Λαζαράκης: Τα «μυστικά» του καλού κρασιού

Αυστηρά Προσωπική Υπόθεση

Must Read

Το κρασί είναι ένα πολύπλοκο προϊόν. Σχεδόν υπερβολικά περίπλοκο. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι της ομορφιάς και της γοητείας του, αλλά σίγουρα κάνει πολλούς να νιώθουν τουλάχιστον χαμένοι. Μπορούμε να μιλήσουμε για έναν συγκεκριμένο παραγωγό κρασιού που μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Όμως, κάθε παραγωγός μπορεί να οινοποιεί κρασιά από διαφορετικές περιοχές και ποικιλίες. Αρκετές φορές, υπάρχουν περισσότερα από ένα κρασιά από την ίδια ποικιλία και περιοχή. Ακόμα κι αν βρούμε τη συγκεκριμένη ετικέτα που μας αρέσει, θα πρέπει να περάσουμε στην επιλογή της εσοδειάς , αφού μπορεί μια χρονιά να είναι υπέροχη, ενώ η προηγούμενη και η επόμενη να είναι λιγότερο καλές.

Οι πιο πολλοί από εμάς, μέχρι να καταλήξουν στο ότι θέλουν, π.χ., ένα Chardonnay από την περιοχή της Βουργουνδίας , από την πλαγιά του Les Referts του χωριού Puligny- Montachet, από τον παραγωγό E. Sauzet και από την εξαίρετη χρονιά του 1996, θα είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά… Όσο όμορφη είναι η πολυπλοκότητα του κρασιού, άλλο τόσο είναι «επικίνδυνη».

Σε τόσο πολυδιάστατα ερεθίσματα, ο άνθρωπος από τη φύση του προσπαθεί να βρει κάποιους οδηγούς, κάποιες άγκυρες που θα μπορούν να τον βοηθήσουν να δέσει αφηρημένες ιδέες στη σιγουριά της πραγματικότητας. Στον κόσμο του κρασιού, η καρδιά αυτών των οδηγών είναι η ποιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλάβουμε το δύσκολο έργο του ορισμού της οινικής ποιότητας και θα δούμε τους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποφασίσουμε πότε ένα κρασί είναι καλό για εμάς και πότε όχι.

«Ένα κρασί θεωρείται καλό ή πολύ καλό όταν μας δίνει λαβές να ασχοληθούμε θετικά μ΄αυτό. Είναι βέβαιο πως μόλις το δοκιμάσουμε, θα ενδιαφερθούμε να μάθουμε τι πίνουμε και που μπορούμε να το βρούμε.»

Ορίζοντας την Οινική Ποιότητα

Ακόμα και έμπειροι δοκιμαστές κρασιού μπορεί να δυσκολευτούν στον ορισμό της οινικής ποιότητας με λόγια. Από την άλλη, με μεγάλη άνεση θα πουν πως το κρασί που δοκιμάζουν είναι κακό, καλό, πολύ καλό και τέλος, εξαιρετικό, μεγάλο, ανεπανάληπτο. Δεν είναι λίγοι οι μελετητές που πιστεύουν πως η ποιότητα σε όλα τα πράγματα (και όχι μόνο στο κρασί) έχει να κάνει με τα γονίδια μας και με το πως αντιδρούμε υποσυνείδητα σε εξωτερικά ερεθίσματα. Υποστηρίζουν, δηλαδή, πως την ομορφιά τη νιώθουμε μέσα μας, με συγκεκριμένους εσωτερικούς μηχανισμούς, και πως αν προσπαθήσουμε να την αναλύσουμε, τη χάσαμε.

Ο δύσβατος δρόμος είναι να δούμε τα επιμέρους στοιχεία της ποιότητας ενός κρασιού πριν ορίσουμε τις διαβαθμίσεις της. Αυτή, άλλωστε, θα είναι η δική μας διαδρομή…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο mensarena.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This