Οργή και δικαιολογημένη αγανάκτηση αλλά και απογοήτευση για την αντιμετώπισή του από άνδρες της Αστυνομίας και την κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους τους εκφράζει ο διακεκριμένος χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης, ο οποίος είναι τακτικό μέλος των μεγαλύτερων επιστημονικών εταιριών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τεράστια κοινωνική προσφορά, καθώς χειρουργεί δωρεάν αναξιοπαθούντες.
- Από την
Ιωάννα Τσέφλιου
Το Σάββατο 12 Ιουνίου ο γιατρός είχε κάνει μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση στο Ιασώ, σε έναν ασθενή ο οποίος είχε καρκίνο θυρεοειδούς. «Είχα αφαιρέσει τον θυρεοειδή και τους λεμφαδένες από τον λαιμό του αρρώστου. Αυτές είναι λεπτές επεμβάσεις, με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Μια από αυτές είναι η αιμορραγία, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, αφού, αν συμβεί, θα συμπιεστεί η τραχεία και μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στον ασθενή. Αφού ολοκληρώθηκε η επέμβαση, έφυγα από το νοσοκομείο. Επρόκειτο να πάω για φαγητό και είχαν έρθει στο νοσοκομείο η σύζυγός μου και ένα φιλικό ζευγάρι, που ο άνδρας είναι αστυνομικός. Επειδή γνωρίζω ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψω στο νοσοκομείο, πήρα το δικό μου αυτοκίνητο» περιγράφει ο χειρουργός στη «δημοκρατία» και συνεχίζει:
«Ενώ φύγαμε από το Ιασώ φορώντας μάσκες, με κάλεσαν στο κινητό μου από το νοσοκομείο για τον ασθενή που είχα χειρουργήσει. Μίλησα στο τηλέφωνο περίπου 30 δευτερόλεπτα, ωστόσο, εκείνη την ώρα ήταν δίπλα μου ένα περιπολικό με δύο αστυφύλακες, που με ακολούθησαν για λίγο και μου έκαναν σήμα να σταματήσω αναβοσβήνοντας τους προβολείς. Οταν έκανα δεξιά, άρχισαν να μου μιλούν από μεγάφωνο, λέγοντας: ”Πήγαινε πιο κάτω, πήγαινε κι άλλο… Θα σου πω εγώ πού θα σταματήσεις”».
Οταν σταμάτησε ο χειρουργός, οι αστυνομικοί βγήκαν από το περιπολικό, τον ενημέρωσαν ότι έχει κάνει παράβαση και ζήτησαν τα έγγραφά του. Εκείνος τους εξήγησε ότι μίλησε στο τηλέφωνο με το νοσοκομείο όπου εργάζεται και τους έδειξε και την κλήση. Τότε, οι αστυφύλακες πήραν κατσαβίδια από το περιπολικό και τον ενημέρωσαν ότι θα του αφαιρέσουν για δύο μήνες το δίπλωμα και τις πινακίδες.
«Κατεβαίνω από το αυτοκίνητό μου και του λέω στον ενικό, όπως δηλαδή μου μιλούσε και εκείνος, “πλάκα κάνεις; Αφού έδειξα την κλήση από το νοσοκομείο για έναν άνθρωπο που χειρούργησα πριν από λίγο”. Ο φίλος μου κατέβηκε από το αυτοκίνητό μου και του λέει “συνάδελφε, αφού τον κάλεσαν από το νοσοκομείο για ασθενή του, κάτι που βεβαιώνω κι εγώ, γιατί του αφαιρείς δίπλωμα και πινακίδες;” Ομως, ο αστυφύλακας δεν έδωσε σημασία. Εγώ εκνευρίστηκα από τον τρόπο που μιλούσε και την αδιαλλαξία του και τον ρώτησα αν με καλούσε ο ίδιος για ένα δικό του αγαπημένο πρόσωπο, θα μου έλεγε να κλείσω το τηλέφωνο επειδή οδηγούσα; Αυτός με ειρωνευόταν λέγοντάς μου ότι δεν πρέπει να χαλάει η διάθεσή μου, αφού δεν μου κάνει κάτι κακό»!
Ο γιατρός προσπάθησε να εξηγήσει στον αστυφύλακα ότι δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες στη ζωή, επισημαίνοντας ότι και εκείνος μαζί με τον συνάδελφό του δεν φορούσαν μάσκες μέσα στο περιπολικό. «Αυτός απάντησε ψευδόμενος “ούτε εσείς φορούσατε μάσκες”, τη στιγμή μάλιστα που τις φορούσαμε και εμείς που είχαμε κατέβει και οι σύζυγοί μας μέσα στο αυτοκίνητο! Ο φίλος μου και συνάδελφός τού λέει “συνάδελφε, γιατί ψεύδεσαι; Αφού όλοι μας φορούσαμε, εσείς δεν φορούσατε στο περιπολικό”. Ομως, μου παρέδωσε την κλήση και έφυγαν» διηγείται ο κ. Τσιριγωτάκης.
Αγενής ο διοικητής
Στις 15 Ιουνίου ο χειρουργός πήγε στο Τμήμα Τροχαίας για να συναντήσει τον διοικητή, υποθέτοντας ότι θα καταλάβαινε την κατάσταση. Ομως, από το πρώτο λεπτό διαπίστωσε ότι το ζήτημα δεν επρόκειτο να λυθεί, αφού ο διοικητής ήταν το ίδιο -αν όχι περισσότερο- αγενής με τους αστυφύλακες. Μόλις περιέγραψε τι είχε συμβεί, ο διοικητής τον ενημέρωσε ότι ο αστυφύλακας είχε υποβάλει αναφορά γιατί δήθεν ο κ. Τσιριγωτάκης τού είχε μιλήσει άσχημα!
«Του εξηγώ ότι, παρά το γεγονός ότι ο αστυφύλακας μού μίλησε απρεπώς και παρά το γεγονός ότι δεν φορούσε μάσκα, δεν είχα τη διάθεση να κατηγορήσω κανέναν τους, αλλά ήθελα μόνο να του εκθέσω πώς έγιναν τα γεγονότα. Εκείνος απάντησε ρωτώντας με αν ο αστυφύλακας φορούσε μάσκα όταν βγήκε από το αυτοκίνητο. Βλέποντας ότι δεν υπάρχει διάθεση συζήτησης εκ μέρους του, έφυγα ευχαριστώντας τον για τα μερικά λεπτά που μου διέθεσε» εξηγεί ο χειρουργός.
«Δυσκολεύοντας έναν γιατρό στη μετακίνηση, ποιος τιμωρείται;»
Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο γιατρός να μετακινείται από τότε με τα… μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να εκτελέσει το καθήκον του, εκθέτοντας τον εαυτό του και στον κίνδυνο του κορωνοϊού! «Οι “ήρωες” γιατροί κινούνταν όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός όταν υπήρχε η απαγόρευση κυκλοφορίας; Υπάρχει η έννοια του επείγοντος στην ιατρική; Ο γιατρός απαντάει στον άρρωστό του ανά πάσα ώρα; Ο νόμος έχει κρίση; Ποιος Ελληνας θα καλέσει έναν γιατρό στο κινητό και όταν εκείνος απαντήσει ότι είναι στο αυτοκίνητο, θα του πει “γιατρέ, κλείσε και θα μιλήσουμε όταν δεν θα οδηγείς”; Δυσκολεύοντας έναν γιατρό στη μετακίνηση, ποιος τιμωρείται; Ο γιατρός ή ο ασθενής;» αναρωτιέται ο κ. Τσιριγωτάκης, εμφανώς απογοητευμένος, προβληματισμένος, αλλά και εξοργισμένος από την αυταρχική συμπεριφορά των δύο αστυνομικών αλλά και την αδικαιολόγητη επίδειξη ισχύος.
Εκθέτει την κυβέρνηση
Όπως λέει, αν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές στα όργανα της τάξης, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Οι άνθρωποι που διασφαλίζουν την έννομη τάξη πρέπει να αξιολογούν τα σοβαρά περιστατικά, στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να διευκολύνουν το έργο των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής». Την υπόθεση του κ. Τσιριγωτάκη ήδη έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του Χαράλαμπου Β. Κατσιβαρδά και των συνεργατών του, οι οποίοι προχωρούν στις δέουσες νομικές ενέργειες.