Η Ελλάδα πανέτοιμη για τρίτη δόση εμβολίου, παρά τις επιφυλάξεις του Π.Ο.Υ. (video)

Ο εν λόγω εμβολιασμός δεν θα αφορά στον γενικό πληθυσμό, παρά θα κινηθεί σε τρεις άξονες

Must Read

«Έτοιμη σε επιχειρησιακό επίπεδο» είναι η χώρα μας, στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.     

Ειδικότερα, αναφορικά με την ενδεχόμενη τρίτη δόση εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε, αρχικά, πως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί τεστ αντισωμάτων ως κριτήριο για το αν κάποιος θα κάνει τρίτη δόση ή όχι, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα είναι έτοιμη σε επιχειρησιακό επίπεδο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της τρίτης δόσης του εμβολίου, εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανάψει το «πράσινο φως». Μάλιστα, επισήμανε πως έχουν ήδη αποφασιστεί και οι ημερομηνίες έναρξης του εν λόγω εμβολιασμού, σημειώνοντας πως θα αρχίσει τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Διευκρίνισε, επίσης, πως ο εμβολιασμός με τρίτη δόση δεν θα αφορά στον γενικό πληθυσμό, παρά θα κινηθεί σε τρεις άξονες, με βάση την ηλικία, το εάν πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένο πολίτη και το χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε με νόημα πως, μέχρι στιγμής, σε κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει παρθεί απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκφράζει την επιφυλακτικότητά του, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για τη διάρκεια της προστασίας από τις δόσεις που χορηγούνται, αλλά και για το εάν μια ενισχυτική δόση θα ήταν ωφέλιμη».

Ερωτηθείς δε σχετικά με την πτώση στον αριθμό των ραντεβού, είπε ότι αντίστοιχη μείωση εμφανίζουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και οφείλεται στο καλοκαίρι και όχι στον δισταγμό κάποιων ή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Μετά τις 15 Αυγούστου ευελπιστούμε ότι θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού», είπε.

Εμβολιασμός ειδικών ομάδων του πληθυσμού

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπογράμμισε ότι τρέχουν δράσεις για εμβολιασμό ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι Ρομά, οι μετανάστες και οι άστεγοι, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και μια δράση για τη διευκόλυνση υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, αν ο αριθμός των εργαζομένων είναι μεγάλος, θα μεταβαίνουν κινητά συνεργεία επιτόπου, για να τους εμβολιάσουν, αλλιώς θα υπάρχει συντονισμός των ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα.

Αναφερόμενος, τέλος, στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, τόνισε πως στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί πάνω από 33.000 άτομα, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 5.300 άτομα.

  • Παρακολουθήστε τη -σύντομη- αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This