Τραγικός απολογισμός: 1.008.740 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη μέσα σε 15 μέρες!

Συγκλονιστικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τη βιβλική καταστροφή στην Ελλάδα

Must Read

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των εκτάσεων που αποτέφρωσε η πύρινη λαίλαπα τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), που επικαιροποιήθηκαν χθες, από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου κάηκαν στην Ελλάδα 1.008.740 στρέμματα!

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μετά τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους και είχαν κάνει στάχτη περισσότερα από 2.500.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και πευκώνων.

Ενδεικτικό της ανυπολόγιστης καταστροφής που έχει συντελεστεί είναι το ότι την ίδια περίοδο από το 2008 έως το 2020 καίγονταν κατά μέσο όρο περίπου 27.500 στρέμματα.
Συνολικά, από την αρχή του έτους μέχρι και χθες, 12 Αυγούστου, είχαν καεί στην Ελλάδα σχεδόν 1.143.000 στρέμματα, εκ των οποίων πάνω από το 90% τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έναντι 96.000 κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2008 έως το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Προφανώς η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα είναι αυτή της Εύβοιας, όπου βρίσκονται περίπου οι μισές από τις καμένες εκτάσεις. Για την ακρίβεια, η καμένη έκταση στη βόρεια Εύβοια ανέρχεται σε 465.820 στρέμματα, από τα οποία η δασική βλάστηση είναι 192.700 στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο υπολογισμός έγινε έπειτα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 (λήψη εικόνων στις 11 Αυγούστου) από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το Αστεροσκοπείο δίνει και μια εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης στην περιοχή της Εύβοιας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά.

Όπως αναφέρει, οι εκτάσεις που είχαν καεί μέχρι και την Τετάρτη αφορούν:

  • δασική βλάστηση, 192.700 στρέμματα
  • θαμνώδεις εκτάσεις, 99.600 στρέμματα
  • γεωργικές περιοχές, 90.650 στρέμματα
  • χορτολιβαδικές εκτάσεις, 77.720 στρέμματα
  • τεχνητές ζώνες, 4.350 στρέμματα
  • εκτάσεις με αραιή βλάστηση, 800 στρέμματα

«Λάθος η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική»

Καταπέλτης το πόρισμα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη διαχείριση των πυρκαγιών 

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών με την επικέντρωση των προσπαθειών στη συλλήβδην εκκένωση οικισμών, χωρίς τοπικά κριτήρια, αποτελεί λανθασμένη επιλογή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Παράλληλα, η εκτός ισορροπίας εμμονή στην εκ του αέρος καταστολή έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της καταστροφής.

Το ινστιτούτο, με την πολυετή ερευνητική γνώση και πρακτική εμπειρία σε δασικά θέματα, χαρακτηρίζει ως βασικό και τραγικό λάθος την απόφαση μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν από 23 χρόνια (το 1998, από την κυβέρνηση Σημίτη), που είχε ως αποτέλεσμα τραγικές αντιπυρικές περιόδους με πρωτοφανείς καταστροφές (1998, 2000, 2007, 2009, 2018) και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Εξηγεί ότι ο μόνιμος αντιπυρικός σχεδιασμός μιας μεσογειακής χώρας όπως είναι η Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τρία σκέλη: την πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση. Ειδικά όσον αφορά τη δασοπυρόσβεση (καταστολή) δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα οργάνωσης και επιτελικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, μετά το μεγάλο λάθος του 1998.

Παρά τη μεγάλη ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό, μια σειρά από αδυναμίες που προέρχονται από τον τρόπο δομής και λειτουργίας, και που δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, όπως θα ήταν αναμενόμενο ύστερα από 23 χρόνια, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αποδοτικότητα του μηχανισμού.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η πεισματική εμμονή σε λανθασμένες προσεγγίσεις, καθώς απορρίπτεται οποιαδήποτε κριτική είτε εκ των έσω του μηχανισμού είτε από τρίτους, οφειλόμενη κατά πολλούς σε σκοπιμότητες, εμποδίζει τη γρήγορη διόρθωση των σφαλμάτων.

Στο σκέλος της πρόληψης εμπλέκονται, όπως σημειώνει, κυρίως οι Δασικές Υπηρεσίες ή ό,τι έχει απομείνει από αυτές, καθώς έχουν αποδεκατιστεί σε προσωπικό. Παρά τις υποσχέσεις, εδώ και μια δεκαετία δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη δασικών υπαλλήλων, πλην εποχικού προσωπικού την περίοδο 2017-2018.

Οι περισσότερες δασωμένες εκτάσεις είναι εκτός διαχείρισης επί αρκετές δεκαετίες. Χαρακτηρίζει λυπηρό η άλλοτε ακμαία Δασική Υπηρεσία, που στο παρελθόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ρημαγμένης υπαίθρου και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας, να εγκαταλείπεται στον βωμό μιας στρεβλής ανάπτυξης.

Όσον αφορά την αποκατάσταση, το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι «να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και δράσεις σταθεροποίησης των ευδιάβρωτων εδαφών, ώστε να μην έχουμε απώλεια εδάφους. Το αν στη συνέχεια θα πρέπει να προβούμε σε αναδάσωση θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση της φυσικής αναγέννησης.

Η επιλογή των ειδών προς φύτευση δεν μπορεί να αφεθεί σε αφελείς αντιλήψεις που αγνοούν τα βασικά δεδομένα της δασικής οικολογίας. Χωρίς οργανωμένα φυτώρια, με ανύπαρκτο προσωπικό και υποδομές, δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για αναδασώσεις, έστω και εθελοντικές».

Συναγερμός για απάτες στο όνομα της αλληλεγγύης

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η ΕΛ.ΑΣ., καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται «τσουνάμι» από απόπειρες απάτης στο όνομα των πυρόπληκτων, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις!

Το θέμα είχε αναδείξει αποκλειστικά η «δημοκρατία» στο φύλλο της 10ης Αυγούστου, με ρεπορτάζ για την ιδρύτρια της γνωστής εταιρίας καλλυντικών La vie en Rose Δήμητρα Κατσαφάδου, η οποία συμμετέχει έμπρακτα στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης προς τους πυροσβέστες και τους πληγέντες, και λίγο έλειψε να δώσει χρήματα που δήθεν προορίζονταν για τους πυροπλήκτους, αλλά θα κατέληγαν στις τσέπες απατεώνων!

Με την εμπειρία τους, οι αστυνομικοί έχουν ήδη αντιληφθεί το «κλίμα» και στην ανακοίνωσή τους εφιστούν την προσοχή των πολιτών για τις πολυδιάστατες απόπειρες απάτης που θα γίνουν, είτε με εράνους είτε μέσω διαδικτύου ή όπως αλλιώς σκαρφιστούν οι «αετονύχηδες» που βρίσκουν ευκαιρία να πλουτίσουν πάνω στα αποκαΐδια.

«Κατά το παρελθόν, κυρίως ύστερα από περιστατικά που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα οικονομικής εξαπάτησης πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν σε εράνους – εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, όπως έχει διαπιστωθεί διεθνώς, επιτήδειοι, προφασιζόμενοι τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη θυμάτων, υποδεικνύουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών για τη συγκέντρωση ποσών, χωρίς ωστόσο να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να διασφαλίζεται η κατάληξη αυτών» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει ότι όποια προσφορά θα πρέπει να γίνεται μέσα από θεσμοθετημένους φορείς, οι οποίοι υπόκεινται σε έλεγχο από την Πολιτεία και μπορούν να το αποδείξουν.

Όχι, δηλαδή, από σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα ή από τυχάρπαστους που χτυπούν κουδούνια με ένα μπλοκάκι στο χέρι και τάχα κάνουν έρανο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η Άμεση Δράση.

Εκατοντάδες πυρόπληκτα ζώα φιλοξενούνται στο παλιό λατομείο Γαλατσίου

Ένα ολόκληρο καταφύγιο στήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης Dog’s Voice για
τα ζωάκια που σώθηκαν από τις τεράστιες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, στον
χώρο του παλιού λατομείου στο Γαλάτσι.

Τα τραυματισμένα, καμένα, ταλαιπωρημένα και φοβισμένα ζώα θα παραμείνουν εκεί έως ότου πάνε οι ιδιοκτήτες τους να τα πάρουν ή ώσπου να βρουν μια νέα οικογένεια που θα τα αγκαλιάσει μετά τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.

«Ο μηχανισμός του δήμου μας κινητοποιήθηκε άμεσα και σε συνεργασία με την κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον κ. Θοδωρή Λιβάνιο, το ΓΕΕΘΑ, την Περιφέρεια Αττικής, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dogs’ Voice και με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων και εκπαιδευτών, δημιουργήθηκαν προσωρινές δομές φιλοξενίας μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν τα ζώα με ασφάλεια στα καταφύγιά τους, να βρουν τις παλιές τους οικογένειες ή -γιατί όχι;- και καινούργιες.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες και ακραίες καταστάσεις, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, γι’ αυτό όσοι μπορούν να προσφέρουν μπολ για νερό, φαγητό, περιλαίμια, οδηγούς, σαμαράκια (κυρίως για μεγάλα σκυλιά), κλουβιά και μπουκάλια νερού μπορούν να τα φέρουν στο παλιό λατομείο ΛΑΤΟ» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Γαλατσίου.

Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πετρούλα Παπαγεωργίου, την ευθύνη για τη φροντίδα των ζώων και τη διαχείριση του καταφυγίου έχει αναλάβει η Dogs’ Voice, ενώ βοήθησαν σημαντικά ο Στρατός και η Περιφέρεια. Στο καταφύγιο φιλοξενούνται 300 σκυλάκια, κάποια από τα οποία αναμένουν τους ιδιοκτήτες τους και θα γίνει προσπάθεια για φιλοξενία και υιοθεσία.

Εθελοντές του Dogs’ Voice βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές και έσωσαν αμέτρητα ζωάκια, που κυκλοφορούσαν στα αποκαΐδια αβοήθητα και εμφανώς ταλαιπωρημένα για να τα περιθάλψουν και να τους βρουν καινούργιο σπίτι…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This