δεν επιτρέπονται οι κατασκευές πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και μέσα στο ιδεατό στερεό της παραγράφου 2α του άρθρου 19 του Ν. 4067/2012, ήτοι «χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35τ.μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της επιφάνειας του δώματος και με αναλογία 1 τ.μ. δώματος ανά 5 τ.μ. φύτευσης» και της παραγράφου 2ε του ίδιου άρθρου, ήτοι «ασκεπείς πισίνες».

Για όλες τις επεμβάσεις – ενέργειες σε υφιστάμενα κτίρια, με εξαίρεση αυτές που αφορούν στο εσωτερικό των κτιρίων και δεν απαιτούν εκσκαφές, να υποβάλλεται αίτημα στο ΥΠΠΟΑ και να εκδίδεται σχετική απόφαση, κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Μη νόμιμο στο σύνολό του το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ευστρατίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Πυργάκη, έκρινε το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα μη νόμιμο στο σύνολό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην γνωμοδότησή του, αναφέρει σχετικά με την Ζώνη 1(α), ότι το προβλεπόμενο στο σχέδιο διατάγματος ύψος των κτιρίων στα 21 μέτρα είναι μη νόμιμο, καθώς δεν αιτιολογείται νόμιμα.

Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση του ΣτΕ, το έδαφος της περιοχής είναι επικλινές, γεγονός που δεν ελήφθη υπόψη από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού για τις επιπτώσεις που θα έχει στη θέαση προς την Ακρόπολη και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ως προς την Ζώνη 1(β) το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναφέρει ότι με το εν λόγω ΠΔ αυξάνεται αδικαιολόγητα κατά 6,5 μέτρα το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και φτάνει τα 21 μέτρα, προκαλώντας ανεπίτρεπτη επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος. Επισημαίνει δε πως αποτελεί δυσμενέστερη ρύθμιση η προβλεπόμενη προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά ένα μέτρο για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος, γιατί εμποδίζεται η θέαση του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This