Πανελλαδικές 2021: Μηδέν(!) εισακτέοι σε δύο σχολές – «Αποψίλωση» δεκάδων τμημάτων στην περιφέρεια

Για fake news κάνει λόγο η ΝΔ 

Must Read

Πολλές οι -δυσάρεστες- εκπλήξεις και τα παράδοξα που δημιούργησε το νέο σύστημα εισαγωγής του Υπουργείου Παιδείας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι υπήρξαν δύο σχολές οι οποίες έμειναν χωρίς κανέναν εισακτέο! 

Συγκεκριμένα κανένας υποψήφιος από τα ΓΕΛ δεν τα κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης και τη σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Δράμας, με αποτέλεσμα στην πρώτη να παραμένουν «ορφανές» 108 θέσεις και στη δεύτερη 159 θέσεις.

Δείτε επίσης: «Σφαγή» υποψηφίων με την Κεραμέως να πανηγυρίζει για τους 40.000 μαθητές που έμειναν εκτός ΑΕΙ!

Επιπλέον, υπήρξαν και αρκετές σχολές, κυρίως στην περιφέρεια, όπου οι εισακτέοι είναι πολύ λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αρχιτεκτονικής Πάτρας που έχει 37 επιτυχόντες σε 96 θέσεις, Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης 17 σε 117 θέσεις, το Μαθηματικό Καστοριάς 6 επιτυχόντες σε 144 θέσεις και στη Λογιστική Κοζάνης 30 στις 301 θέσεις.

Αναλυτικότερα:

  • Φυσική Καβάλας με 11 επιτυχόντες σε 201 θέσεις
  • Μαθηματικό Σάμου με 5 επιτυχόντες και 305 θέσεις
  • Επιστήμης διατροφής Λήμνου με 6 επιτυχόντες σε 106 θέσεις
  • Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης με 3 επιτυχόντες σε 185 θέσεις
  • Μαθηματικών Καστοριάς με 6 επιτυχόντες σε 144 θέσεις
  • Περιβάλλοντος Λάρισας με 6 επιτυχόντες σε 113 θέσεις
  • Μαθηματικών Ηρακλείου με 31 επιτυχόντες σε 168 θέσεις
  • Αρχιτεκτόνων Πάτρας με 37 επιτυχόντες σε 96 θέσεις
  • Περιβάλλοντος Μυτιλήνης με 5 επιτυχόντες σε 101 θέσεις
  • Νοσηλευτική 85 από 164
  • Γεωπονία Καλαμάτας 30 στους 152
  • Λογιστική Κοζάνης 30 στις 301 θέσεις
  • Φυσικό Ηρακλείου 34 σε 155 θέσεις
  • Γαλλικής φιλολογίας Θεσσαλονίκης 17 σε 117 θέσεις
  • Ιταλικής φιλολογίας Θεσσαλονίκης 20 σε 94 θέσεις
  • Φυσική Λαμίας 18 σε 97 θέσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας το 2021 συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 92.090 υποψήφιοι και εισάγονται 65.536 υποψήφιοι. Από αυτούς, 56.942 υποψήφιοι εισάγονται στα ΑΕΙ και 8.594 στα ΔΙΕΚ (μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά). Το Σεπτέμβριο, πάντως, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ.

Σημειώνεται πως το 2020 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 94.928 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560. Σε σχέση δηλαδή με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 έμειναν εκτός του 2021 και 21.368 έμειναν εκτός του 2020).

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση συνεχίζει να απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση (και) με «αποψίλωση» των πανεπιστημιακών τμημάτων, αφού, εκτός από τη «σφαγή» 40.000 υποψηφίων που μένουν εκτός ΑΕΙ, δεκάδες τμήματα παθαίνουν πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές.

«Προμελετημένο έγκλημα»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μετά τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «προμελετημένο έγκλημα» σε βάρος των φετινών υποψηφίων τις φετινές βάσεις, που, όπως τονίζει, επιβεβαιώνουν ότι «το Υπουργείο θολώνει τα νερά, διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν Μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ)».

  • Δείτε την ανάρτηση του Νίκου Φίλη:

Για fake news κάνει λόγο η ΝΔ

Fake news και μάλιστα τέσσερα εντόπισε η Νέα Δημοκρατία στις αναφορές περί μηδενικών εισαχθέντων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης, αλλά και, γενικότερα, περί αρχιτεκτονικών σχολών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ, στην πραγματικότητα ισχύουν τα ακόλουθα:

«1. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης δεν είχε κανέναν εισακτέο

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή είχε 10 εισακτέους, από διάφορες κατηγορίες υποψηφίων.

2. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης ήταν «θύμα» του νέου συστήματος Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή επέλεξε, όπως όλες οι Σχολές και τα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, το συντελεστή της ΕΒΕ που επιθυμούσε, ώστε να διαμορφώσει την ακαδημαϊκή της φυσιογνωμία.

3. Όλες οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είχαν πτώση στον αριθμό εισαχθέντων τους

Αλήθεια: Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά έχουν σχεδόν 100% πληρότητα των προσφερόμενων θέσεών τους.

4. Οι Αρχιτεκτονικές που δεν είχαν φέτος πολλούς επιτυχόντες θα συρρικνωθούν

Αλήθεια: Όλα τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν και επανακαθορίσουν τους συντελεστές της ΕΒΕ τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021. Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη θα εξαρτηθεί και από τις εισηγήσεις των Πανεπιστημίων και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This