Στην Ελλάδα η προκλητική Ρουμάνα εισαγγελέας – τι θα κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης;

Στην Ελλάδα η Ευρωπαία Εισαγγελέας μετά το “μπλόκο” σε δύο Έλληνες Ευρωπαίους Εισαγγελείς

Must Read

Η Ρουμάνα Εισαγγελέας αμφισβήτησε ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου για την επιλογή των εισαγγελέων που θα χειρίζονται ευρω-απάτες στην Ελλάδα. Θα την βάλει στη θέση της ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ή θα δούμε άλλο ένα ρεσιτάλ υποτέλειας απέναντι στην διαφθορά και τα ισχυρά συμφέροντα;

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Codruta Kövesi, μετά το σάλο που προκάλεσε η απόφαση της να “μπλοκάρει” ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για την επιλογή των δύο από τους συνολικά επτά εισαγγελείς που θα απασχολούνται για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει την αντίδραση ανωτάτων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, μεταξύ των οποίων και της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννας Ζαϊρη, η οποία είχε στείλει επιστολή προς την κ. Κοβέσι, ζητώντας της να σεβαστεί την απόφαση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου και επισημαίνοντας πως είναι αδιαμφισβήτητη η εμπειρία άνω των 20 ετών των δύο υπό κρίση Εισαγγελέων Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλίας Μπακαλώνη.

Κατά την επίσκεψη της η Ρουμάνα Ευρωπαία Εισαγγελέας θα έχει επαφές με τους πέντε από τους επτά Έλληνες εισαγγελικούς λειτουργούς που θα χειρίζονται τις υποθέσεις ευρω-απατών στην Ελλάδα.

Για τους υπόλοιπους δύο Έλληνες εισαγγελικούς λειτουργούς εκκρεμεί η απόφαση του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργάνου, μετά το “βέτο” που έθεσε η κυρία Κοβέσι.

Οι κ.κ. Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη υποχρεώθηκαν να δώσουν επιπλέον στοιχεία για την εμπειρία τους αλλά και να μιλήσουν σε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους συναδέλφους τους που θα αποφασίσουν τελικά ως προς την επάρκεια τους για τις δύο θέσεις.

Από τους δύο Εισαγγελείς Εφετών ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία, καθώς θα είναι αυτοί που θα δικάζουν βαρύτατες υποθέσεις απατών στην Ελλάδα με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στη συνάντηση αναμένεται να είναι και ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας Δημήτρης Ζημιανίτης ο οποίος φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην αμφισβήτηση των δύο Ελλήνων αρχαιότερων συναδέλφων του από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, παρά το γεγονός ότι τους επέλεξε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με ψήφους 11-0.

Μάλιστα ο Δ. Ζημιανίτης είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, πριν γίνει η επιλογή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, να συνομιλήσει με τους υποψήφιους για τις επτά θέσεις των εντεταλμένων εισαγγελέων, κατά παράβαση οποιασδήποτε διαδικασίας του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου.

Το αίτημα του κ. Ζημιανίτη απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα.

Προσπάθεια κατευνασμού της ελληνικής πλευράς

Μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που αμφισβητεί την απόφαση του Αρείου Πάγου ως προς την επιλογή των Ελλήνων εισαγγελέων που θα χειρίζονται ευρωπαϊκές υποθέσεις, η επίσκεψη της κυρίας Κοβέσι δεν είναι διόλου συμπτωματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και τον κ. Πλιώτα στους οποίους προφανώς θα επιδιώξει να κατευνάσει τις εύλογες ανησυχίες τους, μετά την αμφισβήτηση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ο Κ. Τσιάρας θα υπεραμυνθεί της απόφασης του Αρείου Πάγου ή θα υποκύψει στις βουλήσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως;

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει η ελληνική πλευρά;

Ενώπιον της κυρίας Κοβέσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας θα υπεραμυνθεί της ομόφωνης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για την επιλογή των Εισαγγελέων που θα χειρίζονται τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα ή θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις των εταίρων μας;

Θα… πετάξει στον “κάλαθο των αχρήστων” την απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου ή θα πείσει την Ευρωπαία Εισαγγελέα να σεβαστεί την επιλογή του Αρείου Πάγου ως προς τα πρόσωπα των Ελλήνων Εισαγγελέων που θα χειρίζονται υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα;

Ο χρόνος θα δείξει…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This