Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Ισότιμα πτυχία με τα υπόλοιπα ΑΕΙ

Must Read

Ανάμεσα στα πέντε καλύτερα Ανοικτά Πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 50.000 φοιτητές σε όλα τα προγράμματα που παρέχει, δηλαδή οκτώ προπτυχιακά, 42 μεταπτυχιακά και πλήθος θεματικών ενοτήτων.

Όπως εξηγεί και ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ζώρας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στοχεύει στην προσφορά νέων προγραμμάτων, ικανών να καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών μίας κοινωνίας και κατ’επέκταση της αγοράς εργασίας. Ανταποκρινόμενο στις νέες αυτές απαιτήσεις, το ΕΑΠ προσφέρει για πρώτη φορά φέτος ξενόγλωσσα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει λίγα προπτυχιακά προγράμματα, απευθύνεται και σε αποφοίτους λυκείου οι οποίοι δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο, πληρώνοντας βέβαια δίδακτρα τα οποία κυμαίνονται ανάλογα με τα προγράμματα και τα έτη σπουδών και φτάνουν έως 6.000 ευρώ (για σπουδές 4 ετών).

Σπουδές πλήρως ισότιμες των υπόλοιπων ΑΕΙ

Οι σπουδές στο Ελληνικό (και το Κυπριακό) Ανοικτό πανεπιστήμιο είναι πλήρως αναγνωρισμένες και ισότιμες των υπολοίπων δημόσιων ΑΕΙ. Στα περισσότερα προγράμματα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού. Συνήθως απαιτείται η γνώση μιας ξένης γλώσσας, πρωτίστως της Αγγλικής, καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου βοηθάει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Μάλιστα, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κάθε ακαδημαϊκό έτος χορηγούνται υποτροφίες αριστείες που αφορούν σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και σε υποτροφίες που αφορούν την ολική ή μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας και απονέμονται με βάση τον συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Προγράμματα

Τα πτυχία που προσφέρει το Ε.Α.Π. είναι ισότιμα των υπόλοιπων ελληνικών ΑΕΙ, οι σπουδές είναι ευέλικτες διότι είναι εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Συγκεκριμένα, το Ε.Α.Π. παρέχει:

  • Πτυχία
  • Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters)
  • Διδακτορικά Διπλώματα
  • Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης
  • Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης
  • Πιστοποιητικά Παρακολούθησης ΘΕ

Πτυχία

Για την απόκτηση πτυχίου από τους φοιτητές του Ε.Α.Π. απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον δώδεκα Θεματικών Ενοτήτων. Για την απόκτηση πτυχίου στα Προγράμματα Σπουδών που περιλαμβάνονται μία ή περισσότερες Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες απαιτείται και η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση των Ε.Θ.Ε. επιπλέον των δώδεκα Θ.Ε.. Ένας μικρός αριθμός Θ.Ε. επιλογής των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών μπορεί να καλύπτεται προαιρετικά από πτυχιακή εργασία που εκπονείται στη γνωστική περιοχή μιας Θ.Ε.. Η λειτουργία της πτυχιακής εργασίας είναι όμοια με αυτή της Θ.Ε. και εξειδικεύεται από τον Κανονισμό Σπουδών.

Μεταπτυχιακά Διπλώματα (Masters)

Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τεσσάρων τουλάχιστον Θεματικών Ενοτήτων ή Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων ή Ενοτήτων Πρακτικής Άσκησης, όπου προβλέπονται, ή και εκπόνηση επιστημονικής εργασίας. Η ΔΕ του ΕΑΠ, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων και μετά από εισήγηση της αντίστοιχης Σχολής, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών.

Διδακτορικά Διπλώματα

Για την απόκτηση Διδακτορικού διπλώματος απαιτείται η κατοχή συγγενούς μεταπτυχιακού τίτλου και η συγγραφή Διδακτορικής Διατριβής. Η διαδικασία επίβλεψης της ερευνητικής εργασίας, ελέγχου και έγκρισης της διδακτορικής Διατριβής καθορίζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί Α.Ε.Ι.. και εξειδικεύονται με τον κανονισμό Διδακτορικών Διατριβών του Ε.Α.Π., ο οποίος συντάσσεται από τη Σύγκλητο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This