Ως κακούργημα θα αντιμετωπίζεται στο εξής η αιμομιξία – Αυτεπαγγέλτως θα διώκεται ο βιασμός

Ο υπουργός δικαιοσύνης προανήγγειλε και περισσότερα χρόνια στη φυλακή για δράστες ειδεχθών εγκλημάτων

Must Read

Την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της αιμομιξίας προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο webinar με θέμα «Fighting impunity in the 21st century», που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum.   

Ο υπουργός, πέρα από τη σημαντική αυτή εξέλιξη για ένα αδίκημα που είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019, προανήγγειλε, επιπλέον, ότι θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές και για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας, βάσει των προτάσεων της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Επιπλέον, για την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων (ανηλίκων), ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης, καθώς πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση, ενώ θα γίνει επαναφορά της διάταξης για έναρξη του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.

Παράλληλα, προανήγγειλε περισσότερα χρόνια στη φυλακή για τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, ενώ, όσον αφορά στα ισόβια, η πρόταση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο για να παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, είναι τα ισόβια πρακτικά στο εξής να σημαίνουν 20 χρόνια στη φυλακή, αντί για τα 16 που είναι σήμερα.

«Επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία διαπόμπευσε τη χώρα μας διεθνώς. Ωστόσο, «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας, τόσο η GRECO, όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Και, καταλήγωντας, πρόσθεσε: «Αντίστοιχα, η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των Κρατών – Μελών. Κυρίως, διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This