Τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά για τις διακοπές τους, ενδεχομένως λόγω της αποταμίευσης που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, προσελκύει φέτος η Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό ότι τα συνολικά έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα resorts τον Ιούνιο ήταν σημαντικά υψηλότερα, όχι μόνο έναντι του Ιουνίου του 2020, αλλά και έναντι του Ιουνίου του 2019. Κι αυτό παρά τη χαμηλή ζήτηση, αφού οι διανυκτερεύσεις στα resorts άγγιξαν το 35% του 2019.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση της εξειδικευμένης εταιρίας συμβούλων GBR Consulting για το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με την εταιρία, μετά το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου η τουριστική βιομηχανία έχει περάσει στη φάση της αργής και σταδιακής ανάκαμψης. Οι διανυκτερεύσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία για τον Ιούνιο του 2021 αντιστοιχούν στο 38% των επιπέδων του 2019 και ειδικότερα στο 43% για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στο 35% για τα resorts σε σύγκριση με το 2019.
Yποσχόμενες, αλλά εύθραυστες οι προοπτικές για το β’ εξάμηνο
Αναφορικά με την προσφορά – ζήτηση, στην Αθήνα λειτουργούσε το 87% των δωματίων με αυξανόμενη ζήτηση και τα έσοδα έφτασαν στο 39% των επιπέδων του Ιουνίου του 2019. Στη Θεσσαλονίκη ήταν σε λειτουργία το 88% των δωματίων για τον μήνα Ιούνιο, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στο 44% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Ιουνίου του 2019. Όσον αφορά τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο, η GBR Consulting τις χαρακτηρίζει υποσχόμενες, αλλά εύθραυστες, σημειώνοντας ότι η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς, ωστόσο δεν λείπει η ανησυχία των ξενοδόχων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα.
*φωτό αρχείου