27/9/2022

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «γονατίζει» τα ΑΕΙ

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Υπάρχουν τμήματα που έχουν μηδενικούς υποψηφίους και άλλα με εισακτέους που δεν ξεπερνούν τους τέσσερις.

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς χιλιάδες υποψήφιοι έμειναν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ αρκετές Ανώτατες Σχολές ουσιαστικά δεν πρόκειται καν να λειτουργήσουν αφού οι εισακτέοι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα!

Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 103.468.

Στα ΑΕΙ, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος εισήχθησαν 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Δηλαδή έμειναν εκτός σχολών 40.229.

Σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368)!

Επί πλέον ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τις Πανελλαδικές είναι 77.415. Συνεπώς μένουν κενές 14.176 θέσεις!

Το υπουργείο αποδίδει αυτή την ομολογουμένως δυσάρεστη εικόνα για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας τόσο στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) την οποία ορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια, όσο και στην μη επιλογή σχολών – κυρίως της επαρχίας- από τους υποψηφίους.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας με τις οποίες ήλθε σε επαφή η «Εστία» θα υπάρξει αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας ώστε να περιοριστεί η τραγική εικόνα των άδειων εδράνων. Οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι σε κάθε χωριό υπάρχει και ένα τμήμα ΑΕΙ που δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει, ενώ για την «σφαγή» των 40.000 υποψηφίων είπαν ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι 65% και στην Ελλάδα ήταν 80%.

Εκφράζεται η ανησυχία ότι τα χιλιάδες κενά θα επιφέρουν οικονομικό μαρασμό στις κοινωνίες που φιλοξενούν τα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία ιδρύθηκαν από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου.

Πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτύρονταν από την αρχή της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, λέγοντας ότι δεν πρέπει να εφαρμοσθεί ο νέος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ εν μέσω κλειστών σχολείων λόγω της πανδημίας. Υπάρχουν τμήματα που έχουν μηδενικούς υποψηφίους και άλλα με εισακτέος που δεν ξεπερνούν τους τέσσερις.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Πήραν προθεσμία οι γονείς του βρέφους που κακοποιήθηκε - «Ήταν ατύχημα» λέει η γιαγιά του 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

 • στο Τμήμα Φυσικής Καβάλας έχουμε 11 επιτυχόντες σε 201 θέσεις,
 • στο Μαθηματικό Σάμου πέντε επιτυχόντες και 305 θέσεις,
 • στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής Λήμνου πέτυχαν έξι επί συνόλω 106 θέσεων,
 • στο Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης τρεις επιτυχόντες σε 185 θέσεις,
 • στο Μαθηματικών Καστοριάς έξι σε 144 θέσεις,
 • Περιβάλλοντος Λάρισας έξι επιτυχόντες σε 113 θέσεις,
 • στο Μαθηματικών Ηρακλείου πέτυχαν 31 μαθητές σε 168 θέσεις,
 • στο Αρχιτεκτόνων Πατρών 37 επιτυχόντες σε 96 θέσεις,
 • στο Τμήμα Περιβάλλοντος Μυτιλήνης έχουμε πέντε επιτυχόντες σε 101 θέσεις,
 • στην Γεωπονία Καλαμάτας 30 στους 152 και
 • στην Λογιστική Κοζάνης 30 στις 301 προσφερόμενες θέσεις!

Συνολικά 16 τμήματα δεν έχουν εισακτέους μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Μεταξύ αυτών η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία δεν έχει κανέναν εισακτέο αφήνοντας κενές τις 108 θέσεις.

Αξίζει να τονισθεί ότι το προηγούμενο έτος εισήχθη σε ΑΕΙ υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ με μέσο όρο 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20. Φέτος η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.

Ικανοποιημένη η Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Υπεστήριξε ότι με το νέο σύστημα εισαγωγής, την ελάχιστη βάση εισαγωγής ΕΒΕ και την τράπεζα θεμάτων «οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια. Είχαμε φέτος και μεγάλες αλλαγές θεσμικές, όπως οι βάσεις εισαγωγής και όπως το παράλληλο σύστημα εισαγωγής. Η μεταρρύθμιση αυτή προσφέρει οφέλη και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Βγαίνουν κερδισμένα τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους. Γιατί δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια και οι σπουδές τους έχουν αντίκρισμα. Δεν έχουμε πλέον τα φαινόμενα να εισάγεται κανείς με 1,2,3. Οι νέοι μας έχουν διέξοδο και προοπτική. Και θα τους δώσουν αυτά που θέλουν σε γνώσεις και θα τα βοηθήσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Αναγνωρίζεται πλέον το κύρος των σπουδών για τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και για πρώτη φορά απέκτησαν λόγο στο πώς θα εισάγονται οι φοιτητές. Τα Πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Γνωστός επιχειρηματίας ο ένας από τους δύο νεκρούς στο φρικτό τροχαίο στην στην Αθηνών - Κορίνθου

Αντιδράσεις

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και επετέθη στον Πρωθυπουργό επειδή «δεν έχει περάσει έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο». Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί πανεπιστήμια για λίγους, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι αποφάσισε να «κόψει τα φτερά» χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους.

Όπως τόνισε είναι μια κατάφωρη αδικία που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά των πανεπιστημίων. «Πιστοποιείται ο κυβερνητικός εμπαιγμός χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους: 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποφάσισε να θεσπίσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κατηγορώντας την Κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας λόγω του αποκλεισμού χιλιάδων υποψηφίων. Για κατάργηση της ΕΒΕ και της τραπέζης θεμάτων, που στερούν από πολλούς υποψήφιους την πρόσβαση στα ελληνικά πανεπιστήμια, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αιχμηρή ήταν και η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο κάνει λόγο για αδιέξοδο και επικρίνει την κυβερνητική προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας έναντι της ιδιωτικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αδιέξοδο του συστήματος πρόσβασης στα πανεπιστήμια από την πρώτη του εφαρμογή!

Τα τελικά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων κατέδειξαν το αδιέξοδο του συστήματος πρόσβασης από την πρώτη του εφαρμογή. Πολλοί υποψήφιοι, που έγραψαν καλά ή σχετικά καλά, βρίσκονται εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα παραμένουν πολλές κενές θέσεις.

Σε μια δυσχερή για την κοινωνία περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθέτησε ένα σύστημα πρόσβασης, το οποίο οδηγεί σε βίαιη αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, που αποκλείονται από την προοπτική του πανεπιστημίου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Στην Αυστραλία οι Εύζωνές μας για την επέτειο του «ΟΧΙ»

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σε μια τόσο δύσκολη χρονιά δυσχέρανε πολύ τους υποψηφίους, που βίωσαν την εμπειρία της προετοιμασίας αλλά και της εξέτασης σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Η προχειρότητα της ρύθμισης αποτυπώνεται στο γεγονός ότι πανεπιστημιακά τμήματα μένουν χωρίς πρωτοετείς φοιτητές.

Η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώνει την ταξική της θεώρηση, την στρατηγική ενός κοινωνικού μετασχηματισμού με την συνειδητή επιλογή της για υποχώρηση της κατάκτησης της δημοκρατικοποίησης της γνώσης, που αποτέλεσε εμβληματικό σημείο αναφοράς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή τα Κολέγια μπορούν να δέχονται κάθε υποψήφιο, χωρίς Ε.Β.Ε., χωρίς επιστημονική εποπτεία από την πολιτεία, με μόνο “προσόν” τα υψηλά δίδακτρα και με επιβράβευση την επαγγελματική ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα πανεπιστημιακά πτυχία. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη φετινή χρονιά είναι να άρει τις αδικίες που έχουν προκληθεί στους υποψήφιους.

Ο εξορθολογισμός του Πανεπιστημιακού Χάρτη πρέπει να προτεραιοποιηθεί ως βασική δημόσια πολιτική. Η πολιτεία μέσα ενός οργανωμένου σχεδίου – με επιστημονική επάρκεια και κοινωνική συνεννόηση – να εκπονήσει μια στρατηγική τόσο για τον τρόπο εισαγωγής όσο κυρίως για το πώς θα συνδέσουμε τα Πανεπιστήμια μας με τις ανάγκες του αύριο ώστε η έρευνα, η καινοτομία αλλά και ο πολιτισμός να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για το μέλλον.

Για το Κίνημα Αλλαγής μια προοδευτική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση πρέπει να συνδεθεί με την εφαρμογή του “Εθνικού Απολυτηρίου” στο Λύκειο με την ολοκλήρωση ενός κύκλου ουσιαστικής εκπαίδευσης, για την οριστική λύση του προβλήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, προτείνεται: α) η προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ως κύρια επαγγελματική διαδρομή και η δημιουργία σοβαρών δομών της στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, β) η ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και γ) η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντροπή: Έκλεψαν τα γαϊδουράκια από το αγρόκτημα του Χαμόγελου του Παιδιού

Το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού», με μεγάλη...

Η «δημοκρατία» στα «άδυτα» της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI!

«Οργασμός» δουλειάς στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group - Τρεις μήνες μπροστά η κατασκευή του πλοίου

Θεσσαλονίκη: Ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών σε 100 σχολεία της συμπρωτεύουσας

Ενεργειακά αυτόνομα φιλοδοξεί να καταστήσει 100 σχολεία ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο της...

Στην Αυστραλία οι Εύζωνές μας για την επέτειο του «ΟΧΙ»

Στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Αδελαΐδα θα βρεθεί άγημα της Προεδρικής Φρουράς, που θα...

Αυτοκίνητο παρέσυρε πατίνι με νεαρή κοπέλα στο Ηράκλειο

Φτηνά τη γλίτωσε μια νεαρή κοπέλα στο Ηράκλειο που μετακινούνταν με πατίνι και παρασύρθηκε...

Ντοκουμέντο: Η 48χρονη οδηγεί προς τη λίμνη Κρεμαστών την ημέρα που εξαφανίστηκε

Συνεχίζεται το θρίλερ με την εξαφάνιση της 48χρονης Ευρυδίκης στην Ευρυτανία, με ένα νέο...

Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αριστείδου

Παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε σήμερα...

Το συγκινητικό προσκύνημα πλοίου στους νεκρούς του Εξπρές Σάμινα

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η απότιση φόρου τιμής από το πλοίο Αντίπαρος Star, που με...

Αλλαγές από αύριο στα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό

Η επέκταση φέρνει αλλαγές στη συχνότητα των δρομολογίων του Μετρό, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση...

Μήνυμα από το 112 στη Δυτική Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»

Η κακοκαιρία Bogdan, που αναμένεται να εμφανιστεί από αύριο Τρίτη σε Ιόνιο, Ήπειρο και...

Η κακοκαιρία «Bogdan» βάζει «λουκέτο» σε σχολεία στην Κέρκυρα!

Κι όμως, πριν καν φύγει ο Σεπτέμβριος, φτάσαμε κιόλας στην εποχή όπου κάποια σχολεία...

Ασύλληπτο! Καθαρίστρια στο ΚΑΤ γέννησε στην λεκάνη τουαλέτας: «Δεν ήξερα ότι ήμουν έγκυος»

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι ένα μωρό ήρθε στον κόσμο, μέσα σε...λεκάνη...

Η «ουμπεροποίηση» και η φτωχοποίηση

Πίσω από τη διαδήλωση των οδηγών ταξί στις Βρυξέλλες υπήρχε η απογοήτευση των ανθρώπων...

Στο νοσοκομείο με κακώσεις και μώλωπες η 48χρονη Ευρυδίκη πριν εξαφανιστεί

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με την 48χρονη Ευρυδίκη, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν...

Πήραν προθεσμία οι γονείς του βρέφους που κακοποιήθηκε – «Ήταν ατύχημα» λέει η γιαγιά...

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι γονείς του μόλις 4 μηνών βρέφους...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι ανθρώπινο αυτό»

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη...

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ