Ο Ζερεφός προειδοποιεί: «Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει! Θα έχουμε και άλλες καταστροφικές φωτιές»

«Η νοτιοανατολική Ελλάδα, απειλείται με ερημοποίηση».

Must Read

Για την αναγκαιότητα προληπτικών μέτρων για τις πυρκαγιές μίλησε ο γενικός γραμματέας της ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, καθώς εκτιμά πως ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει η χώρα μας δεν θα τελειώσει.

«Δεν πάει άλλο με τις πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Ζερεφός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», προαναγγέλλοντας τη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνδράμει για να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει, συγκεντρώνοντας όσο γίνεται πιο σύντομα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

«Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει. Θα έχουμε και άλλες καταστροφικές φωτιές σας και αυτές που σημειώθηκαν στην Εύβοια και στη Βαρυμπόμπη. Θα έχουμε ξανά συνθήκες που θα επαναλάβουν την καταστροφή του 2021. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, όχι κάθε 20 χρόνια, αλλά φοβάμαι ίσως κάθε 10 και 5 χρόνια. Όλοι οι συνάδελφοι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας», δήλωσε.

«Η νοτιοανατολική Ελλάδα, απειλείται με ερημοποίηση».

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή που έχουν επιφέρει φωτιές, σημείωσε πώς «εξελίσσεται τόσο επιθετικά ώστε δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Επί 2 εβδομάδες είχαμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και σχετική υγρασία του εδάφους κάτω από 15 και 10%, δηλαδή συνθήκες ερήμου», εκτιμώντας ότι «η νοτιοανατολική Ελλάδα, απειλείται με ερημοποίηση».

«Πρέπει να ξαναδούμε την ιστορία των δασών, αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, μετά τα μαθήματα που πήραμε από τις πυρκαγιές», επισήμανε.

Στην ερώτηση αναφορικά με τις αιτίες που δεν πήγε καλά η διαχείριση των πυρκαγιών, ο κύριος Ζερεφός απάντησε πως «είναι λίγο βιαστικό να πούμε το τι φταίει. Η Επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών θα μελετήσει τα τελευταία 40 χρόνια που έχει αρχίσει να “δείχνει τα δόντια” της η κλιματική αλλαγή, θα αναδειχθούν οι αδυναμίες και του κρατικού συστήματος και τις αδυναμίες που έχει ο καθένας», υπογράμμισε.

«Κάποιες αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν “στο πόδι” για την κατάργηση του τάδε σώματος, έγιναν σε κριτήρια πολιτικά και όχι επιστημονικά», είπε χαρακτηριστικά. και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε να μελετήσουμε τις συνθήκες που οδηγούν στους πολύ ακραίους καύσωνες και προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν μπορούσαμε να προβλέψουμε κάποιες μέρες πριν το μέγεθος του καύσωνα. Είναι μια δύσκολη κλιματολογική προσπάθεια την οποία θα την κάνουμε. Οι μελέτες που θα παράγουν τα μέλη της ομάδας της Ακαδημίας, θα τεθούν υπόψιν της διεθνούς της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας», δήλωσε.

«Θα πρέπει να μπούμε σε μια τέτοια λογική, ώστε ο καθένας που θέλει να ζει μέσα στο δάσος να ξέρει πως θα περιποιείται και πως θα προστατεύεται. Πώς θα είναι η κατασκευή των σπιτιών στο δάσος. Ξεφεύγει το θέμα από μια ωραία διαμονή μέσα στη φύση και αγγίζει πλέον το όριο της ασφάλειας των κατοίκων. Ειδικά στα περιαστικά δάση, η ευθύνη ανήκει στον πολίτη που θέλει να μείνει εκεί», είπε στη συνέχεια αναφορικά με την ατομική ευθύνη των πολιτών.

«Ο εμπρησμός από απλό πλημμέλημα πρέπει να γίνει κακούργημα»

Όσον αφορά τους εμπρησμούς σημείωσε: «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου ότι ο εμπρησμός από απλό πλημμέλημα πρέπει να γίνει κακούργημα», ενώ θεωρεί πως το ενδεχόμενο να κάηκε η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες είναι «μύθος» καθώς, όπως εξήγησε και ο ίδιος, ο νόμος επιτρέπει την εγκατάσταση ακόμη και σε δασικές περιοχές, σημειώνοντας ότι η εισαγγελική παραγγελία για έρευνα σε βάθος, θα αποδείξει την αλήθεια σε όλα αυτά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This