Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Συνεχίζονται τα μυστήρια!

Με σουίτα στο «Καραϊσκάκης» ο νέος πρόεδρος του ΕΟΑΝ - Τον είχαν ήδη «διορίσει» τα... «Παραπολιτικά»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τα σκουπίδια έχουν κι αυτά στη χώρα μας τη δική τους ιστορία. Και η ανακύκλωσή τους αποτελεί ένα από τα βασικά της κεφάλαια, καθώς ο χορός των εκατομμυρίων γύρω από αυτά αυξάνεται με ένταση. Χωρίς, φυσικά, να αυξάνονται τα ποσοστά, ώστε η Ελλάδα να αγγίξει τον εθνικό κι ευρωπαϊκό της στόχο.

  • Από τις Μαρία Παναγιώτου, Eμμανουέλα Τσουδερού

ΜΕΡΟΣ 3ο

Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, πάντως, και την απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το Υπουργείο Ενέργειας, o οποίος δεν ευνοούσε, καθώς φαίνεται, τα σχέδια του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που ακούει στο όνομα Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, τελικά, εγκρίνεται, παρά την εξαιρετικά αρνητική εισήγηση που είχε προηγηθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Να υπενθυμίσουμε ότι η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. έχει τα γνωστά σπιτάκια με τα οποία γίνεται «διαλογή στην πηγή» -όπως ονομάζεται-, τα οποία κατασκευάζει ο υπεργολάβος της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.

Όπως ανέφερε και στα προηγούμενα μέρη της έρευνας της η «δημοκρατία», το συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης μοιάζει τα τελευταία δύο χρόνια να ηγείται της υπόθεσης «ανακύκλωση» στη χώρα μας, παρά τα μηδαμινά ποσοστά που έχει προσφέρει σε αυτή την υπόθεση. Η έγκριση του επιχειρησιακού της σχεδίου και επομένως η αδειοδότηση της εταιρίας προκαλεί φυσικά όχι μόνο πολλά ερωτήματα, αλλά και παραιτήσεις εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, αφού η έγκριση δίνεται χωρίς να έχει τεκμηριωθεί η τεχνικοοικονομική του βιωσιμότητα. Και μιλάμε για ένα σύστημα που λαμβάνει πολλά εκατομμύρια από το ταμείο του ΕΟΑΝ, για το έργο της ανακύκλωσης.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, Ιωάννης Σιδέρης, δηλώνει αποχή στη διάρκεια της διαδικασίας, θεωρώντας ότι η αρνητική εισήγηση έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν, γεγονός που, όπως φαίνεται, τού κοστίζει τη θέση του.

Το διάστημα που μεσολαβεί από τον Φεβρουάριο, που εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής, ως χθες, η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα πριν από τον ανασχηματισμό είχε κάνει σημαία τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε., Αλέξη Κούγια (σ.σ.: και δικού της δικηγόρου), οι οποίοι βασίζονταν στη ρητορική ότι οι υπάλληλοι που συνέταξαν την αρνητική εισήγηση για την Ανταποδοτική είναι δήθεν «εγκληματική οργάνωση», προαναγγέλλει ποιοι θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΕΟΑΝ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Νίκος Χιωτάκης, προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ τη θέση του προέδρου, αντίστοιχα, θα αναλάβει ο Γιώργος Βρεττάκος (κεντρική φωτό με τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα).

Μαγική σφαίρα

Και πράγματι, χθες ανακοινώθηκε ότι, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ορίστηκε μεταβατικά η νέα διοίκηση του ΕΟΑΝ και τα βασικά μέλη δεν είναι άλλα από αυτά που είχε ανακοινώσει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία φαίνεται ότι έχει μια… μαγική σφαίρα που προβλέπει το μέλλον!

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε και μερικά βιογραφικά στοιχεία του κ. Βρεττάκου, του νέου προέδρου, αφού αναλαμβάνει μία τόσο σημαντική θέση: είναι φίλαθλος του Ολυμπιακού και έχει το προνόμιο να απολαμβάνει αγώνες της ομάδας του από τη σουίτα επισήμων, στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Είναι επίσης μεγάλος «φαν» του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, τον οποίον ακολουθεί φανατικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος Γιάννης Κουρτάκης είναι, με τη σειρά του, στενός φίλος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μάλιστα, καθώς φαίνεται, ο κ. Βρεττάκος είναι εξαιρετικά τυχερός, καθώς αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση σε μια χρονική στιγμή που για πρώτη φορά προβλέπεται ότι θα υπάρχει οικονομική αποζημίωση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ο Νίκος Χιωτάκης

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης, από την άλλη, δεν είναι άνεργος, καθώς είναι και αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του φορέα, δηλαδή, που ασχολείται με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων του νομού Αττικής. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΔΣΝΑ, όπου είναι αντιπρόεδρος ο κ. Χιωτάκης, έχει ήδη δώσει στον υπεργολάβο της Ανταποδοτικής, την ΤΕΧΑΝ ΑΕΒΕ, 27.000.000 ευρώ για πολυκέντρα ανακύκλωσης με προαίρεση, για άλλα τέσσερα χρόνια. Δηλαδή για επιπλέον 27.000.000 ευρώ!

Ακολουθώντας το χρήμα και τα πρόσωπα

Από τον ΕΔΣΝΑ όμως, εντελώς συμπτωματικά, έχουν αναλάβει τελευταία κάποιες δουλειές φίλοι και συνεργάτες στελεχών του ομίλου των «Παραπολιτικών» και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις.

Ας ακολουθήσουμε το χρήμα και τα πρόσωπα: Στις 9 Απριλίου, για παράδειγμα, ο ΕΔΣΝΑ δίνει με απευθείας ανάθεση 71.300 ευρώ στην εταιρία ΣΜΡ Συμβουλευτική ΕΠΕ, για «υπηρεσίες υποστήριξης προγραμμάτων διαλογής στην Πηγή», διαχειρίστρια της οποίας είναι η Σπυριδούλα Θεοδώρου. Προγράμματα «διαλογής στην Πηγή» κάνει στη χώρα μας μόνο η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. Η κυρία Θεοδώρου, όμως, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο και μιας άλλης εταιρίας, δημοσκοπικής, της INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε., η οποία δημιουργήθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2019 και διενήργησε κάποιες δημοσκοπήσεις πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ειδικά για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», που εκδίδει ο Γιάννης Κουρτάκης.

Στο Δ.Σ., της INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε. συμμετέχει και ο Παναγιώτης Σιγούρος, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του πρακτορείου διανομής Τύπου Άργος. Στο πρακτορείο Άργος, όμως, το οποίο είναι μονοπώλιο στη χώρα μας, μετέχει στη μετοχική σύνθεση τόσο η εταιρία «Ελευθερία του Τύπου», από την οποία εκδίδεται η εφημερίδα «Παραπολιτικά», όσο και ο κ. Μαρινάκης. Πρόεδρος μάλιστα του πρακτορείου είναι ο Παναγιώτης Τζένος, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που εκδίδει τα «Παραπολιτικά», τα οποία είχαν προαναγγείλει την τοποθέτηση του κ. Χιωτάκη στον ΕΟΑΝ.

Επομένως, οι κύριοι Κουρτάκης, Τζένος, Σιγούρος, Θεοδώρου και Μαρινάκης αποτελούν, με την ευρύτερη έννοια του όρου, ένα φιλικό και επιχειρηματικό δίκτυο. Τώρα πώς από την ανακύκλωση φτάσαμε στον Τύπο αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα. Προφανώς, γιατί και οι εφημερίδες κάποτε ανακυκλώνονται…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού στην Αρκαδία επισκέφθηκαν Φλώρος-Μπουρολιάς

Στο πλάι της οικογένειας του 29χρονου Μάριου-Μιχάηλ Τουρούτσικα βρέθηκαν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος...

«Ο Στάθης ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια» – Τι λένε οι φίλοι του 31χρονου σμηναγού

«Δεν μπορώ να το χωνέψω» λέει ο πατέρας του συγκυβερνήτη Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Το μήνυμα του Ευάγγελου Αποστολάκη στην Άγκυρα: «Καλώς να ορίσουν οι Τούρκοι και εμείς...

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος...

«Δεν το αντέχουμε!» – Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του νεκρού υποσμηναγού

Συγκλονίζει για άλλη μια φορά ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα ο οποίος...

Μυστήριο οι συνθήκες πτώσης του Phantom F-4: Επικίνδυνη άσκηση σε χαμηλό ύψος ή βλάβη;

Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται στο πανελλήνιο καθώς ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο...

Κατερινόπουλος: «Αυτός που μίλησε να προσέχει για να μη βρεθεί σε κανένα χαντάκι…»

Την αθώωση των κατηγορουμένων της υπόθεσης Greek Mafia σχολίασε με «καρφιά» ο Θανάσης Κατερινόπουλος.Πρόκειται...

Απίστευτο! Πέντε άνθρωποι χωρίς προβλήματα έχουν «ξεμείνει» στο Αττικόν γιατί δεν έχουν που να...

Μέσα στα υπόλοιπα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο «Αττικόν» όπως την υποστελέχωση...

«Ήξεραν ότι θα πεθάνουν, αλλά πήγαν»-Τι λένε οι χήρες των τριών αξιωματικών που «έπεσαν»...

Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1996, όταν το πανελλήνιο «πάγωσε» από μια πρωτοφανή αεροπορική τραγωδία...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Συνελήφθη γυναίκα στην Αμαλιάδα για παράνομο διαδικτυακό τζόγο

Μια ακόμη σημαντική επιτυχία σε βάρος του παράνομου διαδικτυακού τζόγου σημείωσε η Ελληνική Αστυνομία,...

«Λύγισε» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Κάθε παιδί είναι και της Πολεμικής Αεροπορίας»- Τι λένε...

Ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους είχε συμμετάσχει σε αεροπορική έκθεσε με Phantom το 2017

Συγκλονίζει ο πατέρας του νεκρού υποσμηναγού Τουρούτσικα: «Μου έλεγε δεν με ενδιαφέρει αν πεθάνω»

Θρήνο και δάκρυα στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει το τραγικό δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία με...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δάκρυσε όταν άκουσε το κατηγορητήριο- Κρατούσε φωτογραφία της Τζωρτζίνας – «Η κεταμίνη...

Φορώντας μαύρα ρούχα, καθώς πέρασε ένας χρόνος από τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας...

Greek mafia: Κηρύχθηκαν όλοι αθώοι για τα πλημμελήματα!

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου μειοψήφησε σε δύο περιπτώσεις κατηγορουμένων  

Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά: Επιμένουν οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα

«Κόβει» ταχύτητα ο πληθωρισμός, αλλά ταυτόχρονα έρχονται υπέρογκες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σοκ στη Φλώρινα: 48χρονος πατέρας κατέρρευσε και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο!

Tεράστια αναταραχή επικράτησε χθες στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Βούλωσε… στόματα η «αμόρφωτη τραγουδιάρα»

Η «αμόρφωτη τραγουδιάρα» πήρε πτυχίο και, μάλιστα, με βαθμό...

Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας – Ήταν συγκυβερνήτης του μοιραίου Phantom

Τραγωδία στην Ανδραβίδα - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη
spot_img

NEWSROOM