Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Ανακύκλωση: Τα πρόσωπα της διαπλοκής σε μια εταιρία

Με περίεργο παρελθόν και ύποπτο παρόν η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. σέρνει τον χορό, όχι μόνο στο χώρο της ανακύκλωσης, αλλά και σε εκείνον της πολιτικής

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η πραγματική βρομιά των σκουπιδιών στην Ελλάδα φαίνεται ότι αναδίδεται από τα οικονομικά συμφέροντα, που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν από τη διαχείρισή τους, χωρίς να μπορούν να επιτύχουν τα αναγκαία για τη χώρα αποτελέσματα.

  • Από τις Μαρία Παναγιώτου, Eμμανουέλα Τσουδερού

ΜΕΡΟΣ 2ο

Και η δυσοσμία αναδίδεται ακόμα πιο έντονη γύρω από την ανακύκλωση, η οποία στη χώρα μας βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς της στόχους και της οποίας η διαχείριση βρίσκεται στα χέρια ενός υβριδικού μοντέλου εταιριών, που είναι ταυτόχρονα και ανώνυμες και μη κερδοσκοπικές και ακούν στο όνομα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ). Τα συστήματα αυτά εποπτεύονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος με τη σειρά του εποπτεύεται από το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Όμως, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 30 ΣΕΔ, ένας είναι αυτός που, όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος της έρευνας που ξεκίνησε από την «κυριακάτικη δημοκρατία», μοιάζει τα τελευταία δύο χρόνια να σέρνει τον χορό των εξελίξεων, όχι μόνο στον χώρο της ανακύκλωσης αλλά και της πολιτικής, αφού η προάσπιση των συμφερόντων του είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μετακίνηση υπουργών. Ο λόγος, για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε..

Η συγκεκριμένη εταιρία δημιουργήθηκε το 2008. Το 2012 ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, επειδή, όπως φαίνεται, ο Παναγιώτης Μούργος, μέλος του Δ.Σ. της TEXAN ABEE, της εταιρίας που κατασκευάζει τα «σπιτάκια» της Ανταποδοτικής ως υπεργολάβος, κατέθεσε το ποσό των 38.000 ευρώ στην Ανταποδοτική με την αιτιολογία «καταβολή μετοχικού κεφαλαίου – Δήμος Αθηναίων». Δηλαδή, το ποσόν αυτό πιστοποιήθηκε αναληθώς από την εταιρία, που δημοσιεύματα της εποχής χαρακτήριζαν «φάντασμα», αλλά και κατά παράβαση του ν. 2939/2001 που απαγόρευε τη συμμετοχή ΟΤΑ σε εταιρίες ανακύκλωσης που ιδρύουν ιδιώτες.

Η ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, που είναι θυγατρική αμερικανικής εταιρίας, είχε δημιουργηθεί μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2007. Θα μπορούσε, δηλαδή, κάποιος κακόπιστος να υποθέσει ότι ο κ. Μούργος δημιούργησε πρώτα την εταιρία που κατασκευάζει τα σπιτάκια και στη συνέχεια τη ΣΕΔ, στην οποία ωστόσο δεν εμφανίζεται στο Δ.Σ., για να μπορεί να τοποθετεί τα σπιτάκια, αφού μόνο τα συστήματα αναλαμβάνουν έργο ανακύκλωσης. Και στη συνέχεια προσπάθησε να νομιμοποιήσει την Ανταποδοτική, εμφανίζοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν ΟΤΑ.

Το 2014, πάντως, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση συνεχίζει «να ζει και να βασιλεύει», και καταθέτει -ως όφειλε- φάκελο στον ΕΟΑΝ, για να εγκριθεί το επιχειρησιακό της σχέδιο και να λάβει άδεια. Ο ΕΟΑΝ, όμως, δεν εγκρίνει το σχέδιο και η άδεια ανακαλείται. Η εταιρία καταφεύγει στο ΣτΕ και καταφέρνει να διατηρήσει τη λειτουργία της μέσα από ένα σκεπτικό που βασιζόταν στο τυπικό μέρος της διαδικασίας, δηλαδή στο γεγονός ότι η ανάκληση μιας άδειας δεν μπορεί να γίνεται ξαφνικά.

Ελπίζει σε ευνοϊκούς «ανέμους»

Το 2017, η σχετική νομοθεσία, που υποχρέωνε τα ΣΕΔ να υποβάλουν αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο προς έγκριση στον ΕΟΑΝ, την αναγκάζει να επαναλάβει τη διαδικασία. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέτει εκ νέου φάκελο μόλις την τελευταία μέρα της προθεσμίας, την άνοιξη του 2019, για τον οποίο λαμβάνει ακόμα μία φορά αρνητική εισήγηση από τον ΕΟΑΝ. Μένει μόνο να ελπίζει σε ευνοϊκούς «ανέμους» μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, οι οποίοι και… φυσούν.

Έναν μήνα μετά τις εκλογές, το Μαξίμου γεμίζει σημεία ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά, μέσα από μία καμπάνια που αναλαμβάνει προσωπικά ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Περίπου την ίδια περίοδο ο υπεργολάβος της Ανταποδοτικής ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ καταθέτει δωρεά ύψους 99.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αιτιολογία την Covid-19, που γίνεται αποδεκτή στις 18 Μαΐου του 2020. Δύο ημέρες μετά η Ανταποδοτική καταθέτει εκ νέου το επιχειρησιακό της σχέδιο. Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται ότι τη στηρίζει.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 το ΥΠΕΣ ανακοινώνει διαγωνισμό-μαμούθ, ύψους 220.000.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά και την ανακύκλωση, αλλά ίσως όχι τόσο καθαρά όσο θα ήθελαν οι υπεύθυνοι της Ανταποδοτικής. Η άδειά τους, όμως, εκκρεμεί και δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με παλαιότερο δελτίο Τύπου του ΕΟΑΝ, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. προσπαθεί με κάθε μέσο να διακόψει τη συζήτηση για την εξέταση του εξαετούς επιχειρησιακού της σχεδίου με σκοπό να κερδίσει χρόνο.

Θεωρεί -και σωστά, σύμφωνα με πηγές- ότι με αυτή τη διοίκηση του ΥΠΕΝ, το σχέδιο δεν θα εγκριθεί. Εξάλλου, έχει προηγηθεί αρνητική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΟΑΝ, που υποστηρίζει ότι η εταιρία μπάζει νερά από παντού, καθώς συνεισφέρει με απειροελάχιστα ποσοστά στην ανακύκλωση της χώρας, ενώ η οικονομική της διαχείριση προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Οι διαμαρτυρίες της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που έπιασαν τόπο στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου

Στο παιχνίδι μπαίνει δυναμικά η εφημερίδα «Παραπολιτικά», που υποστηρίζει την Ανταποδοτική, λες και πρόκειται για εταιρία του ίδιου ομίλου. Δικηγόρος της εταιρίας αναλαμβάνει ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είναι επίσης δικηγόρος του ομίλου των «Παραπολιτικών». Τα «Παραπολιτικά», αφενός, αναπαράγουν διαρκώς τις κατηγορίες του Αλέξη Κούγια, ο οποίος επιτίθεται διαρκώς στους υπαλλήλους διεύθυνσης του ΕΟΑΝ για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας της αρνητικής εισήγησης και, αφετέρου, «κατασπαράζουν» τον Κωστή Χατζηδάκη, τότε υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο η Ανταποδοτική κάνει δωρεά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για εργασίες ανακαίνισης των χώρων του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Δ/σης Ασφάλειας Αττικής αξίας 24.800 ευρώ. Δωρίζει, δηλαδή, τα λεφτά των πολιτών που έχει πάρει μέσα από το ταμείο του ΕΟΑΝ και προέρχονται από περιβαλλοντικά τέλη.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον περασμένο Ιανουάριο, όπου η συνεδρίαση για την αξιολόγηση του σχεδίου της Ανταποδοτικής ήταν να πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τον ανασχηματισμό. Αναβλήθηκε με εξώδικη δήλωση του Αλέξη Κούγια, μέσα από την οποία ζητούσε στον πρόεδρο του ΕΟΑΝ, Νίκο Χιωτάκη, να την αναβάλει.

Με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό οι διαμαρτυρίες των «Παραπολιτικών» και της Ανταποδοτικής μοιάζει να «εισακούγονται»… από κάποιον θεό. Ο Κωστής Χατζηδάκης μετακινείται, επειδή προφανώς δεν φάνηκε χρήσιμος στην προώθηση της συγκεκριμένης εταιρίας, ούτε μέσω του ΕΟΑΝ ούτε μέσω του νομοσχεδίου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2020, αλλά δεν κατατέθηκε ποτέ.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο νυν υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη ως προς τα συμφέροντα της Ανταποδοτικής, τα οποία θα διερευνήσουμε και στη συνέχεια. Εξίσου θα διερευνήσουμε και την απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών, που συνδέεται με αυτή την υπόθεση, παρά τη στήριξή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατεβαίνουν σε απεργία οι καλλιτέχνες: «Ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα»

Για «εμπαιγμό» της κυβέρνησης μετά τη σημερινή τροπολογία που αναφέρει ότι «οι κάθε είδους...

Την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού στην Αρκαδία επισκέφθηκαν Φλώρος-Μπουρολιάς

Στο πλάι της οικογένειας του 29χρονου Μάριου-Μιχάηλ Τουρούτσικα βρέθηκαν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος...

«Ο Στάθης ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια» – Τι λένε οι φίλοι του 31χρονου σμηναγού

«Δεν μπορώ να το χωνέψω» λέει ο πατέρας του συγκυβερνήτη Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Το μήνυμα του Ευάγγελου Αποστολάκη στην Άγκυρα: «Καλώς να ορίσουν οι Τούρκοι και εμείς...

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος...

«Δεν το αντέχουμε!» – Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του νεκρού υποσμηναγού

Συγκλονίζει για άλλη μια φορά ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα ο οποίος...

Μυστήριο οι συνθήκες πτώσης του Phantom F-4: Επικίνδυνη άσκηση σε χαμηλό ύψος ή βλάβη;

Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται στο πανελλήνιο καθώς ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο...

Κατερινόπουλος: «Αυτός που μίλησε να προσέχει για να μη βρεθεί σε κανένα χαντάκι…»

Την αθώωση των κατηγορουμένων της υπόθεσης Greek Mafia σχολίασε με «καρφιά» ο Θανάσης Κατερινόπουλος.Πρόκειται...

Απίστευτο! Πέντε άνθρωποι χωρίς προβλήματα έχουν «ξεμείνει» στο Αττικόν γιατί δεν έχουν που να...

Μέσα στα υπόλοιπα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο «Αττικόν» όπως την υποστελέχωση...

«Ήξεραν ότι θα πεθάνουν, αλλά πήγαν»-Τι λένε οι χήρες των τριών αξιωματικών που «έπεσαν»...

Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1996, όταν το πανελλήνιο «πάγωσε» από μια πρωτοφανή αεροπορική τραγωδία...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Συνελήφθη γυναίκα στην Αμαλιάδα για παράνομο διαδικτυακό τζόγο

Μια ακόμη σημαντική επιτυχία σε βάρος του παράνομου διαδικτυακού τζόγου σημείωσε η Ελληνική Αστυνομία,...

«Λύγισε» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Κάθε παιδί είναι και της Πολεμικής Αεροπορίας»- Τι λένε...

Ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους είχε συμμετάσχει σε αεροπορική έκθεσε με Phantom το 2017

Συγκλονίζει ο πατέρας του νεκρού υποσμηναγού Τουρούτσικα: «Μου έλεγε δεν με ενδιαφέρει αν πεθάνω»

Θρήνο και δάκρυα στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει το τραγικό δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία με...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δάκρυσε όταν άκουσε το κατηγορητήριο- Κρατούσε φωτογραφία της Τζωρτζίνας – «Η κεταμίνη...

Φορώντας μαύρα ρούχα, καθώς πέρασε ένας χρόνος από τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας...

Greek mafia: Κηρύχθηκαν όλοι αθώοι για τα πλημμελήματα!

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου μειοψήφησε σε δύο περιπτώσεις κατηγορουμένων  

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σοκ στη Φλώρινα: 48χρονος πατέρας κατέρρευσε και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο!

Tεράστια αναταραχή επικράτησε χθες στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Βούλωσε… στόματα η «αμόρφωτη τραγουδιάρα»

Η «αμόρφωτη τραγουδιάρα» πήρε πτυχίο και, μάλιστα, με βαθμό...

Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας – Ήταν συγκυβερνήτης του μοιραίου Phantom

Τραγωδία στην Ανδραβίδα - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη
spot_img

NEWSROOM