Επιφυλακτικός για την τρίτη δόση ο Τζανάκης: «Να μη στερηθούν τα εμβόλια οι φτωχότερες χώρες» (video)

«Παρότι καθημερινά έχουμε πάνω από 3.000 κρούσματα, ο δείκτης νοσηλείας είναι περίπου στο 1/3 του προηγούμενου κύματος»

Must Read

Στη γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είναι προτεραιότητα η τρίτη δόση, αλλά ο εμβολιασμός σε χώρες που δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία, ή έχει εμβολιαστεί πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού, κινείται και ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε «ανήθικο» οι πλούσιες χώρες να στερούν από τις φτωχότερες τα εμβόλια προκειμένου να εμβολιάσουν με τρίτη δόση, «ενδεχομένως σχετικά αχρείαστη για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού».

Είπε αναλυτικά: «Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν 2 δις. εμβολιασμένοι αυτή την στιγμή στον πλανήτη. Δεν πρέπει οι πλούσιες χώρες να στερήσουν τα εμβόλια από τις φτωχότερες προκειμένου να εμβολιάσουν με τρίτη δόση, ενδεχομένως σχετικά αχρείαστη για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και στερήσουν τα αποθέματα από χώρες που δεν έχουν κάνει καν εμβολιασμό. Αυτό εκτός της ανηθικότητας που περιέχει σαν ενέργεια, περιέχει και κάτι πρακτικό: ο εμβολιασμός πρέπει να είναι μια προσπάθεια πλανητικού επιπέδου αν θέλουμε να σταματήσουμε την πανδημία. Υπό αυτή την έννοια είναι πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την τρίτη δόση».

«Ο δείκτης νοσηλείας είναι περίπου στο 1/3 του προηγούμενου κύματος»

Σε ότι αφορά την κατάσταση με την αύξηση των κρουσμάτων και το τι δείχνουν τα λύματα, ο κ. Τζανάκης εξήγησε: «Έχει φανεί ότι τα λύματα συνδέονται με τα κρούσματα και μπορεί να είναι το αποτύπωμα των προηγούμενων δεκαπέντε ημερών. Επομένως, η αύξηση μπορεί να αντανακλά το μεγάλο φορτίο που είχαν αυτές οι περιοχές, τις περασμένες ημέρες χωρίς να αποκλείεται ότι σε αυτές τις περιοχές μπορούμε να δούμε μια επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών».

Για τον δείκτη θετικότητας και τους αριθμούς που αραδιάζουν κάθε μέρα οι της Κυβέρνησης και το τι σημαίνει αυτό, ο Νίκος Τζανάκης επεσήμανε: «Το δικό μας μοντέλο δείχνει ότι έχει αρχίσει μια περίοδος παρατεταμένης επιπέδωσης της καμπύλης, με πολύ ελαφρύ αυξητικό αριθμό προς το παρόν. Το θέμα είναι που θα μετακινηθεί το βάρος της επιδημιολογίας. Είμαι σίγουρος ότι θα μετακινηθεί από τις τουριστικές περιοχές προς άλλες περιοχές όταν επιστρέψουν οι εκδρομείς».

Για να συνεχίσει: «Σημασία έχει, επίσης, ότι παρά ότι καθημερινά έχουμε πάνω από 3.000 κρούσματα, ο δείκτης νοσηλείας είναι περίπου στο 1/3 του προηγούμενου κύματος. Επίσης, ακόμα και αν υπάρχουν 300 διασωληνωμένοι, ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τους 800 που είχαμε στο προηγούμενο κύμα. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έχει επιδράσει πολύ καταλυτικά στους πανδημικούς δείκτες των νοσηλειών και των διασωληνωμένων. Αυτοί είναι οι δείκτες που θα καθοδηγήσουν στη λήψη μέτρων και λιγότερο τα κρούσματα. Τα 2-3 εκατ. ενηλίκων που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το κλειδί που θα λύσει το πρόβλημά μας».

«Οξύμωρη και ανεξήγητη η στάση της ΠΟΕΔΗΝ»

Για την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έχει ξεσηκωθεί κατά της επιβολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ Τζανάκης είπε ότι «αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά» και να δει το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί, χαρακτηρίζοντας τη στάση της «οξύμωρη και ανεξήγητη».

Είπε ακόμα: «Καλά θα κάνει η ΠΟΕΔΗΝ να λάβει υπόψη το 85% των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί και όχι το 15%. Αυτή τη στιγμή ο μοναδικός συνδικαλιστικός φορέας που πηγαίνει ενάντια στην πλειοψηφία είναι η ΠΟΕΔΗΝ. Θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά και να αφουγκραστεί τη θέληση των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί».

Όσο για την κίνηση πανικού του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει όλες τις άδειες των υγειονομικών από 1η Σεπτεμβρίου (σ.σ. με το που θα βγουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι), ο κ. Τζανάκης σχολίασε: «Θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένη στους κλάδους που δουλεύουν με την φροντίδα των ασθενών».

Ένα σχόλιο έκανε ο Νίκος Τζανάκης και για τις απειλές που δέχεται: «Δεχόμαστε περισσότερο υβριστικές καταχωρήσεις σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Χθες υπήρχε μια οργανωμένη προσπάθεια απειλών. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια μειοψηφία. Το εξέλαβα ως αστειότητα. Δεν προτίθεμαι να δώσω καμία σημασία σε αυτούς. Εμείς προβάλουμε μια πείρα και γνώση 50 ετών και κινούμαστε με βάσει τις δημοσιευμένες μελέτες και πιστοποιημένους οργανισμούς. Ο κόσμος μπορεί να ακολουθήσει τους σκοταδιστές ή τους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είμαι και εγώ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This