Πύρινη κόλαση για 4η ημέρα στα Βίλια! Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη-Εκκενώνονται οι οικισμοί Καραούλι, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Αγία Σωτηρία

Must Read

Ένα ακόμη εφιαλτικό βράδυ βίωσαν οι κάτοικοι στα Βίλια δίνοντας σκληρή μάχη με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές ώστε να σώσουν από το πύρινο θηρίο τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Για 4η συνεχόμενη ημέρα σήμερα η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη ρίχτηκαν ξανά τα εναέρια μέσα, τα οποία επιχειρούν στις περιοχές Παλαιοκούνδουρα, Άγιο Γεώργιο και Καραούλι και μέσα στο δάσος στο όρος Πατέρα.

Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι στρέφουν τη φωτιά νότια, προς την Οινόη, την Θέα και το Παλαιοχώρι και στις 07:15 άρχισαν να εκκενώνονται οι οικισμοί Καραούλι, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Αγία Σωτηρία.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Πανόραμα, ενώ νωρίτερα αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα πόρτα για να ζητήσουν από κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή Τιτάν.

Στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Από αέρος επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες Beriev-200.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύει ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Κόκκαλης: Δεν κινδυνεύει ο οικισμός των Βιλίων

Νωρίς το πρωί, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο ξημέρωμα στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια. Σημείωσε ότι αυτή την ώρα στα Βίλια δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κινδυνεύει ο οικισμός.

«Έχουμε το πρόβλημα με τη φωτιά στο Καραούλι, στον Άγιο Χαράλαμπο αριστερά της Αγ. Σωτήρας και στους οικισμούς στη Θέα, στο Παλαιοχώρι, στο Πανόραμα και Παλαιοκούνδουρα. Μέχρι τη 01.30 τα ξημερώματα περίπου, στα Βίλια, καιγόταν μια αποθήκη, ένα μικρό αγροτικό σπίτι. Η φωτιά μετά πέρασε πάνω από τον κεντρικό δρόμο, προς το όρος Πατέρα αλλά αναχαιτίστηκε. Οι μικρές εστίες της φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις που όμως αντιμετωπίζονται».

Για το ενδεχόμενο η φωτιά να πάει προς Οινόη, ο κ. Κόκκαλης είπε πως εξαρτάται από τη κατεύθυνση των ανέμων. «Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η φωτιά οδεύει προς τα καμένα. Η φωτιά πηγαίνει προς τα πίσω μεν, αλλά υπάρχουν οικισμοί. Εάν αλλάξει φορά ο άνεμος υπάρχει πολύ πυκνό δάσος προς την Οινόη με την ελπίδα να μην αλλάξουν φορά οι άνεμοι», τόνισε.

Οι φλόγες ωστόσο πλησιάζουν τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να οριοθετήσουν τη φωτιά.

Για την κατάσβεση της φωτιάς ήδη έχουν σπεύσει 7 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Βελτιωμένη όμως φαίνεται και η κατάσταση στους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, καθώς φαίνεται να μην κινδυνεύουν άμεσα. Παρόλα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθούν.

Ο αντιδήμαρχος Μάνδρας ο κ. Κολοβεντζος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε πως «η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Τα μέτωπα είναι τέσσερα και γίνονται αναζωπυρώσεις και σε άλλα σημεία. Τα εναέρια μέσα πετούν από το πρωί».

«Μιλάμε για ένα τεράστιο μέτωπο. Σε διάφορα σημεία του αυτό το μέτωπο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει άυξηση των ανέμων στο σημείο και δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Πέππας.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This