Παπαζάχος: «Δεν αποκλείεται σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ στην Κρήτη»

Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης!

Must Read

Την εκτίμηση ότι στην Κρήτη δεν θα είναι έκπληξη να σημειωθεί σεισμός 5-5,5 Ρίχτερ από τα ρήματα του Αρκαλοχωρίου, έκανε στο «Ράδιο Κρήτη» ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας και Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Διαβάστε ακόμα: «Κεραυνοί» από Τσελέντη: Λάθος η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου δίπλα σε ενεργό ρήγμα

Ο κ.Παπαζάχος μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο που έχει δει σοβαρές ζημιές στα σπίτια του, να τα εγκαταλείψει: «Σπίτια τα οποία εμφανώς είναι προβληματικά και τα οποία δεν παρέχουν αντισεισμική ασφάλεια δεν μπορούν να κατοικηθούν από τη στιγμή που έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη και μπορεί να δώσει πάνω από 5 Ρίχτερ αύριο το πρωί. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν βλάβες στα 4,8 Ρίχτερ και από εκεί φαίνεται το πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορα κτίσματα ακόμη και δημόσια και αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται».

 

«Η Κρήτη απειλείται από τριών ειδών ρήγματα τα οποία βρίσκονται δυτικά και νότια του νησιού, στη θάλασσα αλλά και πάνω στο νησί. Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης», εξήγησε και πρόσθεσε: «Τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι που δίνουν τη σεισμική ακολουθία είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ίσως δεν δώσει κάτι μεγαλύτερο».

Καλώντας τον κόσμο να έχει υπομονή, καθώς οι σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν, μίλησε για την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού: «Συνήθως μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που κρατάει και πάνω από ένα έτος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως κρατάει και τρεις – τέσσερις μήνες με μέτριους σεισμούς της τάξης των 5-5,5 Ρίχτερ που στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να μας εκπλήξει».

Σύμφωνα με τον κ.Παπαζάχο, δεν θα ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα, με την ανησυχία να εντοπίζεται στην πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού: «Οι κάτοικοι ας διαβάσουν τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να πέσουν από μια δόνηση για να μην υπάρξουν τραυματισμοί. Αν ξέρουμε ότι μένουμε σε ένα σπίτι που έχει πρόβλημα καλύτερα να αποφύγουμε να το κατοικίσουμε όταν έχουμε αυτήν την εξέλιξη. Εάν μένει κάποιος σε ένα τέτοιο σπίτι είναι ‘ωρολογιακή βόμβα’, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης που είχε και έχει συνέχεια σεισμούς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα βρώμικα παιχνίδια με τα απογευματινά χειρουργεία και ο προκλητικός Γεωργιάδης!

«Μόνο το 1% διαμαρτύρεται για τα απογευματινά χειρουργεία»

More Articles Like This