Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Είμαστε ουραγοί στην πολεμική βιομηχανία – Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο

Ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός έχει ήδη έναν ξεκάθαρο νικητή, που δυστυχώς δεν είναι η χώρα μας.

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Με αφορμή την πρόσφατη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEF 2021 στην Κωνσταντινούπολη και σε αντιπαραβολή με την ελληνική DEFEA 2021, είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε επίπεδο τεχνολογίας και βιομηχανίας ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός έχει ήδη έναν ξεκάθαρο νικητή, που δυστυχώς δεν είναι η χώρα μας. 

  • Του Περικλή Ζορζοβίλη 

Παρότι και οι δύο γειτονικές χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία περίπου την ίδια περίοδο, σχεδόν πέντε δεκαετίες πριν, οι εξελίξεις είναι διαμετρικά αντίθετες. Στην περίπτωση της Τουρκίας το εμπάργκο πώλησης όπλων που επιβλήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1974, ως συνέπεια της εισβολής στην Κύπρο, αποτέλεσε καταλύτη για την ανάπτυξη ισχυρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και απεξάρτησης από άλλες χώρες. Σχεδόν 50 χρόνια μετά, το 2020, επτά τουρκικές, κρατικές και ιδιωτικές, εταιρίες (Aselsan, Turkish Aerospace Industries – TAI, BMC Otomotiv, ROKETSAN, STM, FNSS και HAVELSAN) περιλαμβάνονται στον ετήσιο κατάλογο των 100 μεγαλύτερων παγκοσμίως της αμερικανικής εβδομαδιαίας επιθεώρησης «Defense News». Μία πραγματικά εντυπωσιακή επίδοση, όταν στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται μόνο τέσσερις γαλλικές και τρεις γερμανικές εταιρίες.

Το 2019 το 70% των εξοπλιστικών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας καλυπτόταν από την εγχώρια βιομηχανία και το 2023 το ποσοστό προβλέπεται να αυξηθεί σε 75%. Διακηρυγμένος στόχος για το 2023 είναι η τουρκική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία να απασχολεί 80.000 άτομα (από 73.000 το 2019), ο ετήσιος κύκλος εργασιών να ανέλθει σε 27 δισ. δολάρια (από περίπου 11 δισ. το 2019) και οι εξαγωγές σε 10 δισ. δολάρια (3 δισ. δολάρια το 2020).

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός του άμεσου οικονομικού οφέλους λόγω της εισροής συναλλάγματος, μέσω της βιομηχανικής συνεργασίας υποβοηθούν σημαντικά και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της.

Σύμφωνα με τον Ισμαΐλ Ντεμίρ, πρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), η τουρκική, ιδιωτική και κρατική, αμυντική βιομηχανία από τα 66 προγράμματα συνολικής αξίας 5 δισ. δολαρίων που ανέπτυσσε το 2012, έφθασε το 2020 στα περισσότερα από 700, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων (75 δισ. αν συμπεριληφθούν και αυτά που οι διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν σε εξέλιξη) και το τουρκικό δημόσιο επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη το ίδιο έτος.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Βρέθηκε(;) η «φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας

Στον αντίποδα, η ελληνική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, αφού αντιμετώπισε, όπως και όλη η χώρα, την καταστρεπτική δεκαετή οικονομική κρίση, συνεχίζει να λειτουργεί και να διεκδικεί τα αυτονόητα, δηλαδή την αξιόλογη (από πλευράς όγκου έργου και τεχνολογικού επιπέδου) συμμετοχή της στα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη διάθεση πόρων για έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων. Οι δε δύο μεγάλες κρατικές εταιρίες, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) συνεχίζουν να πορεύονται με τα ίδια προβλήματα εδώ και δεκαετίες και η ανασυγκρότηση / εξυγίανσή τους μοιάζει πλέον ουτοπία. Φυσικά υπάρχουν «νησίδες» με εντυπωσιακή εξαγωγική δραστηριότητα και ικανότητα ανάπτυξης προϊόντων, αλλά συνολικά η σύγκριση με τη γειτονική χώρα είναι καταθλιπτική.

Το 1982 η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) παρέδωσε στον Ελληνικό Στρατό τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «ΛΕΩΝΙΔΑΣ», τα οποία κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα κατόπιν αδείας του προμηθευτή με ελληνική προστιθέμενη αξία, η οποία τελικά ανήλθε στο 28%. Χρειάστηκαν 39 χρόνια (και 21 από το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που δεν υιοθετήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό) για να παρουσιαστεί στην DEFEA 2021 το πρωτότυπο ενός ελληνικής σχεδίασης τεθωρακισμένου οχήματος («ΟΠΛΙΤΗΣ») και να επανεκκινήσει η ΕΛΒΟ υπό τη νέα ιδιοκτησία. Στο ίδιο διάστημα δύο από τις επτά τουρκικές εταιρίες στον κατάλογο του «Defense News», οι FNSS και BMC Otomotiv,  δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η επίσημη παρουσίαση του «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της ΕΛΒΟ πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2000 στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτόχωρου

Το 1978 άρχισε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) η ναυπήγηση (κατόπιν αδείας του προμηθευτή) έξι ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου Combattante IIIB. Ας περιοριστούμε εδώ ότι η Τουρκία έχει εξαγάγει τέσσερις κορβέτες τύπου MILGEM (Ada) στο Πακιστάν και δύο στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο του 1979 άρχισε από την τότε ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων, συγχωνεύθηκε με την ΠΥΡΚΑΛ στα ΕΑΣ) η κατόπιν αδείας του προμηθευτή εγχώρια παραγωγή του τυφεκίου εφόδου G-3A3 / G-3A4. Σήμερα συζητείται το «εθνικό τυφέκιο», που πιθανότατα θα είναι η κατόπιν αδείας εγχώρια παραγωγή σχεδίασης ξένου προμηθευτή.

Το πιο ανησυχητικό δεν είναι η μεγάλη ποσοτική και ποιοτική υστέρηση της ελληνικής σε σχέση με την τουρκική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, αλλά ότι τεχνολογίες οι οποίες είναι εξαιρετικά ελκυστικές για την ελληνική πλευρά [όπως, για παράδειγμα, μη επανδρωμένα (εξοπλισμένα και μη), κατευθυνόμενα και μη όπλα, Ηλεκτρονικός Πόλεμος] αναπτύσσονται εντατικά και συστηματικά από την Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε να… πελαγοδρομούμε.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Βροχερός σήμερα ο καιρός με ομίχλη - Σε ποιές περιοχές καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίε

Είναι πέραν πάσης λογικής το 1986, στον Πειραιά, στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων Defendory να παρουσιάζεται στο περίπτερο της ΕΑΒ ως έκθεμα το σχεδίασης ΚΕΤΑ (Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Αεροπορίας) μη επανδρωμένο αερόχημα «ΠΗΓΑΣΟΣ» και 35 χρόνια αργότερα η Τουρκία, που άρχισε την εγχώρια ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων τις αρχές του 2000, να πραγματοποιεί εξαγωγές συστημάτων του τύπου (αεροχήματα Bayraktar TB2 στην Πολωνία, στην Ουκρανία, στο Κατάρ και πιθανόν στην Αλβανία). Και μάλιστα να είναι μία από τις 10 χώρες στον κόσμο με δυνατότητα κρούσης από μη επανδρωμένα αεροχήματα! Το πώς ένα προβάδισμα περίπου 15 ετών μετατράπηκε σε τόσο μεγάλη υστέρηση ίσως πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.

Το μη επανδρωμένο αερόχημα «ΠΗΓΑΣΟΣ» παρουσιάστηκε στο περίπτερο της ΕΑΒ στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων Defendory 1986

Το ίδιο ισχύει και για τα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας. Τον επόμενο χρόνο θα εισαχθεί σε υπηρεσία το πρώτο τουρκικής σχεδίασης εξοπλισμένο, μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας και ήδη έχει αρχίσει η ανάπτυξη της δυνατότητας μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας και αέρος να επιχειρούν σε σμήνη (swarming), εξέλιξη που, εφόσον υλοποιηθεί, θα προσδώσει νέο… εφιαλτικό περιεχόμενο στον όρο «επιθέσεις κορεσμού».

Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, ο κατάλογος των προϊόντων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για το 2019 (βρίσκεται αναρτημένος στη διαδικτυακή πύλη της προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας στον σύνδεσμο https://www.ssb.gov.tr/urunkatalog/en/) περιλαμβάνει 24 σελίδες που περιέχουν προϊόντα – συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (συνολικά 41) και υποσυστήματά τους.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να γίνει αντιληπτό ότι, αν συνεχίσουμε την ίδια πορεία, στον ίδιο εξαιρετικά αργό ρυθμό, οι προοπτικές είναι τουλάχιστον… δυσοίωνες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι κλασικές ελληνικές «αδυναμίες» (έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προγραμματισμού, συνέχειας και δέσμευσης στην επίτευξη αντικειμενικών σκοπών), αλλά και η υστέρηση (ανησυχητική πλέον) των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ως οργανισμού, να στραφούν και να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες.

Ας έχουμε υπ’ όψιν άπαντες ότι ο νικητής στον Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης δεν αναδείχθηκε στα πεδία των μαχών, αλλά στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών και στην οικονομία.

Μετά ας κοιτάξουμε στον καθρέφτη!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σεισμός» στην υπόθεση του Κολωνού: Επιβεβαιώνεται η καταγγελία για πασίγνωστο πολιτικό που βίαζε την...

Πριν από έναν περίπου μήνα, στο newsbreak.gr είχαμε αναφέρει πως ο ποινικολόγος Βασίλης Νουλέζας...

Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Στο «φως» έγγραφα δυσαρέσκειας του Α/ΓΕΕΘΑ προς το Στρατιωτικό Γραφείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τους Ισραηλινούς πυραύλους SPIKE NLOS, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 1, 5, 15,...

Εξοργίζει πάλι τους Έλληνες ο Βασιλακόπουλος: Φταίνε οι μάσκες και τα lockdowns που αρρωσταίνουμε!

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι «κάθε...

Ρέθυμνο: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι ενώ έβαφε το σπίτι του και πέθανε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 68χρονος στο Ρέθυμνο όταν την ώρα που έκανε εργασίες στο...

Βρέθηκε(;) η «φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας

Από τη μία το γεγονός ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τον «δανεισμό»...

Καστοριά: Συνελήφθη δημοτική σύμβουλος και ο σύντροφός της για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

Μία εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και ο σύντροφός της συνελήφθησαν στην Καστοριά, καθώς βρέθηκαν στην...

Το ξέσπασμα της μάνας της Ελένης Τοπαλούδη κατά υφυπουργού: «Μας δουλεύουν. Όλο “θα γίνει”...

Χαμός στον «αέρα» της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού, με τη...

10χρονος έπεσε από τουριστικό τρενάκι στα Χανιά – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Πανικός επικράτησε προς στιγμήν στα Χανιά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γεωργιούπολης όταν ένα...

«Μαϊμού» έρανος στα Τρίκαλα: Βασανιστήρια σε βάρος του καταγγέλλει ο 23χρονος – Ο ιερέας...

«Πίστευε ότι έχω δαιμόνιο, γιατί είχα κάνει τατουάζ, και έκαιγε το δέρμα μου» υποστηρίζει ο άτυχος νέος

Βερνίκος στη «Libération»: Οι εφοπλιστές θα γίνουν πλουσιότεροι χάρη στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναποτελεσματικό για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία στην...

Συνελήφθη 24χρονος για την επίθεση σε αστυνομικούς στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στη σύλληψη ενός 24χρονου αλβανικής καταγωγής προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής,...

Βιασμοί στον Κολωνό: Και φίλο του Ηλία Μίχου «έδειξε» η 12χρονη ως κακοποιητή της

Την αισιοδοξία τους πως πολύ σύντομα θα καταφέρουν να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν τους...

Ιερέας έστησε «μαϊμού» εράνους στα Τρίκαλα – Χιλιάδες ευρώ τα κέρδη

Γερή... μπίζνα είχε στήσει ένας ιερέας στα Τρίκαλα με αποτέλεσμα να έχει αποκομίσει χιλιάδες...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Θεσσαλονίκη για τις πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων θα εφαρμοστεί κατά διαστήματα από το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM