Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς φαίνεται ότι έχει μπει σε πρώτο πλάνο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η δραστική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να ενισχυθούν η στελέχωση και η μαχητικότητα των μονάδων.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, η λήψη σειράς μέτρων. Τα θέματα αυτά είχαν απασχολήσει τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις συναντήσεις που είχαν -αμέσως μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης- τόσο στο υπουργείο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της πολιτικής της νέας ηγεσίας του υπουργείου, προκειμένου να γίνει δωδεκάμηνη και η θητεία στον Στρατό Ξηράς (σήμερα είναι εννιάμηνη) και με αυτό τον τρόπο να εξομοιωθεί με τη θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να προωθηθεί άμεσα στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προκειμένου οι αμέσως επόμενες ΕΣΣΟ που θα καταταγούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της λειψανδρίας στα στρατόπεδα τα τελευταία χρόνια, ιδίως στα χρόνια της κρίσης, καθώς μια σειρά μέτρων που πάρθηκαν είχαν επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς κάποια στιγμή άρχισε να γίνεται λόγος ακόμα και για κλείσιμο στρατοπέδων, κάτι που σήμερα δεν φαίνεται ότι συζητείται, τουλάχιστον με τους όρους που γινόταν αυτή η συζήτηση στο πρόσφατο παρελθόν. Αντίθετα, όλα συγκλίνουν στο ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να ενισχύσει με προσωπικό όλες τις μάχιμες μονάδες, λόγω και της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.
Αύξηση θητείας
Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε πει σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δέχεται εισηγήσεις από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε αύξηση της θητείας, ωστόσο στη συνέχεια αναδιπλώθηκε με δημόσιες δηλώσεις του.
Οι πληροφορίες, πάντως, επιμένουν ότι το ζήτημα έχει ανοίξει και ως ένας από τους υποστηρικτές του μέτρου φέρεται ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ολες οι ως τώρα κινήσεις και διεργασίες που γίνονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας δείχνουν ότι κινούνται στην κατεύθυνση αυτή, της επάνδρωσης των μάχιμων στρατοπέδων, καθώς τόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχουν ενημερώσει εγγράφως τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο για την εξεταζόμενη αύξηση της θητείας των εφέδρων στον Στρατό Ξηράς όσο και για σειρά άλλων μέτρων, για τα οποία και έχουν ζητήσει από τη στρατιωτική ηγεσία να καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα τις προτάσεις της προς την πολιτική ηγεσία, για να υποβληθούν εν συνεχεία από τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο προς έγκριση στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης.
Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έβαλε στο τραπέζι την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, με δεδομένο το γεγονός ότι υπήρξε μείωσή του την τελευταία δεκαετία. Επίσης, ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών που επανδρώνουν τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητά τους. Για όλα αυτά έχει ζητηθεί από το ΓΕΕΘΑ να υποβάλει προτάσεις ως τις 23 Σεπτεμβρίου.
Στα Επιτελεία
Τόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος όσο και ο κ. Στεφανής έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να μειωθεί το προσωπικό των Γενικών Επιτελείων κατά 50% και έχουν ζητήσει την υποβολή προτάσεων από το σύνολο των Γενικών Επιτελείων ως τη 1 Νοεμβρίου. Ως τη 1 Σεπτεμβρίου έχει ζητηθεί, επίσης, από τη στρατιωτική ηγεσία να καταθέσει προτάσεις για την άρση – παύση όλων των αποσπάσεων – διαθέσεων στελεχών σε Στρατηγεία, Αρχηγεία και Διοικήσεις Σχηματισμών. Παράλληλα με αυτά, μελετώνται και σχεδιάζονται οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις για το 2020, μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τη 1 Νοεμβρίου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναμένεται να προχωρήσει και στη λήψη άλλων μέτρων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού για το πώς θα αντιμετωπίζεται στο εξής το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, που αποτυπώθηκε και στη μετονομασία του ΚΥΣΕΑ σε Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον νόμο για το επιτελικό κράτος. Βάσει αυτών των κατευθύνσεων, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της σύστασης επιτροπής για την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ έχουν ζητήσει ως τις 23 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ για τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του κυβερνοχώρου. Προτάσεις έχουν ζητηθεί από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ ως τη 1 Νοεμβρίου και για τη δημιουργία Κέντρου Μελετών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρόταση για δημιουργία σώματος υπαξιωματικών
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής επανέφερε και το ζήτημα της δημιουργίας σώματος υπαξιωματικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί, όπως αναφερόταν σε έγγραφό του προς τα Γενικά Επιτελεία, η παρούσα κατάσταση των «αξιωματικών δύο ταχυτήτων». Μάλιστα, ο κ. Στεφανής έχει ζητήσει τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων ως τις 6 Σεπτεμβρίου, με την επισήμανση να περιλαμβάνουν «μεταξύ άλλων, πρόταση για την εξελικτική πορεία των υπαξιωματικών με καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του ανθυπασπιστή και υπό προϋποθέσεις και αυστηρές εξετάσεις προαγωγή ποσοστού αυτών σε αξιωματικούς».
Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία (μην την χάσετε κυκλοφορεί με το περιοδικό enjoy εντελώς δωρεάν)