Νέες φωτιές στη Μεσσηνία – Φωκίδα, Κονιτσά και Γρεβενά στις φλόγες (video)

Εκκενώσεις οικισμών και εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων

Must Read

Πύρινος εφιάλτης χωρίς τελειωμό. Όλη η Ελλάδα έχει παραδοθεί στις φλόγες και εκτός από την Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία, μέτωπα πυρκαγιάς έχουμε στη Μεσσηνία, όπου εκτός από τις υπάρχουσες φωτιές, άναψαν και νέες, στην Κόνιτσα, στη Φωκίδα, στα Γρεβενά, με εκκενώσεις χωριών και οικισμών.

«Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση με τις φωτιές στη Μεσσηνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, αφού, όπως είπε, «αργά το απόγευμα εκδηλώθηκαν δύο νέες φωτιές, στις περιοχές Μουζάκι και Άνθεια».

Σχετικά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Μέλπεια, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «τις μεσημβρινές ώρες το πύρινο μέτωπο κινήθηκε ανατολικά και έφθασε στην κοινότητα Καρνάσι. Η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα, προκαλώντας ζημιές, αλλά ήταν καταλυτική η επέμβαση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου που πραγματοποιούσε συνεχείς ρίψεις, αφού εφοδιαζόταν πολύ γρήγορα με νερό».

H δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου εκτός εαυτού: «Δυστυχώς, οι μόνοι που τρέχουν εδώ πέρα είναι οι εθελοντές στα τρακτέρ και 4 οχήματα της πυροσβεστικής ενώ έπρεπε να έχουμε 50 για μια τέτοια φωτιά. Αυτά που γίνονται τώρα δεν θα είχαν συμβεί αν είχαμε εναέρια μέσα από το πρωί…. Δεν υπήρξε πρόληψη για να μη συμβεί αναζωπύρωση. Οι μόνοι που παλεύουν εδώ είναι οι εθελοντές, τα πυροσβεστικά των Δήμων και 4 πυροσβεστικά Καλαμάτας και Μελιγαλά. Δηλαδή ΜΗΔΕΝ, ΤΙΠΟΤΑ. Μας αφήσανε να καούμε!»

Στα 6 χιλιόμετρα το μέτωπο στα χωριά Ελαία και Καλλιθέα Φωκίδας που εκκενώθηκαν

«Η φωτιά στην Ελαία και την Καλλιθέα της Φωκίδας κινείται ανεξέλεγκτα. Ξεκίνησε από την Ελαία όπου έκαψε σπίτια, κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην Καλλιθέα, όπου επίσης έκαψε σπίτια και τώρα ισχυροί άνεμοι την οδηγούν νότια προς τον Άγιο Σπυρίδωνα» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης της Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ την ίδια στιγμή το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 6 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα κυρίως από την Ναύπακτο αλλά και χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Δωρίδας και της Περιφέρειας Στερεάς που προσπαθούν μέσα στη χαμηλή βλάστηση και τις ελιές να σταματήσουν τις φλόγες δημιουργώντας μια ζώνη σε ένα κρίσιμο σημείο. Πριν σουρουπώσει υπήρξε και ενίσχυση με εναέρια μέσα ωστόσο όμως το μέτωπο συνεχώς διευρύνεται.

Να σημειωθεί ότι τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα εκκενώθηκαν καθώς οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πήραν στα κινητά τους μήνυμα που αρχικά τους καλούσαν να εκκενώσουν την περιοχή της Ελαίας και τους οδηγούσαν στο χωριό Καλλιθέα. Λίγο αργότερα εστάλη και νέο μήνυμα όπου καλούσαν τώρα και τους κατοίκους της Καλλιθέας να κατευθυνθούν προς τον Άγιο Σπυρίδωνα εκκενώνοντας στο χωριό τους.

Έξι οικισμοί εκκενώθηκαν στα Γρεβενά

Ολοκληρώθηκε σχεδόν η προληπτική εκκένωση έξι οικισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, η οποία αποφασίστηκε λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ιωάννης Γιάτσιος, δήλωσε ότι οι κάτοικοι από τους οικισμούς Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Σαρακίνα και Νεοχώρι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα, καθώς και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου. Πρόσθεσε ότι η αντιπεριφέρεια έχει προνοήσει για τη φιλοξενία των κατοίκων σε ξενοδοχεία.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φωτιά, η οποία αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σήμερα στην περιοχή, καίει χωράφια, καλαμιές, χορτολιβαδική και δασική έκταση. Είπε ότι το βράδυ προβλέπεται να μειωθεί η ένταση των ανέμων και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να δημιουργήσει συνθήκες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη, στον δήμο Δεσκάτης, ενώ στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Μηχανήματα της Περιφέρειας συνδράμουν για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Κιλκίς, κοντά στη Νέα Σάντα και έκαψε χορτολιβαδική έκταση.

Καίγεται πευκοδάσος στην Κόνιτσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε πευκοδάσος, η οποία ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, στους Πάδες Κόνιτσας. Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούν δυο πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής με 7 οχήματα. Παράλληλα συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Προς το παρόν η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κέρκυρα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στη Νότια Κέρκυρα, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, στην περιοχή του Χαλικούνα.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου πετζετέλ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά κατάφερε να κάψει τρία στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This