Αντιμετωπίστηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα – Περίπολα του στρατού και της ΕΛΑΣ επιτηρούν στα καμένα (video)

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα είναι σε διαρκή ετοιμότητα

Must Read

Υπό την απειλή συνεχών αναζωπυρώσεων παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά της Βόρειας Αττικής και θα επιχειρούν όλη τη νύχτα προκειμένου να μην υπάρξει νέο πρόβλημα.

Ήδη έχουν έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της αστυνομίας, για επιτήρηση της τεράστιας έκτασης στην οποία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλίας.

Συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις προκάλεσε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα μια μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, στην πλαγιά κάτω από το καζίνο, όπου υπάρχουν λωρίδες με δάσος που δεν έχει καεί.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε τελικά, με τη συνδρομή και ενός ελικοπτέρου Έρικσον, αλλά επειδή η εστία είναι μέσα σε μια ρεματιά, παραμένει στο σημείο ισχυρή δύναμη για να μην υπάρξει κίνδυνος για νέα αναζωπύρωση.

Δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες αλλά γίνονται αναζωπυρώσεις

Στα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, αλλά γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται, αλλά κρατούν σε διαρκή ετοιμότητα τις δυνάμεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι αν η νύχτα κυλήσει χωρίς κάποιο σοβαρό πρόβλημα, το πρωί, με τη συνδρομή των εναέριων μέσων που θα είναι διαθέσιμα, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι θα χρειαστούν μέρες για να μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ τους προβληματίζει και το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται από τη Δευτέρα.

Για το λόγο αυτό, σε όλο τον ορεινό όγκο, στην περίμετρο της πυρκαγιάς, όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών που σβήνουν όποια εστία εμφανίζεται.

Παράλληλα, χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας δουλεύουν ασταμάτητα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

attikifotia

Προσοχή στις αναζωπυρώσεις ζητά ο Γιώργος Πατούλης

Οι μάχες με τις αναζωπυρώσεις δίνονται σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την καμένη έκταση, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εφιστά την προσοχή όλων σε ύποπτες κινήσεις για εμπρησμό, όπως έγινε χθες στο Πεδίον του Άρεως. «Οφείλουμε τις δύσκολες αυτές ώρες, που κάποιοι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής μας, να είμαστε υποψιασμένοι και σε εγρήγορση. Θωρακίζουμε και προστατεύουμε κάθε πνεύμονα πρασίνου», σημειώνει.

«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει», συνεχίζει ο ίδιος, «ο ύποπτος τρόπος που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές χθες το απόγευμα με την ενίσχυση της έντασης του ανέμου, στο Σούνιο αλλά και στην Πετρούπολη, τις οποίες με τεράστια προσπάθεια ανέκοψαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και δεν κατέκαψαν τον εθνικό δρυμό και το Ποικίλον Όρος».

Ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει το αποψινό βράδυ ως το «ασφαλέστερο των τελευταίων ημερών, από πλευράς έντασης και αγωνίας», επισημαίνοντας: «Βεβαίως, βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει. Όλοι είδαμε πως εξελίχθηκε το δεύτερο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη. Με τις έντονες προσπάθειες και κυρίως με τη συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, προφθάσαμε τις νέες αναζωπυρώσεις που απείλησαν τη Μαλακάσα και τους Θρακομακεδόνες, στις παρυφές της Πάρνηθας».

Β. Κόκκαλης: «Ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στο πλευρό της Πυροσβεστικής»

Στο μεταξύ, όπως ενημερώνουν ο αντιπεριφεριάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης και ο αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, οι όποιοι μαζί με τον περιφερειάρχη βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον Αττικάρχη και τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, «σε όλες τις άλλες περιοχές οι φλόγες έχουν τεθεί υπό έλεγχο και δεν αποτελούν κίνδυνο, καθώς τις όποιες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν άμεσα ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Στις Αφίδνες, στον Άγιο Στέφανο, στη Δροσοπηγή, στο Κρυονέρι, στο Πευκόφυτο κ.λπ. συνεχώς σημειώνονται εξάρσεις και καταστολές των αναζωπυρώσεων».

«Ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε τεχνικό, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο πλευρό της Πυροσβεστικής», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκαλης.

Διευκρινίζει ότι τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου συνδράμουν συνεχώς όπου κρίνεται αναγκαίο, είτε ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες προστατεύοντας σπίτια και οικισμούς είτε με αναχώματα για να ανακόψουν πιθανές εξάρσεις αναζωπυρώσεων. Επίσης, τα μεγάλα βυτιοφόρα τροφοδοτούν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ γεμίζουν με νερό και τις υπάρχουσες δεξαμενές στο Τατόι για την τροφοδοσία των ελικοπτέρων.

Ωστόσο, η «έλευση της νύχτας, η οποία συνοδεύεται με εξασθένηση των ανέμων, καθιστούν ευκολότερο το έργο των πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν καταστέλλοντας τις μικροεστίες που εκδηλώνονται», επισημαίνει ο κ. Αυγερινός, συμπληρώνοντας ότι «η επιχείρηση επίβλεψης και καταστολής θα συνεχιστεί επί πολλές ακόμη ημέρες, καθώς είναι τεράστιο το μέγεθος των καμένων εκτάσεων όπου “κρυφοκαίουν”, διάφορες εστίες».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This