Καίγεται για 7η μέρα η Εύβοια! Στο έλεος του Θεού δεκάδες χωριά (video)

Συνεχίζεται η τραγωδία! Οι αναζωπυρώσεις απειλούν να κάψουν ο,τι απέμεινε - Δεν πετούν τα εναέρια μέσα

Must Read

Τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει προκλητικά για υποτιθέμενη επιτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έκαψαν τη μεγαλύτερη έκταση στρεμμάτων που έχει ποτέ καεί στην Ελλάδα, η Εύβοια συνεχίζει να βρίσκεται παραδομένη στις φλόγες.

Οι κάτοικοι βλέπουν τις περιουσίες τους, τα ζώα τους και τα παρθένα δάση να γίνονται στάχτη για έβδομη μέρα με τις αναζωπυρώσεις και τα πύρινα μέτωπα να απειλούν να αφανίσουν ο,τι έχει απομείνει.

Για έβδομη μέρα οι κάτοικοι κάνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις για εναέρια πυροσβεστικά μέσα καθώς εάν δεν τεθούν επειγόντως υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς, οι αναζωπυρώσεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός απαντάει ότι όταν αποφάσισαν να στείλουν εναέρια μέσα, πλέον η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη, που ούτε αυτά δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν:

«Όταν αποφασίστηκε να έχουμε αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων, πλέον ο καπνός ήταν τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Δεν βλέπουν οι άνθρωποι. Στα περισσότερα μέρη ό,τι γίνεται, γίνεται από τα επίγεια. Πάντα μένουν κάποιοι άνθρωποι πίσω σε αυτούς τους οικισμούς, και αυτοί είναι και που σώζουν τα σπίτια. Οι επίγειες δυνάμεις είναι πενιχρές», τόνισε ο κ. Σπανός.

Την ίδια στιγμή, από χθες το βράδυ οι κάτοικοι που έμειναν πίσω και δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς ήταν βέβαιοι ότι θα γίνουν παρανάλωμα του πυρός όπως ακριβώς έχει εγκαταλείψει όλες τις περιοχές που εκκένωσε ο κρατικός μηχανισμός, έδιναν μάχη σε πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Καστρί. Νέα μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στα χωριά Αγριοβότανο και Ελληνικά όπου όλη τη νύχτα οι αναζωπυρώσεις φούντωναν χωρίς να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στάχτη έγιναν σπίτια σε Γεράκι και Γαλατσώνα, ενώ από το πρωί στην  Μονοκαρυά δίνεται μάχη για να μην φτάσει το μέτωπο στην Ιστιαία η οποία απειλήθηκε από χθες το βράδυ όταν σταμάτησαν τα εναέρια μέσα. Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται από πυροσβέστες και εθελοντές και στο νότιο τμήμα προκειμένου να «φουντώσει» και το όρος Καντήλι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται η μάχη η οποία δίδεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

Ακόμα την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν και επίγεια και εναέρια μέσα. Επίσης, σημειώνονται ισχυρές αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά.

Στη Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχειρούν συνολικά 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός «ταξιδεύει» χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα, αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Παράλληλα, οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Τέλος, πρόβλημα παρατηρείται στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον υπάρχει ζήτημα για την κίνηση των αυτοκινήτων.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουκρανία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος.

Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται η μάχη η οποία δίδεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This