Ανταποδοτική Ανακύκλωση: Συνεχίζονται τα μυστήρια!

Με σουίτα στο «Καραϊσκάκης» ο νέος πρόεδρος του ΕΟΑΝ - Τον είχαν ήδη «διορίσει» τα... «Παραπολιτικά»

Must Read

Τα σκουπίδια έχουν κι αυτά στη χώρα μας τη δική τους ιστορία. Και η ανακύκλωσή τους αποτελεί ένα από τα βασικά της κεφάλαια, καθώς ο χορός των εκατομμυρίων γύρω από αυτά αυξάνεται με ένταση. Χωρίς, φυσικά, να αυξάνονται τα ποσοστά, ώστε η Ελλάδα να αγγίξει τον εθνικό κι ευρωπαϊκό της στόχο.

  • Από τις Μαρία Παναγιώτου, Eμμανουέλα Τσουδερού

ΜΕΡΟΣ 3ο

Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, πάντως, και την απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το Υπουργείο Ενέργειας, o οποίος δεν ευνοούσε, καθώς φαίνεται, τα σχέδια του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που ακούει στο όνομα Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, τελικά, εγκρίνεται, παρά την εξαιρετικά αρνητική εισήγηση που είχε προηγηθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Να υπενθυμίσουμε ότι η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. έχει τα γνωστά σπιτάκια με τα οποία γίνεται «διαλογή στην πηγή» -όπως ονομάζεται-, τα οποία κατασκευάζει ο υπεργολάβος της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.

Όπως ανέφερε και στα προηγούμενα μέρη της έρευνας της η «δημοκρατία», το συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης μοιάζει τα τελευταία δύο χρόνια να ηγείται της υπόθεσης «ανακύκλωση» στη χώρα μας, παρά τα μηδαμινά ποσοστά που έχει προσφέρει σε αυτή την υπόθεση. Η έγκριση του επιχειρησιακού της σχεδίου και επομένως η αδειοδότηση της εταιρίας προκαλεί φυσικά όχι μόνο πολλά ερωτήματα, αλλά και παραιτήσεις εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, αφού η έγκριση δίνεται χωρίς να έχει τεκμηριωθεί η τεχνικοοικονομική του βιωσιμότητα. Και μιλάμε για ένα σύστημα που λαμβάνει πολλά εκατομμύρια από το ταμείο του ΕΟΑΝ, για το έργο της ανακύκλωσης.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, Ιωάννης Σιδέρης, δηλώνει αποχή στη διάρκεια της διαδικασίας, θεωρώντας ότι η αρνητική εισήγηση έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν, γεγονός που, όπως φαίνεται, τού κοστίζει τη θέση του.

Το διάστημα που μεσολαβεί από τον Φεβρουάριο, που εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής, ως χθες, η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα πριν από τον ανασχηματισμό είχε κάνει σημαία τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε., Αλέξη Κούγια (σ.σ.: και δικού της δικηγόρου), οι οποίοι βασίζονταν στη ρητορική ότι οι υπάλληλοι που συνέταξαν την αρνητική εισήγηση για την Ανταποδοτική είναι δήθεν «εγκληματική οργάνωση», προαναγγέλλει ποιοι θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΕΟΑΝ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Νίκος Χιωτάκης, προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ τη θέση του προέδρου, αντίστοιχα, θα αναλάβει ο Γιώργος Βρεττάκος (κεντρική φωτό με τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα).

Μαγική σφαίρα

Και πράγματι, χθες ανακοινώθηκε ότι, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ορίστηκε μεταβατικά η νέα διοίκηση του ΕΟΑΝ και τα βασικά μέλη δεν είναι άλλα από αυτά που είχε ανακοινώσει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία φαίνεται ότι έχει μια… μαγική σφαίρα που προβλέπει το μέλλον!

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε και μερικά βιογραφικά στοιχεία του κ. Βρεττάκου, του νέου προέδρου, αφού αναλαμβάνει μία τόσο σημαντική θέση: είναι φίλαθλος του Ολυμπιακού και έχει το προνόμιο να απολαμβάνει αγώνες της ομάδας του από τη σουίτα επισήμων, στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Είναι επίσης μεγάλος «φαν» του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, τον οποίον ακολουθεί φανατικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος Γιάννης Κουρτάκης είναι, με τη σειρά του, στενός φίλος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μάλιστα, καθώς φαίνεται, ο κ. Βρεττάκος είναι εξαιρετικά τυχερός, καθώς αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση σε μια χρονική στιγμή που για πρώτη φορά προβλέπεται ότι θα υπάρχει οικονομική αποζημίωση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ο Νίκος Χιωτάκης

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης, από την άλλη, δεν είναι άνεργος, καθώς είναι και αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του φορέα, δηλαδή, που ασχολείται με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων του νομού Αττικής. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΔΣΝΑ, όπου είναι αντιπρόεδρος ο κ. Χιωτάκης, έχει ήδη δώσει στον υπεργολάβο της Ανταποδοτικής, την ΤΕΧΑΝ ΑΕΒΕ, 27.000.000 ευρώ για πολυκέντρα ανακύκλωσης με προαίρεση, για άλλα τέσσερα χρόνια. Δηλαδή για επιπλέον 27.000.000 ευρώ!

Ακολουθώντας το χρήμα και τα πρόσωπα

Από τον ΕΔΣΝΑ όμως, εντελώς συμπτωματικά, έχουν αναλάβει τελευταία κάποιες δουλειές φίλοι και συνεργάτες στελεχών του ομίλου των «Παραπολιτικών» και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις.

Ας ακολουθήσουμε το χρήμα και τα πρόσωπα: Στις 9 Απριλίου, για παράδειγμα, ο ΕΔΣΝΑ δίνει με απευθείας ανάθεση 71.300 ευρώ στην εταιρία ΣΜΡ Συμβουλευτική ΕΠΕ, για «υπηρεσίες υποστήριξης προγραμμάτων διαλογής στην Πηγή», διαχειρίστρια της οποίας είναι η Σπυριδούλα Θεοδώρου. Προγράμματα «διαλογής στην Πηγή» κάνει στη χώρα μας μόνο η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. Η κυρία Θεοδώρου, όμως, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο και μιας άλλης εταιρίας, δημοσκοπικής, της INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε., η οποία δημιουργήθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2019 και διενήργησε κάποιες δημοσκοπήσεις πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ειδικά για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», που εκδίδει ο Γιάννης Κουρτάκης.

Στο Δ.Σ., της INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε. συμμετέχει και ο Παναγιώτης Σιγούρος, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του πρακτορείου διανομής Τύπου Άργος. Στο πρακτορείο Άργος, όμως, το οποίο είναι μονοπώλιο στη χώρα μας, μετέχει στη μετοχική σύνθεση τόσο η εταιρία «Ελευθερία του Τύπου», από την οποία εκδίδεται η εφημερίδα «Παραπολιτικά», όσο και ο κ. Μαρινάκης. Πρόεδρος μάλιστα του πρακτορείου είναι ο Παναγιώτης Τζένος, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που εκδίδει τα «Παραπολιτικά», τα οποία είχαν προαναγγείλει την τοποθέτηση του κ. Χιωτάκη στον ΕΟΑΝ.

Επομένως, οι κύριοι Κουρτάκης, Τζένος, Σιγούρος, Θεοδώρου και Μαρινάκης αποτελούν, με την ευρύτερη έννοια του όρου, ένα φιλικό και επιχειρηματικό δίκτυο. Τώρα πώς από την ανακύκλωση φτάσαμε στον Τύπο αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα. Προφανώς, γιατί και οι εφημερίδες κάποτε ανακυκλώνονται…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This