Φωτιά στην Εύβοια: 349 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Πευκί – Εφιάλτης δίχως τέλος η πύρινη λαίλαπα (video)

Must Read

Στη διάσωση και περισυλλογή 349 ατόμων προχώρησαν πριν από λίγη ώρα δυνάμεις του Λιμενικού από το Πευκί Εύβοιας, έπειτα από τις εντολές εκκένωσης της περιοχής, λόγω της μεγάλης φωτιάς που την έχει κυκλώσει.

Οι κάτοικοι της περιοχής επιβιβάστηκαν σε επιβατηγό πλοίο που βρίσκεται εκεί. Την ίδια στιγμή, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στο Πευκί τρία σκάφη του Λιμενικού, δυο πλοία και δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατηγό, δυο τουριστικά σκάφη, αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη για πιθανή περισυλλογή κατοίκων και τουριστών.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Εύβοια είναι δραματική, με τις γιγαντιαίες πυρκαγιές να καταπίνουν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στο δήμο Ιστιαίας όπου κινδυνεύουν άμεσα οικισμοί.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του OPEN, προς την περιοχή μετακινούνται με εντολή του αρχηγείου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές δυνάμεις στα χωριά που απειλούνται από τις φλόγες.

Δήμαρχος Ιστιαίας: «Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών»

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Γκοτζιάς, φανερά αγανακτισμένος, παρακολουθεί την Εύβοια να καίγεται και ξεσπά..«Οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μόνοι τους έχουν σώσει τα χωριά τους, τη στιγμή που η Πυροσβεστική στέλνει γελοία μηνύματα για εκκενώσεις των χωριών, τα οποία στην συνέχεια καίγονται» είπε.

Ο κ. Γκοτζιάς έκανε δραματικές εκκλήσεις για άμεση επέμβαση εναέριων μέσων, τα οποία επιχείρησαν στην περιοχή μόνο το απόγευμα του Σαββάτου. «Είναι λυπηρό να μην έχουν έρθει ακόμη τα εναέρια μέσα. Είμαστε μόνοι μας. Πέντε μέρες δεν έχουμε δει εναέριο μέσο. Έπρεπε με το πρώτο φως της ημέρα να είναι εδώ» τόνισε με θυμό και συμπλήρωσε: «Είναι ντροπή αυτό που κάνει η Πολιτεία. Το μόνο που κάνει είναι να στέλνει μηνύματα για εκκενώσεις και τίποτα άλλο».

Τέλος, ο κ. Γκοτζιάς εξήγησε πως η σημερινή μέρα είναι η χειρότερη για τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. «Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας! Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”», κατέληξε εξοργισμένος.

Αργότερα, σε δηλώσεις του, ο κ. Γκοτζιάς εξήγησε πως τα λίγα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς. «Στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζουμε τις φλόγες με μηχανήματα έργου. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών που δίνουν τις μάχες της ζωής τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο εδώ και δύο ημέρες. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο», είπε στην τηλεόραση του OPEN o δήμαρχος.

Ο ίδιος εκτίμησε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Πευκί, όπου αποχώρησαν οι κάτοικοι πλην ορισμένων που ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Και επίσης κινδυνεύουν το Καστρί και οι Γούβες. «Δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Η πρωτεύουσα του δήμου πρέπει να μείνει ασφαλής για να μπορούμε να εργαστούμε», είπε.

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης, λίγο μετά τις 10:00 σήμερα το πρωί. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές: Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι εκκενώστε προς Ιστιαία» αναφέρει.

Παράλληλα, το 112, με νεότερο μήνυμα προς τους κατοίκους της Ιστιαίας, Αιδηψού και των Λουτρών Αιδηψού, τους καλεί να κλείσουν άμεσα όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This