Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Νοίκια «φωτιά» λόγω Airbnb – Κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι οι φοιτητές 

Από βδομάδα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και πολλοί είναι αυτοί που μετά τη χαρά της εισόδους τους σε κάποια σχολή θα βρεθούν στην ψυχρολουσία της ανεύρεσης σπιτιού. Μια πραγματικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία για γονείς και φοιτητές είναι η ανεύρεση στέγης, ιδίως μετά την έκρηξη των μισθώσεων λόγω του Airbnb.

Και δεν είναι μόνο τα χρήματα το πρόβλημα. Αλλά και το να βρεις χώρο να στεγάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια. Κι εδώ το Airbnb έχει κάνει ζημιά, καθώς τα σπίτια -και ιδίως τα μικρά- είναι δυσεύρετα, καθώς η ιδιοκτήτες προτιμούν να τα βάλουν στην πλατφόρμα όπου θα βγάλουν περισσότερα χρήματα, παρά να τα νοικιάσουν σε φοιτητές.

Αυξήσεις 20% στην Αττική

Στην πρωτεύουσα η εξεύρεση φοιτητικής στέγης αποτελεί βραχνά για γονείς και φοιτητές, καθώς εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ενοίκια έχουν «πάρει» φωτιά.

Την τελευταία πενταετία, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις από 10-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς, Κολωνάκι τα σπίτια είναι δυσεύρετα αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω πλέον δεν μπορείς να βρεις σπίτι φθηνότερο από 240 με 250 ευρώ.

Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Η έλλειψη διαμερισμάτων στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και οι υψηλές τιμές οδηγούν τους φοιτητές να αναζητήσουν στέγη στους περιφερειακούς δήμους, δίνοντας βαρύτητα στην κατασκευή του σπιτιού, την θέρμανση και τις αστικές συγκοινωνίες

   Τι γίνεται στην επαρχία

Ανάλογες δυσκολίες για να βρουν στέγη οι φοιτητές υπάρχουν και στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που φιλοξενούν σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει και επάρκεια σε σπίτια, αλλά και τα ενοίκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε πόλεις όπως Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Ξάνθη, Βόλος και Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και για το λόγο αυτό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, σε Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή ακόμα και σε σπίτια που είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ