Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πού οφείλεται η εξάπλωση του πύρινου μετώπου στα Βίλια

«Η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν στη μεταβολή των διεργασιών»

Must Read

Τον λόγο που εξαπλώθηκε τόσο ραγδαία η πυρκαγιά στα Βίλια εξήγησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, κάνοντας λόγο για ακραία συμπεριφορά πυρός και για μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική. Αιτία γι’ αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων».

Δορυφορική εικόνα της δασικής πυρκαγιάς στα Βίλια απο τον δορυφόρο Sentinel-2 , την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, όπου διακρίνονται οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς και ο σχηματισμός πυροσωρείτη.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε την Δευτέρα 16 Αυγούστου, καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη.

«Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία» επισημαίνεται από το meteo.gr

Φωτογραφία πυροσωρείτη (pyroCu) στην δασική πυρκαγιά στα Βίλια, την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This