Άδεια για ναυπηγείο – διαλυτήριο δίπλα στον τύμβο των Σαλαμινομάχων, στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας!

Το ΥΠΕΝ ενήργησε αυθαίρετα, χωρίς προηγούμενη εγκριτική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και χωρίς την απαιτούμενη διατύπωση γνώμης του ΚΑΣ και του ΚΕΣΠΑ

Must Read

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει μια ιδιαίτερη ροπή προς το… τσιμέντωμα αρχαιολογικών χώρων. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι, μετά τον «αυτοκινητόδρομο της Ακρόπολης», το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια για ναυπηγείο – διαλυτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, στην ιστορική περιοχή της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας.

Να το δούμε κι αυτό: ένα διαλυτήριο πλοίων, με όλες τις εγκαταστάσεις του, δίπλα στον τύμβο των Σαλαμινομάχων! Και καλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει ότι ουδόλως ενδιαφέρεται για την αρχαιολογική περιοχή, το Υπουργείο Πολιτισμού ποια γνώμη έχει επί του θέματος;

Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, τοπικοί φορείς, αλλά και βουλευτές της περιοχής άρχισαν αγώνα για να καταφέρουν να ακυρώσουν τη νέα πράξη ντροπής. Την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Αίτηση ακύρωσης

Όπως αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης: «Η απόφαση αυτή του ΥΠΕΝ πρέπει να ακυρωθεί, διότι το περιεχόμενό της παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και εκδόθηκε περιφρονώντας πλήρως τόσο τον νόμο όσο και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον συγκεκριμένο, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας και υψίστης υπερτοπικής ιστορικής σημασίας, αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας Σαλαμίνας. Το πλαίσιο αυτό παρέχει τη μέγιστη δυνατή αρχαιολογική προστασία, εφόσον κηρύσσει και οριοθετεί την περιοχή, όπου παρανόμως υφίσταται η βιομηχανική/ναυπηγική δραστηριότητα ως αρχαιολογική ζώνη Α’ (αδόμητη, απολύτου προστασίας) και ρητά απαγορεύει τη λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων. Μάλιστα, η απόφαση εκδόθηκε κατά ευθεία παράβαση τόσο της αρχαιολογικής όσο και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που προβλέπουν τη ρητή, ειδική έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επομένως, παραβιάστηκε ουσιώδης τύπος της προβλεπόμενης διοικητικής διαδικασίας, καθώς το ΥΠΕΝ ενήργησε αυθαίρετα, χωρίς προηγούμενη εγκριτική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και χωρίς την απαιτούμενη διατύπωση γνώμης του ΚΑΣ, αλλά ούτε καν του δικού του συμβουλίου, του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ)».

H Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας, η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης, και οι κάτοικοι της Σαλαμίνας ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι βασίζεται σε διάταξη του περιβαλλοντικού νόμου (4014/2011), η οποία πρέπει να κριθεί από το δικαστήριο αντισυνταγματική.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This