Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

Ο Σύμβουλος, η Εθνική Ασφάλεια και οι πυρκαγιές

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

του Μιχάλη Κοττάκη*

Η έξαρση του φαινομένου των πυρκαγιών κατά τη φετινή θερινή περίοδο δημιουργεί σκέψεις για την επανακατηγοριοποίηση, την ερμηνεία και την αντιμετώπισή τους ως ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Κάνοντας μια επισκόπηση στην ελληνικής βιβλιογραφίας για την εθνική ασφάλεια συναντά κανείς την πραγματεία ενός στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, του νυν Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και πρώην γενικού διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνου Ντόκου. Για την ακρίβεια πρόκειται για μια από κοινού συγγραφή με τον καθηγητή Παναγιώτη Τσάκωνα με τίτλο “Ο Δρόμος είναι τα Βήματά μας” (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) εκδοθείσα τον Δεκέμβριο του 2019. Ο εν λόγω “Οδικός Χάρτης για την Εθνική Ασφάλεια για την Ελλάδα του Μέλλοντος” αφιερώνει μια υποενότητα στη διαχείριση κρίσεων και τις πυρκαγιές, όπου αναλύεται η υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και οι γενικότερες παθογένειες της αντιπυρικής προστασίας στην Ελλάδας.

Αρχικά, τονίζεται η κρίσιμη διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων. Δηλαδή, τι αποκομίζουμε μετά από ένα περιστατικό πυρκαγιάς. Σε ποιο σημείο του κρατικού μηχανισμού εντοπίζονται διορθώσιμα προβλήματα. Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση η αποτροπή των καταστροφών ή η μείωση της έκτασής τους. Εκτενής είναι η χρήση των παραπομπών στην, μέχρι πρότινος λησμονηθείσα στο δημόσιο διάλογο, έκθεση της Επιτροπής Γκολντάμερ. Από την έκθεση αυτή ξεχωρίζουν οι συγγραφείς την “έλλειψη ενιαίου και κοινού αντιπυρικού σχεδιασμού”, την απουσία σχεδίων σε τοπικό επίπεδό, τη “δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό την άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση”. Δεν παραλείπεται η “δυσαρμονία κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών”.

Επ’ αυτών προστίθεται ο κεντρικός χαρακτήρα την απουσία της κουλτούρας ασφάλειας στα εμπλεκόμενα στοιχεία στη διαχείριση κρίσεων, σε φορείς, θεσμούς αλλά και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Δεν παραλείπεται για άλλη μια φορά αναφορά στην γνωστή τοις πάσι (ένεκα covid) ατομική και συλλογική ευθύνη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την διαχείριση κρίσεων τονίζεται η δοκιμή των υπαρχόντων σχεδιασμών και ελλιπής “προπόνηση” των φορέων σε ασκήσεις επί απρόβλεπτων αλλά δυνητικά υπαρκτών σεναρίων κρίσης, τους λεγόμενους “Μαύρους Κύκνους” κατά τη διεθνή βιβλιογραφία. Ταύτα οδηγούν σε τραγικούς απολογισμούς την ώρα της κρίσης. Τέλος, πέραν της θεσμικής ενίσχυσης και αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας προτείνει “αλλαγές στην οργάνωση, στην εκπαίδευση και στην συνεκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων”, την εκπαίδευση των στρατεύσιμων στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, στην “οργάνωση και στη νοοτροπία της τοπικής/ περιφερειακής αυτοδιοίκησης (π.χ. για θέματα εκκένωσης περιοχών)”.

Ενώ τα παραπάνω αποτελούν ένα κωδικοποιημένο επιστημονικό απόσταγμα της έρευνας του φαινομένου των πυρκαγιών που συγγράφει και συνυπογράφει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, λίγα από αυτά είχαν ορατά και κατά μείζονα λόγο θετικά αποτελέσματα (αν εφηρμόσθησαν). Για την ακρίβεια σχεδόν αποκλειστικά το ζήτημα της εκκένωσης των περιοχών. Έπειτα, το συμπέρασμα σε μορφή ερωτήματος που προκύπτει είναι αν οι σύμβουλοι μιλούν ή αν οι συμβουλεύοντες τους ακούν κατά την διάρκεια αντιπυρικής προετοιμασίας ενόψει της θερινής περιόδου.

Πολλάκις έχουν γίνει αναφορές δια στόματος του πρωθυπουργού στην κλιματική αλλαγή και στις ολοένα δριμύτερες επιπτώσεις της στον πλανήτη, στα οικοσυστήματα, στον άνθρωπο. Οι πυρκαγιές εκτός απ’ το γεγονός ότι ισχυροποιούνται από την κλιματική αλλαγή, την επιταχύνουν κιόλας με τα στρέμματα δάσους που αφανίζουν στο πέρασμά τους να μετρώνται με επταψήφιους αριθμούς στη χώρα μας. Πέραν τούτων, κύκλοι του Μαξίμου παρουσιάζουν ως φθηνό μέτρο που θα εξυπηρετήσει την ανάγκη ταχείας προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή την αποκατάσταση δασών. Με τις απώλειες των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και των εν εξελίξει μετώπων μόνο βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ το σκοπό αυτό και την περιβαλλοντική ασφάλεια γίνονται. Το περιβάλλον και η ασφάλειά του είναι υψίστης σημασίας για τον άνθρωπο, καθώς υπό μια ευρεία έννοια αποτελεί το σπίτι του. Μάλιστα, στο ίδιο βιβλίο η περιβαλλοντική ασφάλεια θεωρείται μια από τις 7 υποκατηγορίες ασφάλειας που συνθέτουν την ανθρώπινη ασφάλεια.

Με την πάροδο του χρόνου η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αναδεικνύεται εντονότερα σε παγκόσμια απειλή. Ανάλογου επιπέδου οφείλει να είναι η λύση που θα δοθεί από τους δρώντες του διεθνούς συστήματος. Από πλευράς μας πρώτο μέλημα είναι η αναγνώρισή του σε εθνικό επίπεδο. Το κατ’ εξοχήν θεσμικό επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια απειλή ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας. Ωστόσο, τα μόνα διαθέσιμα σχετικά δείγματα βρίσκονται στο ρεπορτάζ του εξαίρετου Βασίλη Νέδου (Καθημερινή 9/7/2021) και μαρτυρούν μια έμφαση στην εξ’ ανατολών απειλή. Ουδεμία αναφορά στο ορατό στον ορίζοντα ζήτημα των πυρκαγιών και κατ’ επέκταση της κλιματικής αλλαγής και των επισυναπτόμενων απειλών τους. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάται η κεντρική σημασία της νεο-οθωμανικής απειλής, αλλά οι καιροί, τα παθήματα και τα μαθήματα τους πλέον επισημαίνουν ότι οι ακανθώδεις διακρατικές σχέσεις δεν μπορούν να αποτελούν το μονοπώλιο στην εθνική ασφάλεια. Πάντως, ως ελπιδοφόρο γεγονός μπορεί να παρουσιαστεί η ανά πενταετία ενημέρωση της κατεύθυνσης των θεσμικών αυτών στοιχείων.

*Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλαξε η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων για γυμνάσια-λύκεια λόγω εκλογών

Την απόφαση για την λήξη των μαθημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια λόγω της...

Εξώδικο στον δήμο για τον ρουκετοπόλεμο έστειλαν οι κάτοικοι στο Βροντάδο Χίου

Στη δικαιοσύνη στράφηκαν οι κάτοικοι στο Βροντάδο της Χίου προκειμένου να μην γίνει φέτος,...

Ευχές με κέρδη από το ΣΚΡΑΤΣ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» και το δώρο σου γίνεται ακόμα...

Ο καλύτερος τρόπος για να πεις χρόνια πολλά είναι διαθέσιμος στα καταστήματα ΟΠΑΠ. Με...

Συγκλόνισε αναισθησιολόγος στην δίκη Πισπιρίγκου για την Τζωρτζίνα: «Έλεγα μην φύγεις και συ!»

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν σήμερα οι δικαστικοί αλλά και το ακροατήριο του Μικτό...

«Κρύο ντους» με τον καιρό! Καλοκαιρία to Σαββατοκύριακο και μετά καταιγίδες και χιόνια!

Μια κατάσταση που θυμίζει «κρύο ντους» μας επιφυλάσσει ο καιρός τις επόμενες μέρες, σύμφωνα...

Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε διανομέα και τόν εγκατέλειψε!

Ευτυχώς η ζωή του άτυχου άνδρα δεν διατρέχει κίνδυνο

Τι «έδειξε» η νεκροψία για την 33χρονη που βρέθηκε νεκρή σε βίλα επιχειρηματία, στη...

«Φως» στα αίτια του θανάτου της 33χρονης Πολωνής που βρέθηκε νεκρή μέσα σε βίλα...

Σοκ! Απόπειρα αρπαγής 10χρονου στην Πτολεμαΐδα!

Σοκαρισμένοι είναι οι γονείς ενός 10χρονου από την Πτολεμαΐδα καθώς παραλίγο το παιδί τους...

«Ψυχολογικός βιασμός» η επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου των θυμάτων στα Τέμπη

Το χρηματικό ποσό που ισούται με το αντίτιμο του εισιτηρίου που είχαν πληρώσει θύματα...

Ξυλοδαρμός μαθήτριας Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα – Εξετάζονται κι άλλα περιστατικά

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η σοκαριστική καταγγελία που ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες...

Δέκα συλλήψεις για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Τέλος στην κατάληψη που είχε ξεκινήσει πριν από 18 μέρες στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ...

Μητέρα και κόρη από την Θεσσαλονίκη στοχεύουν με τα….τόξα τους στους Ολυμπιακούς αγώνες!

Με το βλέμμα στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 είναι μία μητέρα...

Σε Εισαγγελέα και ανακριτή ο Ιρακινός που βίασε 6χρονη σε αποθήκη στο Πέραμα –...

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά οδηγείται ο 43χρονος Ιρακινός, ο οποίος συνελήφθη χθες το μεσημέρι...

Το πρωί έφτασε στην Θεσσαλονίκη το πρώτο εμπορικό τρένο από Αθήνα μετά την τραγωδία...

Ακούστηκε ξανά περίπου στις 7.30 σήμερα το πρωί ο ήχος του τρένου στο σταθμό...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

Αποδοκιμασίες και σκληροί χαρακτηρισμοί στον 28χρονο ποδοσφαιριστή που ασελγούσε σε 4χρονο

Κόπηκε ο ήχος από βίντεο της ΕΡΤ λόγω των σκληρών εκφράσεων των συγγενών!

Διέγραψε το «πρωθυπουργικό Tweet» ο Νίκος Δένδιας

Δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του ο Νίκος Δένδιας για...

NEWSROOM